Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Πόσο κοστίζουν οι αποτεφρώσεις νεκρών στην Ελλάδα -Ξεκίνησε η διαδικασία

 Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν οι πολίτες για το αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τις τελευταίες ημέρες.

Οπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, και μέλος του ΔΣ του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας, όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα έχουν ρυθμιστεί και ήδη πραγματοποιούνται καθημερινά αποτεφρώσεις. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Αλακιώτης εκτιμά ότι περίπου 2 με 2,5 εκατ. ευρώ που «έφευγαν» για αποτεφρώσεις στη Βουλγαρία, θα… επιστρέψουν στη χώρα.



Από την πλευρά του, ο Νίκος Αγγελέτος, πρόεδρος της Ενωσης Λειτουργών Κηδειών Ελλάδος, εκτιμά, μιλώντας στο iefimerida.gr, ότι το αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας απευθύνεται πρωτίστως στους κατοίκους της κεντρικής, νότιας και νησιωτικής Ελλάδος, σημειώνοντας, ενδεικτικά, ότι η Μακεδονία θα εξακολουθήσει να αναζητά υπηρεσίες στη Βουλγαρία.
Ποιο είναι το κόστος της αποτέφρωσης -Ποια έξοδα… γλιτώνονται

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, κ. Αλακιώτη, «η αποτέφρωση σα διαδικασία έχει δυο στάδια. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το δεύτερο στάδιο, το οποίο ξεκινά από τη στιγμή που ο νεκρός έρθει στο αποτεφρωτήριο. Η δική μας αρμοδιότητα είναι να τον παραδώσουμε εντός τεφροδόχου στους συγγενείς».
Το πρώτο στάδιο, όπως σημειώνει ο Αντώνης Αλακιώτης, «αφορά στο γραφείο τελετών. Το γραφείο παραλαμβάνει τον νεκρό από το νοσοκομείο, βάζει το φέρετρο, πληρώνονται τα απαραίτητα πιστοποιητικά, το ληξιαρχείο και ο ιατροδικαστής. Ολα αυτά μαζί δημιουργούν ένα κόστος της τάξης των 2.000 ευρώ» επισημαίνει το μέλος του ΔΣ του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας.

Και ο Νίκος Αγγελέτος, που εκπροσωπεί τα γραφεία τελετών, υποστηρίζει ότι η διαδικασία της αποτέφρωσης είναι πιο οικονομική. «Είναι πολλά τα έξοδα που γλιτώνουν οι άνθρωποι με την αποτέφρωση. Γλιτώνεις μνημόσυνα, μνημεία, τρισάγια, οστεοφυλάκιο, ενώ δεν έχεις και το άγχος για το πού θα καταλήξουν τα οστά. Η ταφή είναι μια μεγάλη και ψυχοφθόρος διαδικασία για τους συγγενείς» υπογραμμίζει ο κ. Αγγελέτος.
Χίλιες αποτεφρώσεις τον χρόνο στη Ριτσώνα -Και πιστοί

Οι αποτεφρώσεις στη Ριτσώνα ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται από τις 30 Σεπτεμβρίου. «Οι αριθμοί αυτή τη στιγμή είναι μικροί, όμως μπορούμε να πούμε ότι γίνονται 3 με 4 αποτεφρώσεις την ημέρα» σημειώνει ο Αντώνης Αλακιώτης. «Βάσει των στοιχείων που έχουμε, εκτιμούμε ότι, σε πρώτο στάδιο, θα γίνονται έως περίπου 1.000 αποτεφρώσεις τον χρόνο» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Αλακιώτη οι άνθρωποι που απευθύνονται στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας «είναι από διάφορες θρησκείες και δόγματα. Μας έχουν προσεγγίσει οικογένειες ορθοδόξων, καθολικών, διαμαρτυρόμενων και πολλές ακόμη. Οπως πήγαιναν στη Βουλγαρία και γίνονταν εκεί οι τελετές, αυτό θα συμβαίνει και στην Ελλάδα».

Ο Αντώνης Αλακιώτης τονίζει ότι «ο χώρος, οι υποδομές, το κτίριο, το περιβάλλον είναι πάρα πολύ υψηλού επιπέδου. Οι οικογένειες νιώθουν ότι τιμούν τους νεκρούς, και εμείς νιώθουμε ότι τιμούμε τους νεκρούς που επέλεξαν την αποτέφρωση».
Γραφεία Κηδειών: Εκσυγχρονίζεται η χώρα

Ο πρόεδρος της Ενωσης Λειτουργών Κηδειών Ελλάδος λέει στο iefimerida.gr ότι «το κόστος για μια αποτέφρωση στη Βουλγαρία και στη Ριτσώνα είναι περίπου το ίδιο. Ομως οι συγγενείς θα γλιτώσουν χαρτούρα και ταλαιπωρία. Η δική μας άποψη είναι ότι η Ριτσώνα θα εξυπηρετεί κυρίως την κεντρική, νότια και νησιωτική Ελλάδα. Η βόρεια Ελλάδα, όπως η Μακεδονία, θα εξακολουθήσει να πηγαίνει στη Βουλγαρία για αποτεφρώσεις».
Σύμφωνα με τον Νίκο Αγγελέτο, «η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση της Βουλγαρίας πολλοί συγγενείς, λόγω εξόδων, επέλεγαν να μην είναι παρόντες στην αποτέφρωση. Τώρα, με τη Ριτσώνα, θα μπορεί ο συγγενής να παρακολουθήσει την τελετή, όλο το φάσμα της διαδικασίας της αποτέφρωσης».

Καταλήγοντας, ο κ. Αγγελέτος επισημαίνει ότι«ήταν κάτι που έλειπε από τη χώρα. Με το αποτεφρωτήριο εκσυγχρονίζεται η Ελλάδα και πλησιάζει τα ευρωπαϊκά στάνταρ. Εμείς, ως λειτουργοί κηδειών, το βλέπουμε ως ένα πολύ θετικό βήμα».
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας