Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Επιστολή προς την κα Διαμαντοπούλου από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Εορδαίας


Κυρία υπουργέ.
Τα σχολεία στις τοπικές κοινωνίες είναι πηγή πλούτου, χαράς δημιουργικότητας, πληροφοριών.
Όταν φεύγει ένα σχολείο από έναν τόπο, αυτόματα αυτός ο τόπος  ερημώνει, όχι μόνον από την απομάκρυνση των νέων ανθρώπων, αλλά και από τον ενθουσιασμό, το ενδιαφέρον, τη δημιουργικότητα. Τα σχολεία στις τοπικές κοινωνίες είναι σημείο αναφοράς όλων των κατοίκων της, ενώνουν τις γενιές, φέρνουν φρεσκάδα και αλλαγή. Οι κοινωνίες χάνουν σε παλμό και δυναμισμό.


Και ετούτες εδώ οι κοινωνίες είναι ήδη ερημωμένες από νέους ανθρώπους, γιατί δεν υπάρχουν εργασιακές δομές για να τους απορροφήσουν, μπορεί λοιπόν εύκολα να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί στις κοινωνίες αυτές όταν τον περισσότερο χρόνο της ημέρας θα λείπουν και οι έφηβοι.
Πλην των παραπάνω όμως, υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα, όπως το θέμα της μετακίνησης των μαθητών. Σε αυτές εδώ τις περιοχές ο χειμώνας είναι πολύ βαρύς, πολύ χιόνι, πολλές και έντονες βροχοπτώσεις, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με παγετό τις πρωινές ώρες.                      Πόσο ασφαλής θα είναι η μετακίνηση  των μαθητών;
κάτω από τέτοιες συνθήκες;
Οι γονείς έχουν δηλώσει ότι αν γίνει η συγχώνευση, θα εγγράψουν τα παιδιά τους σε σχολεία της Πτολεμαΐδας. Θεωρούμε πως το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί στο μέλλον τεράστιο πρόβλημα στα σχολεία της Πτολεμαΐδας στο θέμα που το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ  τονίζει  ως πρωταρχικό την ποιότητα παροχής εκπαίδευσης.  Ποιος εγγυάται για την ασφάλεια τους και μάλιστα σε μια μεγάλη πόλη, συγκριτικά με το χωριό όπου μεγάλωσαν, αφού η έκθεση τους σε κινδύνους όπως ναρκωτικά θα είναι μεγαλύτερη; 
Η συγχώνευση των σχολείων σημαίνει αποδόμηση της οικογένειας, χωρίς να είναι επιλογή της και μάλιστα χωρίς να έχει ερωτηθεί καν. Και χωρίς τη στήριξη της πολιτείας είτε με οικονομική ενίσχυση της οικογένειας είτε με την στήριξη από κοινωνικές δομές για να γίνει με θετικά και συνειδητά βήματα αυτή η αποδόμηση.
Και ένα τελευταίο ερώτημα προβληματισμό....το κόστος της μετακίνησης είναι πράγματι λιγότερο από το κόστος της λειτουργίας ενός σχολείου; είτε οικονομικό, είτε κοινωνικό.
Έως πότε θα διαλύονται τα χωριά μας; οι πηγές μας; η παράδοσή μας;

Η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ εκφράζει  την πλήρη συμπαράσταση στον αγώνα που δίνουν μαθητές και γονείς ενάντια στο κλείσιμο των σχολείων : ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓ.ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ.

ΚΟΙΝ.: ΜΜΕ


                                             ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ


         
        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


     ΛΙΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                                          ΜΑΝΟΥ ΚΩΝ/ΝΤΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας