Η 28η Απριλίου έχει επιλεγεί σαν Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Στόχος είναι η επικέντρωση της διεθνούς κοινής γνώμης στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (Δ.Ο.Ε.), κάθε χρόνο παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, αριθμός ο οποίος δείχνει αύξηση του ποσοστού κατά 10% τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα περίπου 270 εκατομμύρια εργαζόμενοι παγκοσμίως έχουν υποστεί μη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, ενώ αντίστοιχα 160 εκατομμύρια υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες.
Γνωρίζει όμως κανείς ότι :
Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας εργαζόμενος πεθαίνει από ατύχημα ή νόσο που σχετίζεται με την εργασία του; Κάθε 15 δευτερόλεπτα 160 εργαζόμενοι έχουν ατύχημα σχετιζόμενο με την εργασία τους; Αυτό σημαίνει ότι με το τέλος αυτής της μέρας 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι θα έχουν υποστεί εργατικό ατύχημα! Αυτό σημαίνει ότι με το τέλος αυτής της μέρας 5500 εργαζόμενοι θα έχουν πεθάνει από ατύχημα ή νόσο σχετιζόμενη με την εργασία τους!
Σε μια εποχή στην οποία γίνεται λόγος για αναγνώριση των δικαιωμάτων της φύσης και των όντων της, θα περίμενε κανείς ότι τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου θα είχαν εξασφαλιστεί. Ωστόσο η δημοκρατία διακυβεύεται από κέντρα που συγκεντρώνουν τεράστια οικονομική εξουσία και που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν την πολιτική και τα ΜΜΕ. Ο οικονομικός ανταγωνισμός, η διεθνοποίηση του κεφαλαίου και ο αγώνας για συμπίεση του κόστους των προϊόντων, έχουν διευκολύνει την μεταφορά των εργοστασίων παραγωγής των προϊόντων σε χώρες όπου το εργατικό κόστος είναι πολύ μικρό. Εκτός από το πολύ χαμηλό ημερομίσθιο, οι συνθήκες ασφαλούς εργασίας και ασφαλιστικής κάλυψης είναι στις περισσότερες περιπτώσεις απαράδεκτες. Η παιδική εργασία, η ανασφάλιστη εργασία, τα ημερομίσθια πείνας, η απαγόρευση του συνδικαλίζεστε, η σωματεμπορία, αποτελούν ένα τοπίο που δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη χωρίς περαιτέρω συνέπειες. Το δικαίωμα των ανθρώπων για ασφαλή και αξιοπρεπών συνθηκών εργασία δεν τίθεται σε αμφισβήτηση στην θεωρία, η πράξη όμως σήμερα είναι διαφορετική.
Φέτος η Ημέρα εορτάζεται μέσα σε μια διεθνή οικονομική κρίση, η οποία για κανένα λόγο δε θα πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση τις πολιτικές για την πρόληψη αλλά και τις δαπάνες που απορρέουν από την εφαρμογή τους σε εθνικό αλλά και επιχειρησιακό επίπεδο. Επενδύοντας στην πρόληψη, επενδύουμε:
- Στο αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για ασφαλή και υγιή εργασία. - Στην ποιοτική εργασία, η οποία αποτελεί τη συνισταμένη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και μιας ευνομούμενης πολιτείας. Εμείς οι εργαζόμενοι στο Σωματείο Ενέργειας Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε.-.ΔΕΗ
«Η ΕΝΩΣΗ» πιστεύουμε ότι, καθένας από μας, από τη θέση στην οποία βρίσκεται, είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία.
- Οι εργοδότες ή τα στελέχη, είναι υπεύθυνοι να εγγυηθούν ότι οι εργασιακοί χώροι που εξαρτώνται από αυτούς είναι ασφαλείς και δεν κρύβουν κανένα κίνδυνο για την υγεία.
- Οι κυβερνήσεις, είναι υπεύθυνες για την παροχή των απαραίτητων υποδομών νόμων και υπηρεσιών για να διασφαλίσουν ότι, οι εργαζόμενοι παραμένουν ενεργοί και οι επιχειρήσεις ακμάζουν.
- Οι ακαδημαϊκοί, που γνωρίζουν το αντικείμενο, είναι υπεύθυνοι να διαδώσουνε το μήνυμα της αντίληψης του κινδύνου.
- Οι ειδικοί σε θέματα επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας, είναι υπεύθυνοι να παρέχουνε συμβουλές και να προωθούνε την εκτίμηση της επικινδυνότητας και την παρακολούθηση του εργασιακού περιβάλλοντος.
- Τέλος εμείς ως εργαζόμενοι, είμαστε υπεύθυνοι να εργαζόμαστε με ασφάλεια, να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και να μη θέτουμε σε κίνδυνο τους άλλους
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ
1 σχόλιο:
ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ??????
ΜΟΝΟ
Οι κυβερνήσεις....
Οι ακαδημαϊκοί....
και
Οι ειδικοί σε θέματα επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας
ειναι
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ "Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία"?????
Δημοσίευση σχολίου