Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Διημερίδα για τη «Φυσική Καλλιέργεια» στη Λευκοπηγή Κοζάνης, με τον Αγρότη – Φιλόσοφο Παναγιώτη Μανίκη

Διημερίδα για τη Φυσική Καλλιέργεια με εισηγητή τον Παναγιώτη Μανίκη, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 στη Λευκοπηγή Κοζάνης. Την διημερίδα διοργανώνει η Τοπική Κοινότητα Λευκοπηγής, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Π.Ε. Κοζάνης και του Δήμου Κοζάνης.
Το Σάββατο, ο Αγρότης – Φιλόσοφος Παναγιώτης Μανίκης, θα μιλήσει για τη Φυσική Καλλιέργεια, ενώ την Κυριακή το πρωί σε αγρόκτημα του χωριού, ο γνωστός γεωπόνος θα παρουσιάσει την σπορά στην πράξη.   

Πρόγραμμα διημερίδας
Σάββατο 13 Μαΐου 2017 και ώρα 19:00, στο Κοινοτικό Κατάστημα Λευκοπηγής, ομιλία από τον Αγρότη - Φιλόσοφο Παναγιώτη Μανίκη με θέμα: «Φυσική Καλλιέργεια».
Κυριακή 14 Μαΐου 2017 και ώρα 11:00, ραντεβού στο κοινοτικό κατάστημα Λευκοπηγής και αναχώρηση μαζί με τον Παναγιώτη Μανίκη σε αγρόκτημα του χωριού για σπορά.





Βιογραφικό σημείωμα Παναγιώτη Μανίκη

Γεννήθηκε το 1950. Σπούδασε γεωπονία αλλά στα 30 του, μετά από μια σοβαρή ασθένεια, εγκατέλειψε την καριέρα του ως γεωπόνος και πήγε στην Ιαπωνία να μάθει τη Μέθοδο της Φυσικής Καλλιέργειας, από τον Masanobu Fukuoka, τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε τη φιλοσοφία της Φυσικής Καλλιέργειας. Ταξίδεψε με τον Fukuoka στην Ευρώπη και την Αφρική και το 1989 άρχισε να δημιουργεί το δικό του φυσικό αγρόκτημα, ένα μικρό παράδεισο κοντά στην Έδεσσα.
Το 1998, μαζί με τον Fukuoka οργάνωσαν τη μεγαλύτερη σπορά που έγινε ποτέ, σπέρνοντας εκατοντάδες τόνους σπορόσβωλων (seed pellets) σε μια περιοχή 100.000 στρεμμάτων. Το 2009 μαζί με τον Damian Colucci οργάνωσαν (ένα γύρο) μια περιοδεία στην Αργεντινή, με πολλά εργαστήρια από την Παταγονία έως τη Βολιβία, διαδίδοντας την πρόταση για μια αυτάρκη ζωή μέσω της Φυσικής Καλλιέργειας. Από τότε και στο εξής, εργάζεται διαδίδοντας την ιδέα της αυτονομίας ως απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κρίση, οργανώνοντας πρακτικά εργαστήρια, ώστε οι άνθρωποι να μάθουν πώς να καλλιεργούν την τροφή τους και να γίνουν αυτάρκεις.
Σχολικοί κήποι, αστικοί κήποι για ανέργους, μεγάλες σπορές για την εξυγίανση ερημωμένων βουνών και το Σχολείο της Αυτάρκειας είναι οι κύριες δραστηριότητες του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας στο Κλεισοχώρι της Έδεσσας. Τον τελευταίο χρόνο ξεκίνησαν συστηματικές προσπάθειες για τη δημιουργία άνυδρων αγροκτημάτων στην Κρήτη, την Αττική και την Πελοπόννησο. Τα πρώτα αποτελέσματα στην Κρήτη είναι πολύ ενθαρρυντικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας