Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Την 25η Μαρτίου θα δοθεί μια κρίσιμη μάχη αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου

Βέτο άφησε να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να ασκήσει στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.
«Θέση μας είναι να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο λύσης – και θέλω να πω ότι εδώ θα δώσουμε τη μάχη. Θα δεχτούμε ως μόνη λύση μια λύση πακέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η θα έχουμε συνολική λύση πακέτο ή δεν θα έχουμε λύση. Αυτή ...είναι η θέση μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, κατά την εισήγηση του στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, η οποία διήρκεσε 5,5 ώρες (ολοκληρώθηκε στις 12.30 τα μεσάνυχτα).
Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι μπορεί να υπάρξουν αποσπασματικές προσπάθειες διαπραγμάτευσης είτε για ιδεολογικούς λόγους, είτε εξαιτίας των αντιλήψεων της κοινής γνώμης κάθε χώρας είτε ενός εύκολου λαϊκισμού αλλά η Ελλάδα θα επιμείνει.
Την 25η Μαρτίου θα δοθεί μια κρίσιμη μάχη αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου, είπε στους υπουργούς.

Κάποιοι υπουργοί άκουσαν με φανερή ανησυχία την πρόταση για άσκηση βέτο και εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τις πιθανές επιπλοκές μιας τέτοιας κίνησης στον κ. Παπανδρέου. Επίσης, έκαναν εισηγήσεις για την καλύτερη διαχείριση του εσωτερικού μετώπου, της λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινωνικής αναταραχής.

Εκείνος όμως, σύμφωνα πάντα με ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, σχεδόν τους αγνόησε δίνοντας την εντύπωση ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες το ενδεχόμενο του βέτο αλλά και της διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, συζητήθηκε πριν από περίπου έναν μήνα σε κλειστή σύσκεψη χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις.

Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, επεσήμανε ότι τώρα είναι η ευκαιρία για να κατανοήσει η ΕΕ ότι πρέπει να πάρει αποφάσεις αποτελεσματικές απέναντι στις αγορές και όχι να μένει ένα βήμα πίσω από τις συνθήκες που διαμορφώνουν.

Για την Ελλάδα ειδικότερα σημείωσε ότι ο στόχος της είναι να βγει ξανά στις αγορές και ότι αυτό θα ερμηνευτεί ως δείγμα εμπιστοσύνης στην προοπτική της χώρας μας.

Αναγνώρισε όμως ότι το κλίμα στις αγορές ακόμα και σήμερα δεν είναι θετικό, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκαν δυσκολίες και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι μια από τις αιτίες του κακού κλίματος είναι οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, με τελευταίο πλήγμα την υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s.

Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση

«Πολλές φορές οι αξιολογήσεις αυτές αφορούν την ΕΕ και όχι την Ελλάδα, όπως και το κλίμα που επικρατεί στις αγορές. Θεωρούμε αδικαιολόγητη αυτή τη νέα υποβάθμιση μια και δεν βασίζεται στην πορεία του προγράμματος μας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι ένας παράγοντας που διασάλευσε το κλίμα ήταν η ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης, εξαιτίας του μεγάλου προβλήματος στο τραπεζικό της σύστημα αλλά και η πρόταση για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην αποπληρωμή των χρεών.

«Δίνουμε λοιπόν στην ΕΕ μια μάχη δημοκρατίας, με την έννοια ότι εμείς ως πολιτικοί καλούμαστε να καθορίσουμε τις πολιτικές για να ηρεμήσουμε, να τιθασεύσουμε και να αξιοποιήσουμε τις αγορές προς όφελος των πολιτών», υπογράμμισε. Να μην επιτρέψουμε στις αγορές, πρόσθεσε, να κινούνται με φόβο αλλά πολλές φορές και με ιδιοτελείς, κερδοσκοπικούς σκοπούς, δημιουργώντας προβλήματα στις πολιτικές και τις αποφάσεις μας, όσο σωστές και τεκμηριωμένες και αν είναι.


Ασυμφωνία υπουργών για τους μετανάστες της Υπατίας

Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι δεχόμαστε μεταναστευτικές πιέσεις από τη γειτονιά μας.
Επισήμανε ακόμα ότι και για αυτόν το λόγο η σταθεροποίηση της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πολύ σημαντική.

«Από τη δική μας πλευρά κάνουμε αυτό που πρέπει και είμαστε σε έναν δρόμο που έχει αξιολογηθεί θετικά. Η αξιοπιστία είναι το μόνο διαπραγματευτικό μας χαρτί αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

Η τοποθέτηση αυτή του ο κ. Παπανδρέου, έδωσε το έναυσμα για να τεθεί το θέμα των μεταναστών στο κτίριο Υπατία, στο τέλος της συνεδρίασης.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν έντονη. Απόφαση δεν ελήφθη επειδή οι υπουργοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν παρ΄ ό,τι τα άμεσα εμπλεκόμενα υπουργεία είχαν ετοιμάσει λύσεις. Έπειτα από αυτό κανένας δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει καθώς η κατάσταση της υγείας των μεταναστών απεργών πείνας που βρίσκεται σε οριακό σημείο αναμένεται να επιδεινωθεί από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.
BHMA

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Παπανδρέου αποδέχτηκε την πρόταση του Ευ. Βενιζέλου και θα συναντηθεί το απόγευμα, για πρώτη φορά σ' αυτό το πλαίσιο, και με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Φώτη Κουβέλη, μολονότι τα κόμματά τους δεν είναι αναγνωρισμένα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής.

Το Προφίλ μας