Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΣΚΗΣΗ... τα έχετε ακούσει όλα;

5 πράγματα που πιθανόν δεν έχετε ξανακούσει 
1. Η άσκηση από μόνη της δεν αδυνατίζει. Ή μάλλον είναι αυτό που κάνει λιγότερο καλά! Είναι πολύ ρεαλιστικότερο να προσδοκάτε τη βελτίωση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού σας συστήματος, παρά τα μείωση του σωματικού σας βάρους. Η λύση είναι να συνδυάσετε την άσκηση με ένα καλά δομημένο διατροφικό πρόγραμμα.
2. Μύθος το «Μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος;»
Αν νιώσετε έντονο πιάσιμο στους μυς σας την επόμενη μέρα, τότε η ένταση που χρησιμοποιήσατε ήταν λάθος και δεν ανταποκρινόταν στη φυσική σας κατάσταση. Ο προπονητής σας θα πρέπει να ξαναμελετήσει το πρόγραμμά σας.

3. Τηρείστε με ευλάβεια τα διαλείμματα μεταξύ των ασκήσεων, όπως και τα διαλείμματα από μέρα σε μέρα ανάλογα με τη μορφή της προπόνησης. Η βελτίωση της σωματικής κατάστασης επέρχεται κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

4. Κάντε το με παρέα. Εκτεταμένες ερευνητικές εργασίες δείχνουν ότι οι άνθρωποι αρχίζουν ένα πρόγραμμα άσκησης για λογικούς λόγους (π.χ. βελτίωση της υγείας, αδυνάτισμα κλπ) αλλά το διακόπτουν για συναισθηματικούς λόγους, συνήθως γιατί το έχουν βαρεθεί. Η λύση είναι να νιώθετε ότι περνάτε καλά. Αν αυτό δεν συμβαίνει τότε μάλλον θα σταματήσετε πολύ γρήγορα. Η συντροφιά, η μουσική, η αλλαγή προγράμματος είναι καλές μέθοδοι για να αυξήσετε τα αισθήματα ικανοποίησης από την άσκηση. Και κυρίως, η μείωση της έντασης των ασκήσεων. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θέλουμε να γίνουμε πρωταθλητές σε μία εβδομάδα.

5. Αν δεν είστε σωματικά δραστήριος/α τότε το πιθανότερο είναι η παιδική σας ηλικία να συνδυάστηκε με ένα «τοξικό» αθλητικό περιβάλλον. Πιθανόν το μάθημα της φυσικής αγωγής να ήταν υπερβολικά ανταγωνιστικό, το ίδιο και η προπόνηση στο σωματείο που κάνατε τα πρώτα σας αθλητικά βήματα. Ίσως, επίσης, να υπήρχε συστηματική αρνητική κριτική από τους προπονητές, τους καθηγητές φυσικής αγωγής, τους συμμαθητές ή και τους γονείς σας. Η λύση είναι να κάνετε δραστηριότητες στις οποίες έχετε επιτυχία, να κατακτάτε προσωπικούς και μόνο στόχους και δεν χρειάζεται να ανταγωνίζεστε κανέναν!

ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ
"ΑΣΚΗΣΗ"… ΒΑΡΙΕΣΤΕ;…
Κάντε συστηματικά τις παρακάτω 5 δραστηριότητες την ημέρα:

1. Ανεβείτε και κατεβείτε 3 φορές από τις σκάλες της πολυκατοικίας ή του μετρό.

2.Αφήστε το κινητό και το σταθερό σας τηλέφωνο σε συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού ή του γραφείου ώστε να κινείστε για να μιλήσετε. Με το τέλος της συνομιλίας αφήστε το στο ίδιο σημείο. Δεχθείτε ή κάντε τα 10 πρώτα τηλεφωνήματα της ημέρας με τον τρόπο αυτό.

3. Αν θέλετε να πείτε κάτι σε κάποιον συνάδελφό σας, πηγαίνετε να του το πείτε κατ’ ιδίαν. Μην τηλεφωνήσετε. Κάντε το για 5 επαφές.

4. Παραγγείλετε τον καφέ σας αυτοπροσώπως και πηγαίνετε τα φλιτζάνια πίσω. Την επόμενη φορά θα σας κάνουν και καλύτερο καφέ.

5. 3 φορές την ημέρα περπατήσετε για 2 λεπτά. Κάντε διάλειμμα από την εργασία σας, ή αν βλέπετε τηλεόραση στο σπίτι, κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων.


Ατσαλάκης Μιχάλης, PhD
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής


Αναδημοσίευση από το περιοδικό PEOPLE στις 11/8.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας