Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Μια συγνώμη ζητήθηκε από το δήμαρχο Σερβίων - Βελβεντού για την ανυπαρξία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινότητας, στη Λαϊκή Συνέλευση στο Μικρόβαλτο

Μια συγνώμη ζητήθηκε να ειπωθεί από το δήμαρχο Σερβίων - Βελβεντού για την εγκατάλειψη του χωριού, τόσο σε θέματα καθημερινότητας, όσο και σε θέματα εκτέλεσης και προγραμματισμού απαραίτητων έργων στη «λαϊκή συνέλευση»* των κατοίκων του Μικροβάλτου τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017, αφού δυο και πλέον χρόνια από την προηγούμενη ανάλογη συγκέντρωση (10.3.2015), η λίστα των αιτημάτων για επίλυση παραμένει η ίδια, με τα προβλήματα της καθημερινότητας να βαίνουν αυξανόμενα.
Στα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας επικεντρώθηκε η πρόεδρος του χωριού Κατερίνα Ζαραβίγκα που πήρε πρώτη το λόγο, που συμπληρώθηκε από κατοίκους του χωριού -στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι-, ενώ σε έργα υποδομής ή και ευρύτερου προγραμματισμού, αναφέρθηκε κυρίως ο υπογράφων.
Επιγραμματικά τα θέματα που τέθηκαν από το σύνολο των κατοίκων, έχουν ως παρακάτω:
- Θέματα καθημερινότητας
·         Αντικατάσταση λαμπτήρων κοινοτικού φωτισμού (κι όμως, μείζον πρόβλημα!)
·         Καθαριότητα κοινοτικών χώρων, κοπή χόρτων (πάρκο, παιδικές χαρές -& συντήρηση-)
·         Έγκαιρη προμήθεια καυσόξυλων για τους κατοίκους
·         Καθαρισμός υδατοδεξαμενής πόσιμου νερού (υδατόπυργου, θέση Ράχη)
·         Τακτική παρουσία αγροτικού γιατρού
·         Ανάγκες ΚΑΠΗ (βαφή αίθουσας, προμήθεια 10ton καυσόξυλων)
·         Ασφαλτοκάλυψη σε λακκούβες στους δρόμους του οικισμού
·         Αποκατάσταση προβληματικού τηλεοπτικού σήματος
·         Προβλήματα αποχιονισμού την παρελθούσα περίοδο
- Βασικά έργα υποδομής - συντήρησης 
·         Συντήρηση αγροτικών δρόμων (επίσης μείζον θέμα, και για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών)
·         Παροχή νερού ταχείας φόρτωσης («μπαστούνι») για τους νέους αγρότες (αίτημα από διετίας)
·         Βασικά έργα συντήρησης και υποδομής στο Γεωπάρκο των Μπουχαριών (αποκατάσταση πλακών περιπατητικού διαδρόμου και πλαϊνών στηριγμάτων, σήμανση, λειτουργία οικίσκου υποδοχής -νερό, wc- κ.α.), λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας το τελευταίο διάστημα
·         Συντήρηση του δημοτικού γηπέδου Τρανοβάλτου, ώστε να είναι διαθέσιμο στην ομάδα του Μικροβάλτου (& της Ελάτης), μετά τα σοβαρά προβλήματα της περιόδου 2016-17 (ερώτημα και από μέλος της ομάδας)
·         Σύνδεση με το δίκτυο πόσιμου νερού από τη γεώτρηση στα Ισιώματα προς την κύρια δεξαμενή στον υδατόπυργο στη Ράχη (εφεδρική)
·         Διευθέτηση ρέματος (πλακοσκεπή) στη θέση "Κουντουλάκι"
·         Καθορισμός θέσης χωματερής μπαζών
·         Αποκατάσταση δικτύου νερού προς τον Αηλιά
·         Καθαρισμός καναλιών αποστράγγισης στη θέση Κάμπος (πλημμυρίζει τα τελευταία χρόνια)
·         Προμήθεια εξοπλισμού - Λειτουργία κτιρίου «Σπίτι Παιδιού» (ΚΕΦΟ)
               Εδώ θα ανοίξουμε μια μεγάλη παρένθεσηΤο έργο ανακατασκευής του κτιρίου ξεκίνησε το 2013 με ορίζοντα παράδοσης το …2013, κόστισε περί τις 150.000€ (129.000€ ο προϋπολογισμός, πλέον δαπάνες για συμπληρωματικές εργασίες). Έτσι δημιουργήθηκαν δυο μεγάλες αίθουσες, από τις οποίες η πρώτη έχει προταθεί -η πρόταση είναι ταυτόσημη με αυτή του Τοπικού Συμβουλίου- για αίθουσα διαλέξεων/συνεδριάσεων και η δεύτερη για τελετές μνημόσυνων, ενώ από τις μικρότερες η μία προτάθηκε να γίνει αίθουσα λαογραφικής συλλογής και μια άλλη για αίθουσα βιβλιοθήκης και ψυχαγωγίας παιδιών (αναγνωστήριο, κομπιούτερ, επιτραπέζια παιχνίδια, αφού την καλοκαιρινή περίοδο βρίσκονται στο χωριό περισσότερα από 50 παιδιά).
Σήμερα, μετά 4 χρόνια(!), παρότι περατώθηκαν οι συμβατικές εργασίες, το κτίριο είναι ανενεργό, δεν μπορεί να λειτουργήσει και βέβαια δεν παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία. Βασική αιτία, δήθεν, η μη πρόβλεψη στην αρχική μελέτη προμήθειας στοιχειώδους εξοπλισμού, που αγκυλώνει την ολοκλήρωση του έργου… Αδιανόητο, αλλά αληθινό, να παραδίνεται ένα κτίριο που κόστισε τόσες χιλιάδες €, χωρίς στοιχειώδη εξοπλισμό!
Αυτή τη φορά το αίτημα ήταν (είναι) σαφές: άμεση αυτοψία και καταγραφή των στοιχειωδών αναγκών εξοπλισμού από μέρους των υπηρεσιών του Δήμου και έγκριση διάθεσης ποσού για την προμήθεια και εγκατάσταση. Σε μια τοπική κοινότητα που το δικαιούται απόλυτα, αφού τα δυο τελευταία έτη δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο υποδομής, ούτε προβλέπεται να γίνει με βάση το τεχνικό πρόγραμμα 2017 (αυτό ισχύει για όλο τον ορεινό όγκο, αναφέρθηκαν κάποια στοιχεία στη λαϊκή συνέλευση, αλλά δεν είναι του παρόντος η ανάλυση…). Την άποψη αυτή, έρχεται να ενισχύσει η πρόσφατη πρόταση του Μικροβαλτινού προέδρου εφετών ε.τ. Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου, για τη διενέργεια ετήσιου συνεδρίου των απανταχού Μικροβαλτινών την περίοδο του πανηγυριού (περί τις 20 Ιουλίου), που έτυχε ιδιαίτερα θετικής αποδοχής από πολλούς συγχωριανούς, πρόταση που ασφαλώς προϋποθέτει την ύπαρξη κατάλληλης αίθουσας εκδηλώσεων (της προαναφερόμενης στο «Σπίτι Παιδιού», όπως προτάθηκε).
Κάποιες απόψεις για διενέργεια εράνου, για την προμήθεια πρόχειρου εξοπλισμού για την λειτουργία της κύριας αίθουσας σαν αίθουσας μνημόσυνων, είναι επαινετές σαν πρόθεση να δοθεί λύση στο πρόβλημα της εγκατάλειψης του κτιρίου, αλλά δεν είναι η λύση που αναλογεί στους σκοπούς και το κόστος της ανακατασκευής του κτιρίου. Κλείνει η παρένθεση…  
- Έργα που αφορούν και την ευρύτερη περιοχή 
·         Κατασκευή αρδευτικού Καμβουνίων -έργο πνοής για την περιοχή- (σημαντικές καθυστερήσεις, υπάρχει από τριετίας έγκριση χρηματοδότησης μέχρι ποσού 2.000.000€ από τη ΔΕΗ και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος δημοπράτησης των μελετών)
·         Κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού Τρανοβάλτου, Μικροβάλτου, Λαζαράδων (υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη από Περιφέρεια, Δήμο προ τετραετίας, προς υποβολή σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που κάπου έχει …παραπέσει)
- Έργα αποκατάστασης μνημείων
·         Ανασκαφή ναού «Αγια-Σοφιάς» Παλαιοχριστιανικής Περιόδου στη θέση Παλιάμπελα, αρμοδιότητας Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
·         Αποκάλυψη γεφυριού στη θέση Γκεφύρι -κατασκευή πλέον των 100 ετών-
·         Αναπαλαίωση-συντήρηση του καμπαναριού του πολιούχου Αγίου Γεωργίου (έτος κτίσης το 1915, που υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1995)
- Διάφορα έργα (ευθύνης Περιφέρειας)
·         Συντήρηση δρόμων ευρύτερης περιοχής
·         Αποκατάστασης στένωσης στο 3ο χλμ του δρόμου από Ρύμνιο προς διασταύρωση Καμβουνίων
·         Ασφαλτόστρωση από Μικρόβαλτο προς Ζιδάνι (περισσότερο …ευσεβής πόθος!)
- Διάφορα θέματα
·         Προτάθηκε η διενέργεια δρομολογίου του ΚΤΕΛ, πιλοτικά μια ημέρα την εβδομάδα, από τα χωριά των Καμβουνίων (αφετηρία από Ελάτη) προς -απευθείας- την Κοζάνη μέσω γέφυρας Ρυμνίου και νέου δρόμου μέσω Καισαρειάς, με επιστροφή.
·         Κατ’ ιδίαν συζήτηση με δημότη για επίλυση προσωπικού θέματος
- Και …παραλείψεις θεμάτων που έπρεπε να τεθούν
·         Μετακίνηση από τη ΔΕΗ τις κολόνες με τους μετασχηματιστές στην πλατεία, μπροστά από το ΚΑΠΗ (λόγοι αισθητικής και επικινδυνότητας λόγω ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας)
·         Ανάπλαση πλατείας
·         Στοιχειώδης συντήρηση παλαιών κτιρίων (Δημοτικού Σχολείου, Τυροκομείου, Αστυνομίας)
  Από την πλευρά του δημάρχου Αθανασίου Κοσματόπουλου και των παρόντων αντιδημάρχων Θεόδωρου Κυριακίδη και Ευθύμιου Δισερή, δόθηκαν απαντήσεις σε ορισμένα από τα προαναφερθέντα θέματα, που συνοψίζονται σε υποσχέσεις για αποκατάσταση αγροτικών δρόμων, κοπή των χόρτων και καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, κλείσιμο στις λακκούβες των δρόμων του οικισμού, αποκατάσταση του τηλεοπτικού σήματος με αντικατάσταση εξαρτημάτων, κατασκευή ταχείας παροχής νερού για τους νέους αγρότες με έξοδα του δήμου (στο σημείο αυτό ο δήμαρχος ζήτησε συγνώμη -προς τιμή του-, γιατί παρότι «έδωσε εντολή να γίνει, έμαθε μετά από ένα χρόνο ότι δεν εκτελέστηκε…»), βαφή αίθουσας του ΚΑΠΗ, προμήθεια εξοπλισμού για το «Σπίτι Παιδιού», δέσμευση για τη συντήρηση του δημοτικού γηπέδου Τρανοβάλτου, απάντηση ότι το πόσιμο νερό είναι ασφαλές με βάση τις μετρήσεις κ.α., με το γνωστό αφήγημα του δημάρχου ότι ο δήμος λειτουργεί υπό καθεστώς «εκτάκτου ανάγκης» λόγω χρεών και ότι τα περισσότερα προβλήματα οφείλονται στην μη έγκαιρη ψήφιση του προϋπολογισμού!
Στη συγκέντρωση ήταν παρόντες και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης (μείζονος και ελάσσονος) του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων  -Βελβεντού, Βασίλης Κωνσταντόπουλος και Νίκος Γεωργακόπουλος.
Να είμαστε πλέον αισιόδοξοι ότι θα αλλάξει έστω και το παραμικρό από τα προαναφερθέντα προβλήματα-αιτήματα, μέχρι και την επόμενη Λαϊκή Συνέλευση;…

