Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Εγκάρδια υποδοχή (στο Παλαιογράτσανο, Βελβεντό και Δρέπανο) σε εκδρομείς - προσκυνητές από την Πτολεμαΐδα.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Εκδρομείς-προσκυνητές από την Πτολεμαΐδα με επικεφαλής τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιγνάτιο Καλαϊτζόπουλο (από την Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου) επισκέφτηκαν (29-2-2016) κατά σειρά, την Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου, τους ιερούς ναούς (στο Βελβεντό) αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω και Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στο Άνω Δρέπανο τον ιερό ναό του αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, όπου και τέλεσαν ι. Παράκληση.

Τον π. Ιγνάτιο και τους 50 εκδρομείς υποδέχτηκαν με εγκαρδιότητα στον ι. Ναό του αγίου Διονυσίου Βελβεντού ο π. Κωνσταντίνος και ο επίτροπος Γιάννης Παπαγόρας.

Μέσα στο Ναό οι προσκυνητές άκουσαν για το βίο του αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, (καταγωγή και κυριότεροι σταθμοί στο βίο του), για την αποκτηθείσα σχέση των τοπικών παραποτάμιων του Αλιάκμονα πληθυσμών με τον άγιο Διονύσιο απ’ όταν αυτός ήταν Ηγούμενος στο Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Βέροιας (1524 μ.Χ.), για το αποτύπωμα αυτής της ιστορικής συνεχιζόμενης σχέσης στις μεταγενέστερες γενιές της περιοχής, με αποκορύφωμα τούτον τον ι. Ναό που αποδόθηκε στον άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω, για τη μεγάλη προσφορά (που μέχρι σήμερα έχει αξιοποιηθεί ελάχιστα) του αγίου Διονυσίου (από τον Τίμιο Πρόδρομο Βέροιας) και του αγίου Νικάνορα (από τη Ζάβορδα) στις τοπικές κοινωνίες ένθεν κακείθεν του Αλιάκμονα από τη Βέροια μέχρι τη Ζάβορδα (προσφορά που έχει σχέση με την ορθόδοξη πνευματικότητα και τα ελληνικά γράμματα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας), για την ανάβαση του αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο και για το Μοναστήρι που ο Άγιος έχτισε και το αφιέρωσε στην Αγία Τριάδα, ώστε να υμνείται στους αιώνες από την ψηλότερη φυσική κορφή της Ελλάδας το όνομα του αληθινού Θεού, του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, που είναι το αρχέτυπο της ελευθερίας, της αγάπης και της κοινωνίας.









Οι εκδρομείς προσκύνησαν την εικόνα του αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω (έργο του Βελβεντινού λαϊκού ζωγράφου Χαρίσιου Τσιουκαρδάνη) και οι πατέρες έψαλαν τα Απολυτίκια αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω (Του Ολύμπου οικήτωρ Πιερίας αγλάϊσμα..) και της αγίας Παρασκευής (προστάτιδας της Ιεράς Μονής Μηλοχωρίου) ‘’Την σπουδήν τη κλήσει κατάλληλον…’’, σε ήχο α’,  καθώς και δύο Μεγαλυνάρια του αγίου Διονυσίου, σε ήχο γ΄: το ‘’Όλυμπε υπέρτατε των βουνών… ’’ και το ‘’Πάσης Πιερίας Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά, ημών των αναξίων πρεσβείαις Θεοτόκου, τας αμαρτίας λύσον, ω Διονύσιε’’ (Ι.Π.)

Ζητήσαμε το φωτισμό και την ενίσχυση της Θεοτόκου Μαρίας, των αγίων μαρτύρων Γεωργίου και Παρασκευής, του αγίου Νεκταρίου, των οσίων Διονυσίου εν Ολύμπω και Νικάνορος για να κατευθυνόμαστε (πρόσωπα και συλλογικότητες) σ’ αυτό που ο Χριστός θέλει από μας: την αμετακίνητη αγάπη. ‘’Ο Θεός αγάπη εστί, και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ’’. (Α’ Ιωάνν. 4, 16).   
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος (1-3-2016)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας