Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας στον απολογισμό των πειραγμένων του ανέφερε ότι το 2021 με την πανδημία ήταν συνέχεια του προηγούμενου έτους, ενώ προστέθηκε η αύξηση του ενεργειακού κόστους που επηρέασε τα λειτουργικά έξοδα των δήμων. Απαρίθμησε μια σειρά από πράγματα σε όλους τους τομείς: Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν έργα 7,5 εκ, ενώ έγιναν και δυο προγραμματικές με την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας για την πρόσβαση των επιχειρήσεων και των κτηνοτροφικών μονάδων.

Κοινωνικές δράσεις  :Μνημόνια συνεργασίας με Χαμόγελο του Παιδιού, τα τρία δωμάτια για άστεγους στους Σαράντα μάρτυρες, τη συνεργασία με ΟΑΕΔ για την απασχόληση ηλικιών άνω των 55, αλλά και τη μετεγκατάσταση των Ρομά από τον Κασλά.

Περιβαλλοντικές δράσεις: καθαρισμός αλσυλλίου του Αη Λια, εξοπλισμός για καθαριότητα, πρωτοβουλία για τις 11 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, εξασφάλιση σύνδεσης με ΔΕΔΔΗΕ 6 μεγαβάτ με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Αναβάθμιση δημόσιου χώρου: απομάκρυνση περιπτέρων, υπογειοποίηση14 υποσταθμών μέσης τάσης, αξιοποίηση κληροδοτημάτων όπως το κληροδότημα Μικρού που υποβαθμίζει την πόλη. Δικάσαμε την απόφαση και φιλοδοξούμε να δημοπρατήσουμε κατασκευές που θα ομορφαίνουν την πόλη και θα αποφέρουν  έσοδα .Καταφέραμε πέμπτη πολεοδομική ενότητα

Διάφορες πρωτοβουλίες :οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ θα μεταφερθούν στο Μαυροδέντρι, έγινε το συνέδριο με Εταιρία Δυτικομακεδονικών Σπουδών για τα 100 χρόνια της επανάστασης. “Με προσπάθεια να μην επιβαρυνθούν οι συμπολίτες μας έμειναν σταθερά τα τέλη”.

Σε ερώτηση για την τριμερή συνεργασία και το έργο που επιτελέστηκε απάντησε ότι ήταν αδύνατο να διοικηθεί ο δήμος από 11 συναδέλφους. «Η απλή αναλογική επιβάλει συνεργασίες για να διοικηθεί ο δήμος και να πάμε μπροστά. Η μεγάλη προτεραιότητα είναι η απολιγνιτοποίηση και η αναγκαιότητα για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο». Μάλιστα ανέφερε τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική αλλά και την εμπειρία  συγκυβερνήσεων Τσίπρα-Καμμένου και Σαμαρά-Βενιζέλου ως παράδειγμα. «Υποχρεώνεται ο καθένας από τους συνεργαζόμενους να βάλει νερό στο κρασί του για να προχωρήσουν τα πράγματα, αυτή είναι η κατεύθυνση της απλής αναλογικής. Η συνεργασία και επιβεβλημένη ήταν και παράγει έργο».

Για το μέλλον της τηλεθέρμανσης και τους ηλεκτρολέβητες απάντησε: «Δεν αμφισβητώ τι λέει ο κ. Μουσουρούλης και τι λέει ο Σκρέκας. Ο δήμος Κοζάνης δεν έχει συνεργαστεί με κανέναν για το θέμα που αφορά τους ηλεκτρολέβητες. Παρότι η λιγνιτική παραγωγή έχει συρρικνωθεί και ήταν ορατά τα προβλήματα μη επαρκούς τροφοδοσίας  το Σεπτέμβριο του 2019 αναλάβαμε τη ΔΕΥΑΚ χωρίς μέλλον για την τηλεθέρμανση .Σε συνεργασία  με την ομάδα του κ. Μουσουρούλη, τον Αύγουστο του 2020 καταλήξαμε σε μνημόνιο συνεργασία των τριών δήμων μονάδες συμπαραγωγής στον ΑΗΣ Καρδιάς, μονάδες αερίου αιχμής, ηλεκτρολέβητες  για να λειτουργεί η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, τροφοδοσία από την Πτολεμαΐδα 5 και διασύνδεση όλων μεταξύ τους. Η ΑΝΚΟ ολοκληρώνει το διασυνδετήριο αγωγό  και εξωτερικός συνεργάτης ολοκληρώνει τις  μελέτες κατασκευών και εκσυγχρονισμού στο αντλιοστάσιο για να αποδεχτεί την θερμική ενέργεια. Ήδη υποβάλαμε αίτημα χρηματοδότησης 45 εκ στο ΠΔΕ σε συνεννόηση με το Νίκο Παπαθανάση, με το που θα ανοίξει το ΕΣΠΑ όπως στο δήμο Εορδαίας για να ενταχθεί στο επιχειρησιακό του Υπουργείου περιβάλλοντος. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Οι ενεργειακές εξελίξεις φαίνεται να ευνοούν την ομαλή εξέλιξη της τροφοδοσίας της τηλεθέρμανσης, υπάρχει ένα θετικό μήνυμα. Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χρόνος  απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων. Υπάρχει το ζήτημα των βλαβών με το δίκτυο με 30 χρόνια ζωής. Υπάρχει συνεργασία με την τεχνική εταιρία της Δανίας, επί χρόνια τεχνικό σύμβουλο της ΔΕΥΑΚ για αντιμετώπιση της παλαιότητας και των επεμβάσεων που απαιτούνται. Θυμίζουμε σε όλες τις πλευρές, ότι οι πολίτες δεν θα απολέσουν κανένα από τα αγαθά που απολαμβάνουν».

Ιωάννα Παπαδημητρίου, prlogos.gr