Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Εκλογές για το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ. Μια περίπτωση για λίγους!!!

Η συμμετοχή του Λευτέρη Ιωαννίδη ως μεμονωμένη υποψηφιότητα (τελικά πήρε μόνο την δική του ψήφο!) αποφασίστηκε από τη Δημοτική Κίνηση προκειμένου να καταδείξουμε, αφενός την ανάγκη για μεγαλύτερη και ουσιαστική εκπροσώπηση των μικρών παρατάξεων κάτι που υποθηκεύεται από το προεδρικό διάταγμα 74,  αλλά και την ανάγκη να ξεφύγει επιτέλους η τοπική αυτοδιοίκηση από το στενό εναγκαλισμό με τα  κόμματα εξουσίας.

     Το σύστημα εκλογής των μελών στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ (125 μέλη) από τα δημοτικά συμβούλια και κατ’ επέκταση στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ (12δήμαρχοι + 9 σύμβουλοι), διαπνέεται από το ίδιο καλπονοθευτικό πλειοψηφικό πνεύμα  που διαμορφώνει εδώ και δεκαετίες το μοντέλο της πανίσχυρης πλειοψηφίας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς, με το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα που έχει θεσμοθετηθεί για την εκλογή όλων των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόσο στον πρώτο, όσο και στο δεύτερο βαθμό συνεχίζεται η υποεκπροσώπηση  των μικρών  παρατάξεων και των ανεξάρτητων φωνών, παράλληλα νοθεύεται η ίδια η λαϊκή εντολή, ενώ περιορίζεται σημαντικά ο πλουραλισμός και η δυνατότητα ελέγχου τόσο των δημοτικών αρχών, όσο και των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
     Θεωρούμε πως  ένα σημαντικό βήμα αλλαγής και εκσυγχρονισμού για την τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, ώστε να περιοριστούν αφενός οι υπερεξουσίες μίας μόνο παράταξης στα δημοτικά συμβούλια, να διευρυνθεί ο πλουραλισμός, η συμμετοχή των πολιτών και να ανακύψουν οι δυνατότητες για ουσιαστικές συγκλίσεις σε προγραμματικό επίπεδο. Εξάλλου σήμερα η χώρα  βιώνει τη χρεοκοπία αυτού του μοντέλου των αυτοδύναμων και «ισχυρών» μονοκομματικών και μονοπαραταξιακών διοικήσεων.
    Θεωρούμε επίσης πως η τοπική αυτοδιοίκηση μέσω των ισχυρών συνδικαλιστικών της οργάνων οφείλει να διεκδικήσει μεγαλύτερη δυνατότητα ουσιαστικής διοίκησης, με διευρυμένες αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό, αναγνωρίζοντας πως αυτός είναι ο αναπτυξιακός  δρόμος για τη χώρα.
   Πιστεύουμε στον πλουραλισμό, αλλά και στη δυναμική που μπορεί να προκύψει από ουσιαστικές και προγραμματικές συνθέσεις. Πιστεύουμε στις ουσιαστικές αντιπαραθέσεις επί πολιτικών προτάσεων και όχι στις στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις ενός χρεοκοπημένου δικομματικού πολιτικού συστήματος,, κάτι που δυστυχώς στην περίπτωση των εκλογών στην ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας δεν αποφύγαμε, όπου οδηγηθήκαμε σε μια καταγραφή κομματικών δυνάμεων, χωρίς πολιτικό διάλογο, χωρίς ούτε έστω τη δυνατότητα να αναδειχθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε σοβαρά ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς η πρόταση να προηγηθεί διάλογος πριν από την εκλογική διαδικασία που κατέθεσε και ο Λευτέρης Ιωαννίδης έπεσε στο κενό, καθώς εκτός απ΄αυτόν και τους εκπροσώπους της Λαϊκής Συσπείρωσης, κανείς άλλος σύμβουλος δεν την υπερψήφισε  και καταλήξαμε σε μια εκλογική διαδικασία απλής καταγραφής κουκιών και κομματικών δυνάμεων.
     Είναι δε χαρακτηριστικό το πόσο καλά κινητοποιήθηκαν και σ΄ αυτήν την περίπτωση οι μηχανισμοί των κομμάτων εξουσίας.




Συντονιστική Επιτροπή  Δημοτικής Κίνησης "Κοζάνη - Τόπος να ζεις"      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας