ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΚΑΜΚΟΥΤΗ

Η ιστορία μας στο κρασί μετράει πάνω από 100 χρόνια μιας και οι παππούδες μας καλλιεργούσαν αμπέλια και έκαναν κρασί σε αυτόν τον τόπο πολύ πριν από μας. Φρόντισαν όμως να μας κληροδοτήσουν την αγάπη για το αμπέλι και το μεράκι, έτσι σήμερα θα λέγαμε πως το κρασί ρέει στο αίμα μας. Είμαστε η 3η και 4η γενιά που καλλιεργούμε τους ιδιόκτητους, οικογενειακούς αμπελώνες στο Βελβεντό Κοζάνης και κύριο μέλημά μας είναι να μεταδώσουμε αυτή την παράδοση και στα παιδιά μας.



Μπορείτε να επισκεφτείτε το οινοποιείο μας, μόλις δυο χιλιόμετρα από την είσοδο της πόλης του Βελβεντού. Θα σας ξεναγήσουμε στους αμπελώνες και θα δοκιμάσουμε μαζί τα κρασιά μας, εξερευνώντας τα μυστικά της γευσιγνωσίας.

Η φιλοσοφία μας

Το καλό κρασί γίνεται στο αμπέλι. Με προσωπική εργασία και εμπειρία φροντίζουμε και επιβλέπουμε τα αμπέλια μας συνεχώς με σκοπό να έχουμε υγιή φυτά και χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. Σεβόμαστε τη μάνα γη και το φυσικό περιβάλλον ενώ παράλληλα προσπαθούμε να τιμήσουμε την ιστορία της περιοχής.



Το 2004 φτιάξαμε το πετρόχτιστο οινοποιείο μας στο Βελβεντό. Οι παραδόσεις και οι «συνταγές» της πρώτης γενιάς μας οδηγούν και οι σύγχρονες τεχνολογίες μας βοηθούν να κάνουμε κρασιά υψηλής ποιότητας, που αντικατοπτρίζουν μοναδικά το μικροκλίμα του τόπου μας και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των ποικιλιών.

Εγκαταστάσεις Αμπελώνα Καμκούτη

Το αποτέλεσμα είναι εκείνο που επισφραγίζει την προσπάθεια. Η ολοκλήρωση και η ανταμοιβή για μας έρχεται όταν είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε στους φίλους του κρασιού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τη βελούδινη γεύση, το απαράμιλλο άρωμα και την αξεπέραστη υφή των κρασιών που δημιουργήσαμε με προσήλωση και μεράκι.

Η περιοχή και ο αμπελώνας μας

O κάμπος του Βελβεντού εκτείνεται ανάμεσα στα Πιέρια Όρη και την τεχνητή Λίμνη Πολυφύτου. Λόγω της λίμνης και των βουνών που δημιουργούν διαφορετικά μεσοκλίματα είναι ιδανικός για την καλλιέργεια πολλών και διαφορετικών ποικιλιών.Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, το κρασί υπήρχε στο Βελβεντό από τον 5ο αιώνα π.Χ. Στη συνέχεια, σε οθωμανικά κατάστιχα, από τις αρχές του 16ου αιώνα μ.Χ., καταγράφεται η φορολογία του κρασιού σε όλη την περιοχή Σερβίων – Βελβεντού. Το αμπέλι ήταν μια από τις κύριες καλλιέργειες στα ξερικά εδάφη της περιοχής.

 

Ο αμπελώνας μας βρίσκεται στα 400m υψόμετρο ανάμεσα στις παρυφές των Δυτικών Πιερίων και στη λίμνη Πολυφύτου. Η θέση αυτή δημιουργεί ένα ιδιαίτερο και σπάνιο μεσοκλίμα καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες της λίμνης σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του ορεινού όγκου των Πιερίων δημιουργούν ένα μόνιμο αεράκι που συμβάλει στην ποιοτική ωρίμαση των σταφυλιών, δίνοντας στα κρασιά μας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Οι εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες, η ποικιλομορφία του εδάφους που έχει σχηματιστεί από παλιές γεωλογικές προσχώσεις, με καλή στράγγιση λόγω της κλίσης, συμβάλλουν στην παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών ΠΓΕ Βελβεντού.



