Η ενεργειακή εξοικονόμηση είναι μια πολιτική βαθιά δίκαιη και πατριωτική

Ο Γιάννης Μανιάτης Αν. καθηγητής ΠΑΠΕΙ π. Υπουργός Ενέργειας στο συνέδριο για μία κοινωνική δίκαιη απάντηση στην Ενεργειακή κρίση στη Στεγή Ποντιακού Ελληνισμού της Κοζάνης τόνισε ότι βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. “Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με νέες θέσεις εργασίας.Δεν με νοιάζει να κάνω πράσινη ανάπτυξη με εισαγωγή από άλλες χώρες ,αλλά να δω τι δίνει προστιθέμενη αξία στην χώρα μου”Το 85% των φωτοβολταϊκών τα παράγει η Κίνα ,όπως και τη μια στις πέντε εταιρίες των αιολικών,όπως είπε.

Η ενεργειακή αυτάρκεια αποτελεί κορυφαία πολιτική της εθνικής μας ανεξαρτησίας.Η Ευρώπη προχωρούσε φιλόδοξο πρόγραμμα για την πράσινη μετάβαση με αμφίβολους στόχους.Ξέχασε όμως την ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια .Υπάρχουν ευθύνες για το ότι η Ευρώπη πιάστηκε αδιάβαστη στον πόλεμο με την Ουκρανία.Οι αποθήκες φυσικού αερίου ήταν άδειες πριν αρχίσει ο πόλεμος. Κατόπιν δεν σκέφτηκαν ότι αυτές τις διαχειρίζονταν ρωσικές εταιρείες και πιστεύαμε ότι θα ρέει άφθονο φυσικό αέριο χωρίς όμως να αναπτύσσεις τους δικούς σου γηγενείς πόρους.Η Ελλάδα το 2010-2014 έγινε 3η στην παραγωγή φωτοβολταϊκών και η 7η καλύτερη στην αιολική ενέργεια οπότε δεν μπορεί κάποιοι να κουνούν το δάχτυλο για την πράσινη ενέργεια.

“Ένα μέσο σπίτι δαπανά 3.000 ευρώ για ενεργειακά προϊόντα και όταν θωρακιστεί 1.300 ευρώ. Η εξοικονόμηση είναι μια πολιτική βαθιά δίκαιη και βαθιά πατριωτική,γιατί το 75% προέρχεται από ελληνικές επιχειρήσεις” .Μίλησε για πλήρη φοροαπαλλαγή στις δαπάνες εξοικονόμησης ενός σπιτιού.Οι υδρογονάνθρακες ξεκίνησαν το 2010-2014 ως πυλώνας σταθερότητας για φτηνά ενεργειακά προϊόντα .Χάσαμε επτά χρόνια,ένα ιστορικό παράθυρο για να είναι αυτάρκης η χώρα,αλλά και πύλη τροφοδότησης ολόκληρης της Ευρώπης.Το 20% θα το στέλναμε στην Ευρώπη από δικά μας κοιτάσματα.Κανείς δεν θα μπορούσε να λοξοκοιτάξει την Ελλάδα”Χαρακτήρισε θετικές τις ενέργειες της κυβέρνησης να τα αξιοποιήσει.Χαρακτήρισε εθνικό στόχο να μπουν παντού ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες για να μειωθεί κατά 20% το τιμολόγιο με χρήματα σε 3.500 έλληνες επιχειρηματίες .Η παραγωγική Ελλάδα μπορεί να αδράξει την ευκαιρία .

prlogos.gr