Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Σε αυτοαξιολόγηση προχωρούν οι δήμοι της περιοχής - Ημερίδα για την αξιολόγηση δομών των Ο.Τ.Α. από την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας

του Γιάννη Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Η αξιολόγηση δομών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής  ομότιτλης ημερίδας, που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Δυτικής  Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΔΜ), με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), παρουσία πολλών  αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών. στην αίθουσα του Κοβενταρείου στην Κοζάνη.

 Κύριος στόχος ήταν η ημερίδα να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την πληρέστερη ενημέρωση, αλλά και την ενδεχόμενη παροχή υποστηρικτικής συμβουλευτικής σε αιρετούς, υπηρεσιακά στελέχη και εργαζόμενους των δήμων, σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης των Υπηρεσιών και των Νομικών τους Προσώπων. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία αξιολόγησης δομών και προσωπικού έχει ξεκινήσει και υλοποιείται πιλοτικά σε 12 δήμους σε όλη τη χώρα που προσφέρθηκαν εθελοντικά, ενώ η γενίκευσή της με αξιοκρατικά, αντικειμενικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια, είναι αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης και διαλόγου των οργάνων της Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων με την πολιτεία την τρέχουσα περίοδο.
Στην εισήγησή του με θέμα: «Μεθολογικά βήματα και προδιαγραφές των ομάδων αξιολόγησης των Δήμων» ο Γ.Γούπιος διευθυντής Ανάπτυξης και Οικονομικών της Τ.Α. της Ε.Ε.Τ.Α.Α. αναφέρθηκε στις προδιαγραφές του έργου των ομάδων εργασίας που θα αναλάβουν την αξιολόγηση και την αναδιοργάνωση των δομών των δήμων ανά τομέα αρμοδιοτήτων, τα μέλη των οποίων θα προβαίνουν σε καταγραφή των δεδομένων, ιεράρχηση αναγκών και προτάσεις αναδιοργάνωσης.
«Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ ζητήθηκε να γίνει αυτοαξιολόγηση των δήμων, όσον αφορά τις δομές και τις διαδικασίες. Στόχος είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να έχουν αυτοαξιολογηθεί όλοι οι δήμοι της χώρας» σημείωσε  ο κ. Γούπιος και πρόσθεσε πως «η συγκεκριμένη διαδικασία θα οδηγήσει σε καλύτερη και περισσότερο αποτελεσματική οργάνωση των δήμων και καλύτερη διάθεση του προσωπικού».
Ο κ. Γούπιος ολοκλήρωσε λέγοντας πως η ΚΕΔΕ είναι σύμφωνη με την κινητικότητα των εργαζομένων, ενδοδημοτική ή διαδημοτική  αλλά όχι σε απολύσεις.
Από την πλευρά του ο σύμβουλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τ. Σαπουνάκης, εισηγητής του θέματος: «Αξιολόγηση-αναδιάρθρωση δομών Δήμων», περιέγραψε το νομικό και θεσμικό καθεστώς που διέπει τη διαδικασία αξιολόγησης.
Η Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου από την πλευρά της σημείωσε πως «οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργήσει ανασφάλεια, άγχος και μεγάλη αγωνία στην Τ.Α. . Αυτό που είναι τρομακτικό είναι ότι έχουν μειωθεί ασφυκτικά οι πόροι, έχουν παραμείνει οι αρμοδιότητες και πραγματικά οι δήμοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτή τη στιγμή αξιολογούνται και κλείνουν δομές χωρίς τη δική μας συνεργασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουμε εργαζομένους, οι δήμοι να έχουν δυσαναπλήρωτα κενά και να ζημιώνεται η αυτοδιοίηκηση.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις πρέπει να κάνουμε ένα βήμα εμπρός, να προετοιμάσουμε την αξιολόγηση των δομών στους δήμους έτσι ώστε να έχουμε τη δική μας πρόταση. Δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει δεκτή, τουλάχιστον όμως να προλάβουμε τις εξελίξεις».
Η κα Βρυζίδου, αναφορικά με το πως θα γίνει η διαδικασία, σημείωσε πως «θα γίνουν ομάδες αξιολόγησης, που θα αναλάβουν να αξιολογήσουν το προσωπικό και τις διευθύνσεις και στη συνέχεια ως ΠΕΔ θα συνεργαστούμε με την ΑΝΚΟ για να δώσουν κατευθύνσεις στους δήμους, ώστε να φτάσουμε στην τελική μας πρόταση».
Εκ μέρους των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Κοζάνης Γιώργος, ανέφερε πως «παρακαλουθούμε από κοντά τις εξελίξεις αλλά η σημασιά του εγχειρήματος θα κριθεί εκ τους αποτελέσματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας