Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

O Kοζανίτικος Χωρατάς αναβίωσε με τη βοήθεια του «Φαντάσου την Πόλη – Κοζάνη 2013 / Imagine the City – Kozani 2013»


 Την 1η Σεπτέμβρη το στενό πίσω από το κτήριο του Φιλοπροόδου Συλλόγου Κοζάνης «θυμήθηκε» κάποιες από τις παλιές του δόξες. Τότε που τα φιδογυριστά δρομάκια της πόλης δεν αποσκοπούσαν μόνο στο να συνδέουν το σημείο Α με το σημείο Β αλλά ήταν μια μικρή σκηνή όπου διαδραματίζονταν και εξιστορούνταν τα μεγάλα και μικρά συμβάντα, της γειτονιάς αλλά και των γύρω συνοικιών.


Ήταν μια εποχή όπου ο δρόμος ενώ χρησιμοποιούνταν από τον οποιοδήποτε λειτουργούσε και ως συνέχεια του σπιτιού. Ανήκε σε όλους και στον καθένα χωριστά - καθημερινή ήταν η εικόνα της νοικοκυράς που αφού τελείωνε την αυλή συνέχιζε το σκούπισμα στο κομμάτι του δρόμου που της «αναλογούσε». Επιτυγχανόταν δηλαδή, ασυνείδητα και αβίαστα, ένας εξαιρετικός συνδυασμός του δημόσιου χαρακτήρα με την ιδιωτικότητα και την ατομική ιδιοκτησία.

Με το Χωρατά του «Φαντάσου την Πόλη – Κοζάνη 2013», τη δεύτερη επίσημη δράση από μια σειρά εκδηλώσεων που θα ολοκληρωθούν στις αρχές Οκτωβρίου, ξαναθυμήθηκαμε (οι παλαιότεροι) ή ανακαλύψαμε (οι νεώτεροι) έναν επικονωνιακό, κοινωνικό και πολιτισμικό μηχανισμό της πρόσφατης Ιστορίας. Το απόγευμα της Κυριακής στο στενό δρομάκι, το γεμάτο αρώματα μιας Κοζάνης από το παρελθόν, το πλημμυρισμένο από κόσμο κάθε ηλικίας, ξεδιπλώθηκαν ιστορίες, αφηγήσεις, ανέκδοτα, μασλάτια. Όπως παλιά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Φιλοπροόδου Συλλόγου Κοζάνης και την αμέριστη συμπαράσταση των κατοίκων της γειτονιάς - ξεχωριστές ευχαριστίες στην κα Άννα Καραγκούνη και τον κο Τάσο Γκλούμπο που διέθεσαν τους χώρους που περιβάλλουν το στενό και μας επέτρεψαν να δημιουργήσουμε το κατάλληλο σκηνικό. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στους ομιλητές της βραδυάς: την κα Ματίνα Τσικριτζή-Μόμτσιου, τον κο Σάκη Κουκουμπέση, την κα Φάνη Φτάκα-Τσικριτζή και την ομάδα νέων φοιτητών Αρχιτεκτονικής.
 
Για την ολοκλήρωση της εκδήλωσης μεγάλη ήταν η συνεισφορά των χορηγών: Πλόσκας Νικόλαος, Οινοποιείο Μπελιάς, Σωτήρης Σιουτζούκης, κέντρο εκτυπώσεων «Αντίγραφο» - Σταύρος Στέφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας