Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Σε δήμευση περιουσιών των πρώτων μεγαλοφοροφυγάδων προχωράει το ΣΔΟΕ

Έτοιμο να προχωρήσει σε δήμευση περιουσιών των πρώτων έξι μεγαλοφοροφυγάδων που απέκρυπταν εισοδήματα εκατομμυρίων, είναι το ΣΔΟΕ. Στο μικροσκόπιο 108 δικηγόροι και 208 γιατροί. Κραυγαλέες περιπτώσεις
Εκατόν οκτώ μεγαλοδικηγόρους της Αθήνας και 208 γνωστούς γιατρούς που εμφανίζουν καταθέσεις με επταψήφια νούμερα, ενώ δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα, έχει θέσει στο στόχαστρό του το ΣΔΟΕ από την αρχή του έτους, επιδιώκοντας το πρώτο μεγάλο χτύπημα στην «επώνυμη» φοροδιαφυγή.
Όπως γράφει το Βήμα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί αυτές τις ημέρες στις πρώτες κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων των πρώτων έξι μεγαλοφοροφυγάδων που συνέλαβε να αποκρύπτουν εισοδήματα εκατομμυρίων. Δύο πανεπιστημιακοί γιατροί από την Κρήτη και άλλος ένας από τη Θεσσαλία, δύο μεσίτες και ένας μάνατζερ μεγάλης ανώνυμης εταιρείας («Το Βήμα» κατέχει όλα τα στοιχεία τους, αλλά δεν τα δημοσιεύει) θα χάσουν τώρα όλες τις καταθέσεις που διαθέτουν στις τράπεζες και αγγίζουν το ποσό των 13 εκατ. ευρώ!

Εναντίον τους έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία φορολόγησης των αποκρυβέντων εισοδημάτων τους με συντελεστή 40%, ενώ ταυτόχρονα θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά προσαυξήσεις και πρόστιμα που συνολικά θα αγγίξουν το 95% του ποσού που δεν δήλωσαν στην Εφορία.

«Το Βήμα» αναφέρει πως έχει στη διάθεσή του όλους τους καταλόγους των επωνύμων που θεωρούνται ύποπτοι φοροδιαφυγής και έχει ήδη ζητηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους προκειμένου να επιβεβαιωθεί και επισήμως το μέγεθος των ποσών που δεν δήλωναν στην Εφορία. Στις λίστες αυτές φιγουράρουν πολύ γνωστά ονόματα δικηγόρων της Αθήνας που εμφανίζονται συχνά-πυκνά στα ΜΜΕ και διαθέτουν πολυτελή γραφεία, δηλώνοντας ωστόσο ως την περασμένη χρονιά χαμηλά εισοδήματα που δεν αντιστοιχούν στις πολύ υψηλές τραπεζικές καταθέσεις τους.

Ξεχωρίζει η περίπτωση γνωστού ποινικολόγου, ο οποίος ως συνήγορος υπεράσπισης έχει αναλάβει πολλές γνωστές υποθέσεις και οι τραπεζικές καταθέσεις του οποίου υπερβαίνουν τα 4 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα εισοδήματα τα οποία δήλωσε τα τρία τελευταία χρόνια δεν ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συλλάβει φοροφυγάδες στον τομέα της Υγείας. Από τους 208 γιατρούς για τους οποίους το ΣΔΟΕ ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατόν να ανοίξει ούτε ένας!

Μεταξύ των περιπτώσεων που ξεχωρίζουν είναι αυτή γνωστού γιατρού που διατηρεί τηλεοπτική εκπομπή διαφημίζοντας προϊόντα που λανσάρει ο ίδιος στην αγορά, αλλά και γνωστού ψυχιάτρου του Κολωνακίου, του οποίου μόνο οι τραπεζικές καταθέσεις ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ δηλώνει μηνιαίο εισόδημα 3.000 ευρώ! 
Τους τελευταίους 15 μήνες οι φορολογικές αρχές έχουν εντοπίσει 1.700 περιπτώσεις κραυγαλέας φοροδιαφυγής, κυρίως από γιατρούς, δικηγόρους και παράγοντες του ποδοσφαιρικού χώρου. Για να πιστοποιήσουν το μέγεθος των αδήλωτων εισοδημάτων τους ζήτησαν να ανοίξουν περίπου 2.000 τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά ως σήμερα οι τράπεζες δεν έχουν δώσει στοιχεία ούτε για το 5% από αυτούς επικαλούμενες διάφορες δυσκολίες.
Το υπουργείο Οικονομικών μιλάει ανοιχτά πλέον για σχέσεις διαπλοκής μεταξύ φοροφυγάδων και τραπεζικών υπαλλήλων!
Πηγή Το Βήμα 

1 σχόλιο:

Θανάσης Καλλιανιώτης είπε...

Αν δεν υπάρχει όνομα και χωριό, ποιος πιστεύει;

Το Προφίλ μας