Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Στα πρόθυρα χρεωκοπίας ο δήμος Σερβίων Βελβεντού -Δεν έχει ακόμη προϋπολογισμό!

Από το aftodioikisi.gr
Στα πρόθυρα χρεωκοπία βρίσκεται ο δήμος Σερβίων Βελβεντού, αφού μετά την «διάσπαση» της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής, δεν έχει ψηφιστεί ακόμα ο νέος προϋπολογισμός, με αποτέλεσμα όπως ομολογεί ο δήμαρχος, Αθανάσιος Κοσματόπουλος, να κινδύνευει να βρεθεί σε οικονομική ασφυξία και επιτήρηση.
Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 30 Ιανουαρίου, με ψήφους 9 “υπέρ” και 16 “κατά” καταψηφίστηκε για 4η φορά ο Προϋπολογισμός, το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης έτους 2017 του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, με αποτέλεσμα ο δήμος να κινδυνεύει με χρεωκοπία.
Η δημοτική αρχή έχει χάσει ουσιαστικά την πλειοψηφία, αφού έχουν ανεξαρτητοποιηθεί έξι δημοτικοί σύμβουλοι και πλέον δεν μπορεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός λόγος της μη ψήφισης από την αντιπολίτευση και τους «ανεξάρτητους» του προϋπολογισμού στην τελευταία συνεδρίαση ήταν, ότι δεν έγινε καμιά τροποποίηση του προϋπολογισμού που είχε παρουσιαστεί από την πρώτη ειδική συνεδρίαση, κάτι που είχε ζητηθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις, ώστε να επανακαθορίσουν τη στάση τους.
Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο ήταν μια ταραχώδης συνεδρίαση, με απρεπείς παρεμβάσεις πολιτών (ακούστηκαν χαρακτηρισμοί περί «τραμπούκων» και «εγκάθετων») που προσέβαλαν τη διαδικασία και το ρόλο των αιρετών συμβούλων, ενώ έντονη λεκτική αντιπαράθεση είχε ο δήμαρχος με «ανεξάρτητο» πρώην σύμβουλο και αντιδήμαρχο της παράταξής του, μετά τη λήξη της συνεδρίασης.
Τι λένε οι ανέξαρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι

Με ανακοίνωση τους, οι ανέξαρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι σημειώνουν: «Σχετικά με όσα αφορούν την Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 30ης Ιανουαρίου του 2017 και σε σχέση με όσα έλαβαν χώρα, έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:
Προς απογοήτευση όλων των δημοτικών συμβούλων, αλλά και της πλειοψηφίας των παρόντων δημοτών, …είδαμε την δημοτική αρχή εκφραζόμενη από τον Δήμαρχο (και ταυτόχρονα Αντιδήμαρχο Οικονομικών) να αφήνει να περνούν άκαρπες οι 15 εργάσιμες ημέρες από το προηγούμενο δημ. Συμβούλιο και να μην μας παρουσιάζει ούτε μία τροποποίηση-βελτίωση του σχεδίου Προϋπολογισμού έτους 2017, παρά τα όσα συγκεκριμένα αναφέρθηκαν για βελτιώσεις στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Ο Δήμαρχος με τη στάση του επέδειξε αδιαφορία (στα όρια της άγνοιας), αν και ήταν εύκολο να έχει περισσότερα στοιχεία από τις Υπηρεσίες με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των Οικονομικών στοιχείων του Δεκεμβρίου ήταν πλέον γνωστή, όπως αναφέρθηκε και από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Η προσπάθειά του όλη την τελευταία εβδομάδα, αντί να είναι στην κατεύθυνση της συνεννόησης και της δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης και συναίνεσης, βρισκόταν στην κατεύθυνση της δημιουργίας πολωτικού κλίματος και ψυχολογικής πίεσης όλων των δημοτικών συμβούλων που καταψηφίζουν το σχέδιο του Προϋπολογισμού. Προς τούτο παρότρυνε συγκεκριμένους δημότες μας, που τους έχει συχνούς συνομιλητές του και τους οποίους συμβουλεύεται περισσότερο και από τους δημοτικούς συμβούλους, να παρευρίσκονται στη συνεδρίαση και να ειρωνεύονται ή να χλευάζουν όποιον αναφερόταν με κριτική στα λεγόμενα και τις παραλείψεις του Δημάρχου.
Συνήθιζε να διακόπτει ή να σχολιάζει υποτιμητικά κατά τη συνεδρίαση, όποιον δεν πήγαινε με τα νερά του, είτε αυτός του ασκούσε πολιτική κριτική, είτε εξέφραζε τη δική του λογική που ερχόταν σε αντίθεση με τις αντιλήψεις του.
Μας απέδειξε περίτρανα, πως το μέγα κόψιμό του είναι οι νομικές υποθέσεις για τις οποίες φροντίζει η ειδική συνεργάτης – ανιψιά του. Άλλα καθημερινά προβλήματα δημοτών μπορούν να περιμένουν, οι Ειδικοί συνεργάτες έχουν πάντα προτεραιότητα.
Για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στους εξειδικευμένους εκτός Δήμου συμβούλους του, οι οποίοι όλο του δίνουν τις οδηγίες που τις παρουσιάζει σαν εντολές προς τους συμβούλους, αλλά ως δια μαγείας, ουδέποτε παρουσιάζει γραπτά κείμενα αυτών τα οποία λαμβάνει ο Δήμος επίσημα. Πάντα θυμάται ο ίδιος τις προφορικές!!! συμβουλές τους, χαρτί και καλαμάρι, χωρίς φυσικά να τις έχει εγγράφως μπροστά του.
Συμπερασματικά λοιπόν, προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκμαιεύσει την ψήφο των δημοτικών συμβούλων χωρίς σοβαρή ενημέρωση και πειθώ, όντας έτοιμος να τους ειρωνευτεί και να τους διαπομπεύσει την επόμενη ώρα, ασχέτως αν οι θέσεις τους λαμβάνονται ως πιο λογικές από τους πολίτες.
Δηλώνουμε ότι με γνώμονα το καλό του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού και με βάση αυτό που μας υπαγορεύει η συνείδησή μας θα ενεργούμε με την στήριξή μας στις αποφάσεις της πλειοψηφίας του θεσμικού οργάνου στο οποίο μας επέλεξαν οι πολίτες για την τρέχουσα Αυτοδιοικητική Περίοδο, χωρίς να υποκύπτουμε σε μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές της πατρίδας μας και επέτρεπαν σε κάποιους να ενεργούν ως «Σουλτάνοι».
ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Ζορμπάς Μιλτιάδης
Παπαδημητρίου Ζήνων
Παπαδόπουλος Μιχάλης
Κουκάλης Δημήτριος
Παπαγεωργίου Θεόδωρος
Κοσμάς Δημήτριος»
Τι απαντά ο δήμαρχος στην ανακοίνωση των ανεξάρτητων Δημοτικών Συμβούλων

Τη δική του αιχμηρή απάντηση δίνει ο δήμαρχος τονίζοντας: «Είναι απορίας άξιο πως τη στιγμή που ο Δήμος μας βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και οι δημότες μας απαιτούν λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει και άρση του αδιεξόδου, ορισμένοι εξακολουθούν να προτάσσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και επιδιώξεις.
Είναι προφανές πλέον ότι για κάποιους η λύση στα ζητήματα που προκύπτουν με την καταψήφιση του προϋπολογισμού και στο ενδεχόμενο υπαγωγής του δήμου σε καθεστώς επιτήρησης είναι η αντιπαράθεση μέσω ανακοινώσεων που στη προκειμένη περίπτωση το βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι βρίθει από ανακρίβειες και εμπάθεια στο πρόσωπο του δημάρχου και των συνεργατών του.
Τόσο στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος απηύθυνε πρόσκληση συναίνεσης και συνεργασίας, με μοναδικό σκοπό την άρση του αδιεξόδου, πριν οδηγηθεί ο Δήμος σε καταστάσεις που οι συνέπειες τους θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των δημοτών και στην πορεία της περιοχής τα επόμενα χρόνια.
Κατ’ επανάληψη επίσης υπήρξε προσωπική επικοινωνία του Δημάρχου Σερβίων – Βελβεντού με Δημοτικούς Συμβούλους που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί αλλά και δημόσιες εκκλήσεις του να δοθεί λύση στο πρόβλημα, μέσα από μία σειρά ενεργειών και διαδικασιών που σχετίζονται με την ψήφιση του προϋπολογισμού αλλά και την επιστροφή των ΄΄ανεξάρτητων΄΄ με την ανάληψη θέσεων ευθύνης εντός της δημοτικής αρχής. Στοιχείο που αν μη τι άλλο, μόνο συναίνεση και μάλιστα με πρακτικό τρόπο αποδεικνύει.
Αντίθετα βέβαια, προκύπτει σειρά ερωτημάτων γιατί βγήκε αυτή η ανακοίνωση τη δεδομένη στιγμή όταν οι ίδιοι γνωρίζουν ότι θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία αλλά και ενέργειες από τη Δημοτική Αρχή για άρση του αδιεξόδου στο πλαίσιο πάντα των όσων συζητήθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.
Εξάλλου είναι στη διάθεση όλων τα ηχογραφημένα πρακτικά και βίντεο των συνεδριάσεων από τα οποία προκύπτει ότι το πνεύμα και ο λόγος του ήταν μόνο συναινετικός και ενωτικός προς όλους, όταν αντιθέτως το ήθος και ο πολιτικός λόγος του συντάκτη της ανακοίνωσης αποκαλύπτεται μέσα από εκφράσεις όπως επί λέξει αναφέρει «το μόνο κόψιμο του δημάρχου» καθώς και ανυπόστατες κατηγορίες για το Δήμαρχο και τους συνεργάτες του.
Από την πλευρά τουλάχιστον του Δημάρχου ποτέ δεν τέθηκαν όροι και υποσημειώσεις στο ενδεχόμενο επιστροφής των συμβούλων που ανεξαρτητοποιήθηκαν, κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα, εν αντιθέσει με κάποιους που φαντάζονται τους εαυτούς τους ως ΄΄αρχηγούς΄΄ και ΄΄επιτελάρχες΄΄ παραβλέποντας καταρχήν τη λαϊκή εντολή, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την καταψήφιση του προϋπολογισμού και αγνοώντας ότι η κατάσταση που θα προκύψει δεν θα ωφελήσει κανέναν.
Είναι οι ίδιοι που κατά περίεργο τρόπο θέλουν αμέτοχους τους πολίτες στο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, αποστασιοποιημένους από τις εξελίξεις χωρίς καν την παρουσία τους στα Δημοτικά Συμβούλια.
Ουδεμία λοιπόν παρότρυνση υπήρξε πόσο μάλλον δεν ευσταθούν όλα τα υπόλοιπα που αναγράφονται στην ανακοίνωση.
Η επισήμανση του Δημάρχου ότι όσο ο Δήμος δεν έχει προϋπολογισμό δεν θα έχει και νομική προστασία για την προάσπιση των συμφερόντων του (δικαστικές υποθέσεις κ.α.) έγινε για να δηλωθεί άλλη μία συνέπεια από τη μη ψήφιση του προϋπολογισμού και τίποτα περισσότερο. Προφανώς βέβαια ορισμένους δεν τους ενδιαφέρει η προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου.
Οφείλουμε λοιπόν όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και κυρίως με αίσθημα ευθύνης να προχωρήσουμε και να προσπαθήσουμε μαζί για την άρση του αδιεξόδου.
Η Δημοτική Αρχή δεν αποκλείει κανέναν σε αυτήν την προσπάθεια».

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Τσιτσοκας στα έκανε μαντάρα Δήμαρχε.

Ανώνυμος είπε...

Θα μας πουν άραγε
τί νομικές υποθέσεις απασχολούν τον Δήμαρχο
και ποιους πραγματικά έπιασε το κόψιμο;

Ανώνυμος είπε...

Βλεπεις για τα θαλασσοδανεια να κανουν τις παπιες
Βλεπεις για τα κληροδοτηματα να μη λενε λεξη.
Και φαινεται πλεον καθαρα
Πως κορακα κορακου ματι δεν βγαζει!
Κ εσυ λαε κοροιδο της ευπιστιας σου.

Ανώνυμος είπε...

«Διμερής και Πολυμερής Συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας»
Αλιμονο μας και παλι αλιμονο μας.

Το Προφίλ μας