Του Χρήστου Βήττα από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Η επείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση για τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του άτυχου βρέφους από την Κοζάνη, την οποία διέταξε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δυστυχώς δεν άρχισε ακόμη.
Είκοσι τρεις μέρες μετά τον άδικο χαμό τού μόλις δώδεκα μηνών Γιάννη, ο οποίος κατέληξε στις 17 Μαρτίου έπειτα από περιπλάνηση 11 ημερών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, η 3η και η 4η Υγειονομικές Περιφέρειες επιδεικνύουν ανεξήγητη αδράνεια. Ερίζουν για το ποια από τις δύο είναι αρμόδια για τη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς επικαλούνται “σύγκρουση αρμοδιοτήτων”.
Με την απαράδεκτη αυτή πρακτική, προκαλούν την κοινή γνώμη, αφού δεν ανταποκρίνονται στην απαίτηση των χαροκαμένων γονιών να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες θανάτου του παιδιού τους, και, συγχρόνως, προσβάλλουν τη μνήμη του μικρού Γιάννη.
Οι γονείς κατέθεσαν μήνυση στον εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ζητώντας την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου και την αναζήτηση ευθυνών, παραλείψεων και λαθών που στοίχισαν τη ζωή στο μικρό αγγελούδι.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί του Σαββάτου 6 Μαρτίου ο μικρός Γιαννάκης μεταφέρθηκε από τη μητέρα του με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας σε παιδίατρο του ΤΕΒΕ στην Κοζάνη, καθώς οι παιδιατρικές κλινικές των δύο δημόσιων νοσοκομείων του νομού δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης γιατρών. Ο γιατρός του ΤΕΒΕ που εξέτασε το παιδί διέγνωσε γαστρεντερίτιδα και μιας μορφής άσθμα. Η κατάσταση του παιδιού χειροτέρεψε, οπότε οι γονείς την ίδια μέρα, δηλαδή το Σάββατο 6 Μαρτίου, το μετέφεραν στο νοσοκομείο Βέροιας. Εκεί εισήχθη στην παιδιατρική κλινική, όπου, σύμφωνα με καταγγελίες συγγενών της οικογένειας, “χάθηκε πολύτιμος χρόνος”, αφού δεν του χορήγησαν ούτε ορό, αν και το βρέφος είχε χάσει πολλά υγρά.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου η κατάσταση της υγείας του παιδιού επιδεινώθηκε δραματικά.
Τότε μόνο οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου Βέροιας αποφάσισαν τη διακομιδή του στο νοσοκομείο ειδικών παθήσεων “Λοιμωδών” της Θεσσαλονίκης, το οποίο εφημέρευε. Όπως υποστηρίζουν οι οικείοι της οικογένειας, και εκεί χάθηκαν πολύτιμες ώρες, καθώς δεν χορηγήθηκε στο παιδί κάποια αγωγή, εκτός από ορό, έπειτα από αρκετές ώρες και αφότου το παιδί είχε αρχίσει να μελανιάζει.
Τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα η κατάσταση του παιδιού επιδεινώθηκε εκ νέου. Κλήθηκε επειγόντως το ΕΚΑΒ, για να το μεταφέρει στο «Ιπποκράτειο». Μάλιστα, οι διασώστες του ΕΚΑΒ στην κυριολεξία επανέφεραν το μικρό αγγελούδι που ήταν σχεδόν μισοπεθαμένο. Στο «Ιπποκράτειο» το παιδάκι εισήχθη αμέσως στην εντατική και διασωληνώθηκε. Οι γιατροί έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν, ωστόσο η κατάσταση του παιδιού είχε επιδεινωθεί σε άκρως ανησυχητικό βαθμό. Μερικές μέρες μετά φάνηκαν τα πρώτα “σημάδια αισιοδοξίας”, δυστυχώς όμως έπειτα από μερικά εικοσιτετράωρα το βρέφος κατέληξε, στις 17 Μαρτίου, από πνευμονική και καρδιακή εμβολή.
2 σχόλια:
Σε αυτον τον τοπο, ολοι ειναι αναρμοδιοι.Και οταν βρεθει ενας αρμοδιος, αυτος θα ειναι...ασχετος!
den tha eprepe
Δημοσίευση σχολίου