Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ο Καρατζαφέρης και τα παιγνίδια του

Του Σήφη Πολυμίλη
Είναι φανερό εδώ και καιρό ότι ο λαλίστατος εθνοσωτήρας κ. Καρατζαφέρης ψάχνει αφορμή για να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Αφού εμφανίστηκε ως ο αυθεντικός εκφραστής του λαϊκού αισθήματος για μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, μόλις κατάφερε με τη συγκρότηση της να αποκτήσει μια ευρύτερη νομιμοποίηση και να ξεφύγει, για ένα μέρος των πολιτών τουλάχιστον, από το άκρο του πολιτικού φάσματος όπου τον είχαν κατατάξει οι κατά καιρούς ακραίες θέσεις του,καθως βλέπει τώρα ότι χάνει ένα μέρος της εκλογικής του δύναμης, ετοιμάζεται να το στρίψει.
Αναζητεί σωτηρία ως συνήθως στα στρώματα εκείνα της κοινής γνώμης πλήττονται από την κρίση, που διακρίνονται από τα φοβικά τους αισθήματα και βεβαίως είναι έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον κ.Σαμαρά, με την ελπίδα ότι μετά τις εκλογές θα βρεθεί και πάλι στη θέση του συγκυβερνήτη.


Έτσι βρήκε την αφορμή που έψαχνε στο νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών και προαναγγέλλει ότι δεν πρόκειται να το δεχθεί, καλώντας τους υπουργούς του σε σύσκεψη για να συζητήσουν την αποχώρηση τους. Κι αν δεν του έρθουν βολικά τα πράγματα με αυτό το νομοσχέδιο, υπάρχει και το επόμενο για τα ναρκωτικά για να κάνει το σόου του...

Άλλωστε αυτή ήταν πάντα η πολιτική του Καρατζαφέρη: Να συμπλέει με ένα ρεύμα της κοινωνίας, που για προσωπικούς, ιδεολογικούς ή άλλους λόγους ταυτίζει τον πατριωτισμό με ακραίες εθνικιστικές συμπεριφορές, με ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στους μετανάστες, τους απόκληρους τους περιθωριακούς. Είναι γεγονός ότι στην πολιτική εκμετάλλευση αυτών των τάσεων τον βοήθησε πολλές φορές και η συμπεριφορά της αριστεράς, που εν ονόματι της αλληλεγγύης τασσόταν αναφανδόν υπέρ οποιασδήποτε διαμαρτυρίας, χωρίς να παίρνει υπόψη της τα κοινωνικά προβλήματα και τις παρενέργειες που δημιουργούσε. Και βέβαια το γήπεδο που έβρισκε χώρο για να παριστάνει τον εκφραστή της λαϊκής δυσαρέσκειας ο Καρατζαφέρης διευρυνόταν αν συνυπολογίσουμε και τις συνεχείς κυβερνητικές παλινωδίες που του άφηναν ελεύθερο το πεδίο για να γίνεται τιμητής των πάντων.

Ο καιροσκοπισμός ήταν άλλωστε το βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής του. Αν λοιπόν η υποχώρηση του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν του δώσει τώρα το άλλοθι που αναζητά, θα το βρει την επόμενη εβδομάδα με το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά ή την μεθεπόμενη με κάποιο άλλο.Γιατι παρά τα όσα λέει δημοσίως αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να διατηρήσει κάποια ικανοποιητικά εκλογικά ποσοστά για να διεκδικήσει μια συμμαχία με τον Σαμαρά για τη νομή της εξουσίας. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει επενδύοντας στη συναίνεση, όπως έκανε ως τώρα, αλλά ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της εκλογικής βάσης που τον ανέδειξε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας