Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Η συνταγή

Του Νότη Παπαδόπουλου
Τελικά... «λεφτά υπάρχουν». αυτό τουλάχιστον εµφανίζεται να πιστεύει ο κ. Σαµαράς, ο οποίος εξήγγειλε στο Ζάππειο φορολογικές περικοπές και παροχές γύρω στα 12 δισ. ευρώ τον χρόνο! ∆ηλαδή σε µία χρονική στιγµή που η ελληνική οικονοµία έχει έλλειµµα γύρω στο 10% του ΑΕΠ (περίπου 25 δισ. ευρώ) και ο κ. Παπακωνσταντίνου προσπαθεί µε νύχια και µε δόντια να το µειώσει για να ικανοποιήσει τους δανειστές µας η Ν.∆. προτείνει αύξηση δηµοσίων δαπανών...

Το οικονοµικό πρόγραµµα της Ν.∆., το οποίο παρουσίασε µε προεκλογικό ταρατατζούµ ο κ. Σαµαράς, έχει ως κεντρική φιλοσοφία την περικοπή της άµεσης φορολογίας σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα αλλά και τη µείωση του ΦΠΑ. Στόχος: η προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα και η ενίσχυση των εισοδηµάτων όλων των πολιτών που θα οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης και την «επανεκκίνηση της οικονοµίας». αν θυµάµαι καλά όµως και ο κ. αλογοσκούφης σε περιόδους οικονοµικής ανάπτυξης...
ολυµπιακών αγώνων είχε µειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων – χωρίς όµως να προσελκύσει ουδεµία επένδυση στη χώρα. οι επιχειρηµατίες έχουν νιονιό και έχουν «κοµµένη» την Ελλάδα (αν εξαιρέσει κανείς τον τουρισµό) όχι τόσο λόγω φορολογίας όσο λόγω απίστευτης γραφειοκρατίας, διαφθοράς και πολυνοµίας. αλλά κι επειδή το κλίµα για το επιχειρείν είναι απολύτως εχθρικό στη χώρα – χάριν κυρίως στη στάση των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, για να λέµε τη µαύρη αλήθεια.

Ωστόσο η συνταγή Σαµαρά θα µπορούσε πράγµατι σε βάθος χρόνου να έχει ένα θετικό αναπτυξιακό αποτέλεσµα εάν εφαρµοζόταν σε µια οικονοµία που λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες. Το είδαµε εξάλλου να πετυχαίνει την προηγούµενη δεκαετία στην περίπτωση της Ιρλανδίας και στην περίπτωση της Κύπρου. Η πρόταση όµως της Ν.∆.
φαίνεται να είναι εκτός θέµατος σε µια οικονοµία που λειτουργεί σε καθεστώς χρεοκοπίας. ∆ιότι δεν απαντάει στην πιεστική απαίτηση της τρόικας που ζητάει µείωση ελλειµµάτων – εδώ και τώρα – για να πάρουµε την επόµενη δόση του δανείου.
αυτό δεν σηµαίνει ότι το Ζάππειο II δεν ήταν επιτυχές για τον κ. Σαµαρά.Κατ’ αρχήν η Ν.∆. για πρώτηφορά παρουσίασε µια ολοκληρωµένη πρόταση µε συγκεκριµένη στόχευση και µε προϋπολογισµένα µέτρα, η οποία θα µπορούσε να εφαρµοστεί µε επιτυχία στο µέλλον. Το κυριότερο όµως είναι ότι συσπείρωσε το γαλάζιο στρατόπεδο γύρω από τον νέο αρχηγό, έκοψε γέφυρες µε τη διακυβέρνηση Καραµανλή και αναζωπύρωσε ελπίδες για καλύτερες µέρες. Και αυτό µπορεί να αποδειχθεί πολύ σηµαντικό για τη Ν.∆. σε µια χρονική στιγµή που η κοινή γνώµη έχει κουραστεί να ακούει «κακά νέα» για νέα µέτρα και για χρεοκοπίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας