Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί νιώθετε κουρασμένοι;

Υπάρχει μία αιτία που ίσως να αγνοείτε – και όχι δεν είναι η πολλή δουλειά. Οι στατιστικές αναφέρουν ότι ένας στους πέντε εμφανίζει υποθυρεοδεισμό ο οποίος ευθύνεται για την κόπωση που νιώθετε, την αφηρημάδα και την αλλαγή στη διάθεσή σας. Τι είναι:
Ο θυρεοειδής, είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό. Παράγει ορμόνες (θυροξίνη -γνωστή και ως Τ4-, την τριιωδοθυρονίνη- Τ3- και την καλσιτονίνη) οι οποίες επιδρούν στο να αντεπεξέλθει το σώμα σας ομαλά όταν μετατρέπει τις θερμίδες σε ενέργεια ή συστέλλει τον καρδιακό μυ, ανάμεσα σε άλλες λειτουργίες.
Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των ορμονών μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία, όπως κούραση, αύξηση βάρους, πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις, ξηρό δέρμα και μαλλιά, αφηρημάδα και μεταλλαγές στη διάθεση. Απευθυνθείτε στο γιατρό σας και ρωτήστε τον αν πρέπει να κάνετε μία εξέταση TSH αν έχετε κάποιον από αυτούς τους έξι παράγοντες κινδύνου:
 Έχει αλλάξει η διάθεσή σας: Είναι εύκολο να αγνοήσετε ότι κρυώνετε ή ότι ξεχνάτε πού βάλατε τα κλειδιά. Αν όμως έχετε παρατηρήσει αλλαγή στη διάθεση ή στα επίπεδα ενέργειάς σας – που διαρκεί για περισσότερο από δύο μήνες – κάντε μία εξέταση για θυρεοειδή.
 Είδατε άσπρες τρίχες – και δεν είστε ακόμη 30! Το να βγάζετε άσπρες τρίχες σε μικρή ηλικία, μπορεί να  έχετε αυξημένο κίνδυνο μιας αυτοάνοσης διαταραχής, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, όπου το ανοσοποιητικό σας σύστημα ¨επιτίθεται” στο θυρεοειδή.
Έχετε υψηλή χοληστερόλη ή πίεση Αν υπάρχει κάποια έλλειψη ορμονών του θυρεοειδή, ο καρδιακός μυς συστέλλεται πιο αργά και τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται δύσκαμπτα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιπλέον, το σώμα  μεταβολίζει λιγότερο αποτελεσματικά τη χοληστερόλη, οπότε δε φεύγει από τα αιμοφόρα αγγεία τόσο γρήγορα.
 Υπάρχει υπογονιμότητα Αν δε θεραπευτεί, ο υποθυρεοειδισμός ενδέχεται να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο και να προκαλέσει μειωμένη γονιμότητα, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής.
 Είστε 35 + Ακόμα κι αν δεν έχετε οικογενειακό ιστορικό καλό είναι να κάνετε μία εξέταση θυρεοειδούς. Οι πιο πολλοί ενδοκρινολόγοι συνιστούν να εξετάζεστε κάθε τρία με πέντε χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 35.
Τι να κάνετε
Αν έχετε διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό, ο γιατρός θα σας χορηγήσει αγωγή με συνθετικές θυρεοειδικές ορμόνες. Αν όμως τα επίπεδα TSH είναι χαμηλά και δεν σας χορηγεί κάποια αγωγή πάρτε στα χέρια σας τον έλεγχο της υγείας σας κάνοντας αυτές τις αλλαγές.
* Αυξήστε την πρόσληψη ιωδίου: Το ιχνοστοιχείο αυτό, που βρίσκεται στο ιωδιούχο αλάτι και τα θαλασσινά, είναι απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Χρειάζεστε περίπου, μισό κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο αλάτι (150 μg την ημέρα, έχετε υπόψη σας ότι το θαλασσινό αλάτι και το αλάτι στις επεξεργασμένες τροφές δεν είναι ιωδιούχο).
* Πάρτε σελήνιο: Το σώμα σας χρειάζεται αυτό το μεταλλικό στοιχείο για να παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες. Προσπαθήστε να καταναλώνετε 55 μg σελήνιου τη μέρα από τροφές όπως τα φιστίκια, ο τόνος, το ρύζι, τα οστρακοειδή.
* Μειώστε το στρες: Επηρεάζει την παραγωγή στεροειδών στο σώμα, που μπορεί να περεμποδίσουν την έκκριση των ορμονών που ενεργοποιούν το θυρεοειδή.
* Φάτε σολομό: Τα λιπαρά οξέα Ω-3 που περιέχει είναι σημαντικά για τη διατήρηση των κυτταρικών μεμβρανών, που βοηθούν στη μεταφορά των θυρεοειδικών ορμονών σε ολόκληρο το σώμα. Τρώτε 100 γραμμ. λιπαρού ψαριού, όπως ο σολομός, το σκουμπρί ή οι σαρδέλες, δύο φορές τη βδομάδα.

Το μυστικό

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι 10 φορές συχνότερες στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες

omorfamistika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας