Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
συζητάμε αυτή τη βδομάδα το σημαντικότερο και ίσως περισσότερο αναμενόμενο -και γιατί άραγε;- νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, ένα νομοσχέδιο που αφορά τη συνολική αλλαγή του φορολογικού μας συστήματος και στόχο έχει την επίτευξη, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, της φορολογικής δικαιοσύνης. Η πολιτική βούληση βέβαια υπήρχε εξ αρχής, ωστόσο αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη η διαδικασία ολοκλήρωσης της πρόθεσής μας, εξαιτίας της ιδιαιτέρως δυσχερούς κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.
Η ανακατανομή των φορολογικών βαρών και κατ’ επέκταση η αναδιανομή του πλούτου υπήρξε προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησής μας, αλλά κυρίως πολιτική επιλογή και δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν ξέρω αν οι συνθήκες ωρίμασαν, ή εμείς οι ίδιοι ωριμάσαμε πολιτικά, είναι όμως γεγονός ότι στην παρούσα φάση, η ριζική αλλαγή του φορολογικού μας συστήματος κρίνεται απολύτως απαραίτητη.
Η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής που επιδιώκονται με το παρόν νομοσχέδιο δεν στοχεύουν απλώς στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά στην αλλαγή μιας φορολογικής νοοτροπίας που έβαζε πάντα στο στόχαστρο αυτούς που δεν μπορούσαν –να το πούμε απλά- να κρύψουν τα εισοδήματά τους.
Έγινε τόσος λόγος το τελευταίο διάστημα για το υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο και ειπώθηκαν τόσες ανακρίβειες, που ως αποτέλεσμα είχαν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες και να παγώσουν την αγορά. Έγινε τόσος ντόρος για τη θέσπιση της νέας φορολογικής κλίμακας για τις αποδείξεις και τα τεκμήρια διαβίωσης στα ΜΜΕ που με κάνει και μένα να αναρωτηθώ, μα για ποιόν λόγο τόση κινδυνολογία, για ποιο λόγο τόση αστοχία παρατηρήσεων; Γιατί η αλήθεια είναι μία, κύριοι συνάδελφοι, όσοι πολίτες δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, δεν έχουν να φοβηθούν απολύτως τίποτα. Και τον απαιτούμενο αριθμό των αποδείξεων θα συγκεντρώσουν αναπόφευκτα, αλλά και τα τεκμήρια θα καλύψουν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η φορολογική πολιτική που διαμόρφωσε και εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποτελέσματα πραγματικά. Είχε αποτέλεσμα τη διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Θυμάστε πολύ καλά τη διάλυση του ΣΔΟΕ. Είχε αποτέλεσμα τη φοροελάφρυνση των μεγαλοϊδιοκτητών με την κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Είχε αποτέλεσμα την επιβάρυνση χιλιάδων μικροϊδιοκτητών με την επιβολή του ΕΤΑΚ σε όλους ανεξαιρέτως. Είχε αποτέλεσμα την απαλλαγή ουσιαστικά των μεγαλομετόχων από την επιβολή φόρου με ένα δωράκι αξίας περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου κάθε χρόνο.
Σε αντίθεση η σημερινή Κυβέρνηση έχοντας τους στόχους που ήδη ανέφερα προχωρά σε μία φορολογική μεταρρύθμιση που βασίζεται στην εφαρμογή μίας προοδευτικής και τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας, με οκτώ φορολογικούς συντελεστές έναντι τριών, οι οποίοι αναμφισβήτητα κάνουν δικαιότερη την κατανομή των βαρών, στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης μίας σειράς εισοδημάτων, η οποία, όπως όλοι γνωρίζουν, δημιουργεί στρεβλώσεις στο φορολογικό μας σύστημα, στην προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και στην κατάργηση του ΕΤΑΚ, στην κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών, οι οποίες κυρίως ευνοούσαν τους έχοντες και κατέχοντες, στον καθορισμό ελάχιστων τεκμηρίων διαβίωσης με βάση τα περιουσιακά στοιχεία. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο μέτρο κατηγορήθηκε ιδιαιτέρως το αρμόδιο Υπουργείο.
Όμως, κύριοι συνάδελφοι, ας μην παραπλανούμε και τρομοκρατούμε άδικα τους πολίτες. Κανένας μας δεν μπορεί να ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει. Συνεπώς, εάν δηλώνει όσα κερδίζει, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα απολύτως από το νέο φορολογικό σύστημα. Αντιθέτως, αυτοί που θα πρέπει να φοβούνται τη φορολογική μεταρρύθμιση είναι όσοι επί σειρά ετών αποκρύπτουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και ζουν πλουσιοπάροχα σε βάρος του ελληνικού κράτους, αλλά και των συμπολιτών τους.
Δεν θα πρέπει τελικά, κύριοι συνάδελφοι, να υπάρχει ένα φορολογικό σύστημα που θα φορολογεί τους πολίτες βάσει των πραγματικών τους εσόδων και όχι όσων δηλώνουν, τη στιγμή μάλιστα που όλοι κατηγορούν όλους ότι οι φορολογικές τους δηλώσεις είναι ψευδείς; Γι’ αυτό άλλωστε προχωρούμε και στην πάγια εφαρμογή ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, στην εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης και διακίνησης τιμολογίων, αλλά και στην υποχρεωτική πλέον συναλλαγή μέσω χρεωστικών πιστωτικών καρτών και επιταγών για ποσά μεγαλύτερα των 1.500 ευρώ.
Παράλληλα, η νέα φορολογική μεταρρύθμιση έχει ως στόχο να δώσει νέα αναπτυξιακά κίνητρα, κίνητρα για τη νεανική επιχειρηματικότητα, για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών, για θέσπιση θέσεων εργασίας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Θέλω εδώ, κύριε Υπουργέ, να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί το Υπουργείο έχει ευήκοα ώτα και ανταποκρίθηκε σε ένα δίκαιο αίτημα της περιοχής μου και άλλων περιοχών που έχουμε τηλεθέρμανση, να εντάξει την τηλεθέρμανση όπως και το πετρέλαιο θέρμανσης στις αποδείξεις που στηρίζουν το αφορολόγητο, αλλά και να την εντάξει στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σημερινό νομοσχέδιο είναι μέρος της προσπάθειας μας να αξιοποιήσουμε θετικά τη σημερινή κρίση, να κάνουμε όσα δεν κάναμε τόσα χρόνια, να πάρουμε μέτρα με κριτήρια αντικειμενικά, να προωθήσουμε τη φορολογική δικαιοσύνη, να οργανώσουμε εκ νέου έναν αποτελεσματικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Είναι στο χέρι μας να μην αφήσουμε τη σημερινή κρίση να πάει χαμένη, χωρίς να την κάνουμε ευκαιρία.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
2 σχόλια:
Γιάννη καλλά όλα αυτα γιατί είσαι αντίθετος με τον Καλληκράτη και αγωνίζεσαι να μείνει το Βελβεντό αυτοτελείς Δ
O Giannis agwnizetai edo kai polla xronia gia polla pragmata kai me mia entimotita ksexwristi. To kseroume oloi apla merikoi den to paradexontai, giati ginetai zimia se kapoious allous.
Δημοσίευση σχολίου