Στον αμπελώνα καλλιεργούνται οι ποικιλίες Τσαπουρνάκος, Ξινόμαυρο, Cabernet-Sauvignon, Merlot, Μαλαγουζιά και Chardonnay.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για το πλήρες άρθρο του Αμπελώνα Καμκούτη με πληροφορίες για τις επισκέψεις και στοιχεία επικοινωνίας διαβάστε εδώ.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ  ΒΟΓΙΑΤΖΗ

Εγκαταστάσεις οινοποιείου με θέα την λίμνη © Κτήμα Βογιατζή



Εκεί κοντά στη λίµνη, στη θέση παλαιού αµπελιού της οικογένειας Βογιατζή, δηµιουργήθηκε την περίοδο 1991-1994 ένας νέος, σύγχρονος αµπελώνας 30 στρεµµάτων, µε τοπικές και άλλες ποικιλίες και στόχο την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, τα οποία να συνδυάζουν ιδιαιτερότητα και χαρακτήρα.

H οικογένεια Bογιατζή έχει την δική της ιστορία στο οινεµπόριο, που καταγράφεται από τις αρχές του αιώνα όταν µεγάλες ποσότητες οίνων της περιοχής Bελβεντού, µεταφέρονταν και πωλούνταν στην αναπτυσσόµενη την περίοδο εκείνη πόλη της Kατερίνης, όπου και εγκαταστάθηκε η οικογένεια, διατηρώντας οινοπωλείο-ουζερί µέχρι το 1992.



Τρύγος, Κτήμα Βογιατζή

Aπό την τρίτη γενιά, ο Γιάννης, µετά από σπουδές στην οινολογία στο Πανεπιστήµιο του Mπορντώ της Γαλλίας, και σηµαντική εµπειρία στην Eλληνική οινοπαραγωγή, µε τον αδελφό του Nίκο, µηχανολόγο και τον πατέρα τους Xαρίση, αποφασίζουν να επιστρέψουν στο Bελβεντό δηµιουργώντας έναν νέο, ιδιόκτητο αµπελώνα. Την διαχείριση του οινοποιείου επι τόπου εξασκεί η χημικός – οινολόγος Ειρήνη Ζανδέ ενώ τους αμπελώνες φροντίζουν με πολλή προσοχή και αγάπη ο Νίκος και ο Δημήτρης.

Έκτασης 100 στρεµµάτων σήµερα, βρίσκεται ανάµεσα στον ορεινό όγκο των Πιερίων και την λίµνη του Πολυφύτου, σε υψόµετρο 340 µέτρων. Η θέση δίπλα στον υδάτινο όγκο της λίµνης που σχεδόν ακουµπάει τον αµπελώνα (40 µέτρα η µικρότερη απόσταση) αποτελεί το ισχυρό στοιχείο διαφοροποίησης της έκφρασης των οίνων του κτήµατος. Από την δηµιουργία του αµπελώνα εφαρµόζουµε τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Η καλλιέργεια δεν στοχεύει µόνο να πάρει από την φύση ώστε να δώσει σταφύλια υψηλής αξίας, αλλά να προστατέψει και να διατηρήσει την βάση του οικοσυστήµατος του αµπελώνα.

Το οινοποιείο Βογιατζή, διαθέτει ιδιαίτερους χώρους για την υποδοχή των επισκεπτών και την γευστική δοκιμή των κρασιών. Ο χώρος είναι προσβάσιμος στα άτομα με αναπηρίες.



Εγκαταστάσεις οινοποιείου © Κτήμα Βογιατζή

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για το πλήρες άρθρο του Κτήματος Βογιατζή με πληροφορίες για τις οινικές επισκέψεις και στοιχεία επικοινωνίας διαβάστε εδώ.



Κτήμα Βογιατζή κρασί © Κτήμα Βογιατζή

πηγή:visitwestmacedonia.gr