ΥΓ. *Κατ’ αρχάς επισημάνθηκε ότι ο χαρακτηρισμός της συγκέντρωσης σαν «λαϊκής συνέλευσης» είναι παράτυπος, λόγω της διαδικασίας πρόσκλησης από το δήμαρχο, γιατί σύμφωνα με το νόμο 3852/10-άρθρο 85 (που επικαλείται ο δήμαρχος), «Στις τοπικές κοινότητες, με ευθύνη του εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας ή του προέδρου του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, καλούνται οι κάτοικοι και οι φορείς της τοπικής κοινότητας, τουλάχιστον μια φορά κατ’ έτος σε συνέλευση, και προτείνουν στα αρμόδια όργανα του δήμου…», κάτι που έγινε αποδεκτό από το δήμαρχο και χαρακτηρίστηκε σαν μια «άτυπη» συνάντηση (από τον αντιδήμαρχο Θ.Κ.).
Γ.Μ./mikrovalto.gr

9 σχόλια:

 1. Η ίδια κατάσταση παντού, δεν υλοποιήθηκε τίποτε από αυτά που είχαμε πει.
  Διατηρούμε προς το παρών ήπιο κλίμα, λόγω μη ψήφισης του "προϋπολογισμού", όχι για πολύ, θα ακολουθήσουν θερμές ημέρες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο προϋπολογισμός του 2017 έπρεπε να είχε υποβληθεί από τον δήμαρχο στις αρχές Σεπτεμβρίου 2016 και να είχε εγκριθεί ως τις 15 Νοεμβρίου 2016. Αντί αυτού ο δήμαρχος τον υπέβαλε στις 29-12-2016 και εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο στις αρχές Μαρτίου και από την Αποκεντρωμένην Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας στα τέλη Μαρτίου.
  Γιατί από τότε ως σήμερα δεν πληρώνουν τον κόσμο, όταν μάλιστα στο ταμείο του δήμου υπάρχουν αρκετά χρήματα;
  Γιατί προφανώς είναι ανίκανοι. Ούτε στα στοιχειώδη δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
  Κρύβουν την ανικανότητά τους και την αδράνειά τους. Αντί να ζητήσουν ένα συγνώμη από τους πολίτες για την εγκατάλειψη των χωριών, προσπαθούν να βρουν άλλοθι λέγοντας ασύστολα ψέματα.
  Ως πότε;  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τι γυρεύεις εσύ βρε Κωνσταντόπουλε; Αστον μοναχό να γυρνά γιατί τον δίνεις αξία ; να δει ο κόσμος τι ψήφισε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οταν μας λεει "εδωσα εντολη να γινει..." και δεν ξερει, ουτε ασχολειται με διαδικασιες, εγκρισεις, εγγραφες σε προυπολογισμο (και ας ειναι υπευθυνος ο ιδιος στα οικονομικα του Δημου), πως περιμενει να εκτελεστει εργο μετα απο ενα χρονο και να το καταλαβει; Η ΑΠΟΥΣΙΑ του συνεχως εχει τα γνωστα αποτελεσματα.
  Αυτος νομιζει οτι μονο το φιλοτιμο του ... ξεζουμισμενου πλεον Θ.Κ. θα κρατησει τα 700 τετρ. χλμ του Δημου ορθια. Δυστυχως ο κατηφορος θα ειναι επιταχυνομενος και ο γιατρος Θανασης θα το βουλιαξει το καραβι.
  Οταν δεν εμπιστευεσαι κανεναν συνοδοιπορο σου και προσπαθεις καταπατωντας τη νομιμη λειτουργια να κυβερνησεις με τους εξωθεσμικους συμβουλατορες σου, θα πεσεις στο γκρεμο. Φευγεις αποτυχημενος αφηνοντας τον τοπο σε πολυ χειροτερη κατασταση απο οταν ανελαβες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Φευγεις αποτυχημενος αφηνοντας τον τοπο σε πολυ χειροτερη κατασταση απο οταν ανελαβες. Και οι πινακίδες του αυτοκινήτου σου στην Εφορεία. Καλό είναι και το τζιπ του Δήμου για όλες τις προσωπικες μετακινήσεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Θανάση δεν φτάνει που εισαι ανίκανος εισαι και ψεύτης.Γιατι δεν ρωτάς το Υπερτατο ον Θ.Κ. που δεν υπογράφει συμβάσεις για να προμηθευτούν υλικά και κορο'ι'δεύεις τον κόσμο. εσυ στην κοσμάρα σου και ο άλλος στη γραβάτα του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ο γιατρος εχει καλους συμβουλους. δικους του και υπαλληλους. φαινονται τα αποτελεσματα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Β. Κωνσταντόπουλος

  Προς ανώνυμο 11 Μαίου, 8,00 π.μ.

  Παραβρέθηκα στις συγκεντρώσεις, διότι στην ανακοίνωση του δημάρχου ανέφερε ότι θα γίνουν λαϊκές συνελεύσεις στα δύο χωριά. Με βάση τον νόμο αλλά και από σεβασμό προς τους κατοίκους έπρεπε να παραβρεθώ.
  Όμως ο δήμαρχος δεν κράτησε τις διαδικασίες και τελικά αντί για λαϊκές συνελεύσεις είχαμε περιοδεία του δημάρχου με τους αντιδημάρχους του.
  Εννοείται ότι σε τέτοιες διαδικασίες δεν συμμετέχουμε και φυσικά δεν θα παραστούμε ξανά.
  Θα είμαστε όμως παρόντες σε όλες τις λαϊκές συνελεύσεις που θα καλέσουν τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟΝΤΕΣ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

backlinks

Follow by Email

Το Προφίλ μας

Google

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου