Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Σε μαρασμό το Λαογραφικό Μουσείο της Κοζάνης-Ώρα για αποφάσεις

Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ από το vetonews.gr
Για πρώτη φορά από την ίδρυση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης ανακοινώνεται από τους υπεύθυνους του Μουσείου, ότι τον Αύγουστο μήνα οι πόρτες του θα παραμείνουν κλειστές. Ως αιτία, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών κ. Πολυνείκης Αγγέλης ανέφερε την δυσμενή οικονομική κατάσταση στη οποία έχει περιέλθει το Μουσείο και όπως δήλωσε στο vetonews.gr οι πηγές χρηματοδότησης έχουν περιορισθεί δραματικά. Το πρώην υπουργείο Μακεδονίας Θράκης είχε αναλάβει μαζί με τον Δήμο Κοζάνης και την Ν.Α. Κοζάνης μέσω προγραμματικής σύμβασης, την ετήσια ενίσχυση του Μουσείου με 100.000 €. Το υπουργείο δεν πλήρωσε ποτέ την συμμετοχή που του αναλογούσε ενώ η Νομαρχία και ο δήμος πλήρωσαν το μερίδιο τους μόνο για το 2009. «Ως εκ τούτου πριν από δυο εβδομάδες αναγκαστήκαμε να μην ανανεώσουμε τις συμβάσεις δυο υπαλλήλων που προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στην ομαλή λειτουργία του Μουσείου» σημειώνει ο κ. Πολυνείκης Αγγέλης.
«Έτσι με το υπάρχον προσωπικό και τις υποχρεωτικές άδειες του καλοκαιριού, το Μουσείο δεν θα μπορούσε να προσφέρει με ασφάλεια και υπευθυνότητα τις απαραίτητες υπηρεσίες στους εκατοντάδες επισκέπτες που φθάνουν καθημερινά στην πόλη και αναγκαστικά θα κλείσει τις πόρτες του τον Αύγουστο μήνα.
Το παραπάνω εάν και λυπηρό, αλλά αναπόφευκτο γεγονός ας γίνει η αφορμή για να ξεκινήσει ένας πραγματικός διάλογος προθέσεων για το μέλλον του Μουσείου. Ο αείμνηστος Κώστας Σιαμπανοπουλος που με τις άοκνες προσπάθειες του συνέλλεξε τα ευρήματα και με την επιμονή του κατάφερε να πείσει την πολιτεία για την χρηματοδότηση και ανέγερση του Μουσείου δεν είναι στη ζωή. Τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών πραγματικά προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο αλλά οι προσπάθειες αυτές έχουν τα όρια τους.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Κοζάνης στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια με γενναίες χρηματοδοτήσεις την λειτουργία, όχι μόνο του Μουσείου αλλά και την δημιουργία υποδομών στο Μουσείο Μακεδονικού αγώνα στο Μπούρινο. Ακόμη ενισχύθηκε γενναία και το έργο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών (δηλαδή ο πολιτιστικός σύλλογος στον οποίο ανήκει το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης). Είναι αλήθεια, ότι πολλές φορές ο τρόπος της χρηματοδότησης κινήθηκε  στα όρια της νομιμότητας αλλά κανείς δεν ήθελε να αντισταθεί στο πείσμα, το πάθος και την επιμονή που διέθετε μέχρι το τέλος της ζωής του ο αείμνηστος Κώστας Σιαμπανοπουλος.
Σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης έχει δομικά προβλήματα λειτουργίας. Το γεγονός ότι ένα νομικό πρόσωπο που ανήκει στην κατηγορία ενός πολιτιστικού σωματείου και έχει τον έλεγχο του Μουσείου, δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στη βιωσιμότητα του. Απόρεια αυτού του γεγονότος είναι ότι, δεν αναγνωρίζεται επίσημα -δηλαδή ως νομικό πρόσωπο -από το υπουργείο πολιτισμού και δεν υπάρχει δημοσίευση σε κάποιο ΦΕΚ η ίδρυση η οργάνωση και η λειτουργία του ως Μουσείου. Δεν αναφέρεται στα επίσημα δίκτυα πληροφόρησης του υπουργείου παρότι το ίδιο το κράτος και η Αυτοδιοίκηση έχουν  δαπανήσει αρκετά εκ €.
Η φυσιογνωμία του νομικού προσώπου δηλαδή του πολιτιστικού σωματείου δημιουργεί σοβαρή αδυναμία στο να ενταχθούν δραστηριότητες,  έρευνες και συντηρήσεις συλλογών του Μουσείου σε επιχειρησιακά προγράμματα. Ακόμη και η διεκπεραίωση της δύσκολης καθημερινότητας δημιουργεί πολλές φορές προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του. Βρεθηκα τις προαλλες στο Μουσείο κατά την διάρκεια επίσκεψης δυο σχολικών μονάδων. Μου δημιούργησε αρνητική εικόνα το γεγονός ότι δυο πολίτες να προσπαθούσαν να κρατήσουν στα χέρια τους αναπηρικό αμαξιδιο με ένα παλικάρι προκειμένου να το ανεβάσουν στη είσοδο του Μουσείου. Λίγο αργότερα διαπίστωσα ότι το αναπηρικό αμαξιδιο δεν χωρούσε ούτε στους εσωτερικούς ανελκυστήρες. Με λίγα λόγια το μεγαλύτερο Μουσείο της περιοχής δεν είναι προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία. Βέβαια δεν θα αναφερθώ στην φρεσκάδα, το σύγχρονο τρόπο που πρέπει να παρουσιάζονται οι συλλογές και τα εκθέματα. Νομίζω ότι υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες που μπορούν να πουν περισσότερα.  
Η λάμψη που εκπέμπει το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της πόλης και φαίνεται από όλα τα παραπάνω, να υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες των μελών της διοίκησης του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών.
Η ίδρυση ενός φορέα η ενός οργανισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με δικό του προϋπολογισμό, με καταστατικό λειτουργίας, που θα ανήκει στην νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ή τον Δήμο Κοζάνης, η οποία θα αναλάβει κατά κύριο λόγο τη ευθύνη της λειτουργίας του Μουσείου, με την δημιουργική συμμετοχή του Συνδέσμου, θα δημιουργούσε μια καινούργια σελίδα για το μοναδικό στολίδι πολιτισμού που διαθέτει η δυτική Μακεδονία. Η λύση αυτή θα έλυνε εν μια νυκτί όλα τα παραπάνω προβλήματα που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη του Μουσείου.  
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και εδώ αναφέρομαι στο πολιτικό προσωπικό της περιοχής ότι θα πρέπει να πάψουν να ομιλούν χαμηλοφώνως για το θέμα και όσα διατυπώνουν με γνωστούς και φίλους σε ιδιωτικές συζητήσεις θα πρέπει κάποια στιγμή να τα καταθέσουν δημόσια. Αυτή εξάλλου είναι και η ευθύνη που πρέπει να τους διακατέχει ως πρόσωπα με δημόσιο πολιτικό λόγο.
 
ΣΗΜ:Το vetonews.gr θέλοντας να συμβάλει με δημιουργικό τρόπο στο καλύτερο αποτέλεσμα για το Μουσείο, ανοίγει διάλογο με γνώμες και απόψεις που κάθε ενδιαφερόμενος θα επιθυμούσε να διατυπώσει.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα ΜΟΥΣΕΙΑ της χώρας δεν ανήκουν στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ????

Τα έχουν "ΜΟΙΡΑΣΕΙ" ??????

Το Προφίλ μας