Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Να μη χαθεί η μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Του Φίλιππου Σαχινίδη
Στις εθνικές εκλογές του 2023 και στις ευρωεκλογές του 2024 οι πολίτες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα προς τα πολιτικά κόμματα μέσω των υψηλών ποσοστών αποχής. Με την στάση τους επεσήμαναν ότι, παρά το γεγονός ότι η καθημερινότητά τους γίνεται ολοένα και δυσκολότερη μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις και την αναποτελεσματικότητα και ιδεολογική μεροληψία των πολιτικών επιλογών της ΝΔ, δεν στρέφονται στα κοινοβουλευτικά κόμματα για να αναζητήσουν λύση στα προβλήματά τους.
Ενώ η ΝΔ δεν φαίνεται να έχει ουσιαστικό αντίπαλο που να την απειλεί παρ’ όλα αυτά χάνει συνεχώς έδαφος όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις μετά τις ευρωεκλογές. Τώρα δεν μπορεί να επισείει τον κίνδυνο της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ και να εκβιάσει την στήριξη των πολιτών όπως έκανε το 2019 και το 2023. Οι πολιτικές της όχι μόνο δεν πείθουν αλλά πλέον είναι εμφανές ότι στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης αυξήθηκαν οι κοινωνικές, οι περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες.
Η αρχιτεκτονική της πολιτικής σκηνής της χώρας ειδικά όπως διαμορφώθηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών του 2023 παραπέμπει σε μια ελλειμματική δημοκρατία. Απέναντι στη ΝΔ δεν υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση που στις επόμενες εθνικές εκλογές να μπορεί να διεκδικήσει με την ίδια πιθανότητα εντολή να κυβερνήσει τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ολοένα και περισσότερο μοιάζει με μετεωρίτη που διαλύεται εν πτήσει. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στις ευρωεκλογές παρά την καθίζηση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση και να προετοιμαστεί να διεκδικήσει εντολή στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Στον εορτασμό για τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απευθυνόμενος προς τους υποψήφιους για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ έκανε μια κρίσιμη επισήμανση. Τόνισε ότι η παρούσα συγκυρία προσφέρει μια ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να δώσει στους Έλληνες ένα όραμα και ένα σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας. Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες είπε εμφατικά.
Η απόφαση να προχωρήσουμε σε εκλογή νέου Προέδρου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι μια ευκαιρία για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολίτες. Να βάλουμε τα θεμέλια για να συγκροτήσουμε μέσα στη μεγάλη προοδευτική Παράταξη μια κοινωνική συμμαχία των μη-προνομιούχων Ελλήνων με τους δημιουργικούς Έλληνες και με τους πληττόμενους των κρίσεων και του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού όπως είπε ο πρώην Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην επέτειο για τα 50 χρόνια.
Με το όραμα μας για τη χώρα με το σχέδιο μας για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού προτύπου να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους πολίτες. Να τους εξηγήσουμε πως θα καλύψουμε αυτά που χάθηκαν στα χρόνια των κρίσεων και ποιες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις θα προτάξουμε για να πλησιάσουμε τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που μας προσπέρασαν. Πως θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος που αποδυναμώθηκε.
Ο προεκλογικός διάλογος στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι αξιοπρεπής. Η τηλεοπτική συζήτηση των υποψηφίων υπήρξε ουσιαστική παρά τις όποιες αιχμές. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής όλους αυτούς τους μήνες δίδαξε πολιτικό πολιτισμό και έδειξε ότι μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης. Οι πολίτες πλέον μπορούν να συγκρίνουν τις διαδικασίες και το επίπεδο αντιπαράθεσης στο ΠΑΣΟΚ με τα αντίστοιχα στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ και να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.
Το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι πλέον η μαζική συμμετοχή στις εκλογές στης 6ης Οκτωβρίου για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Να τους πείσουμε ότι μόνο στο πεδίο της πολιτικής λύνονται τα σύνθετα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία προϋποθέτει κόμματα που είναι ενεργά και μετά τις εκλογές με την παρουσία και ενεργό συμμετοχή των μελών τους που συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις πολιτικής. Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και τη χώρα και δεν πρέπει για κανένα λόγο να πάει χαμένη.
 
Άρθρο του Φίλιππου Σαχινίδη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καρφί στις 28 Σεπτεμβρίου 2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας