Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία που
παρουσιάζει το άρθρο των Mathias Ohanian και Martin Kaelble για την
εφημερίδα Financial Times Deutschland. Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι το
διαρθρωτικό ισοζύγιο σύντομα θα ισοσκελιστεί, όπως προκύπτει από τη
έκθεση του ΟΟΣΑ που κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος τα
τελευταία 25 χρόνια.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ παρακάτω και φυσικά το αφιερώνω σε όσους θεωρούν ότι το πρόβλημα της χώρας είναι ο Παπακωνσταντίνου...
Ολόκληρο το ρεπορτάζ παρακάτω και φυσικά το αφιερώνω σε όσους θεωρούν ότι το πρόβλημα της χώρας είναι ο Παπακωνσταντίνου...
parapolitiki.com
"Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία που παρουσιάζει το άρθρο των Mathias Ohanian και Martin Kaelble για την εφημερίδα Financial Times Deutschland. Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι το διαρθρωτικό ισοζύγιο σύντομα θα ισοσκελιστεί, όπως προκύπτει από τη έκθεση του ΟΟΣΑ που κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος τα τελευταία 25 χρόνια."
Το εν λόγω δημοσίευμα στηρίζεται στις εαρινές προβλέψεις του ΟΟΣΑ,
από τις οποίες προκύπτει ότι η Ελλάδα μείωσε κατά 7,5 μονάδες το
προσαρμοσμένο ως προς τις κυκλικές επιδράσεις έλλειμμα του
προϋπολογισμού, την προηγούμενη χρονιά.
«Αυτή η μείωση του ελλείμματος είναι τεράστια. Καμία χώρα του ΟΟΣΑ δεν έχει μειώσει τα τελευταία 25 έτη σε τέτοιο βαθμό το διαρθρωτικό της έλλειμμα μέσα σε ένα χρόνο» δήλωσε στην Financial Times Deutschland ο οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Eckhard Wurzel.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές, το διαρθρωτικό ισοζύγιο θα ισοσκελιστεί και το δομικό έλλειμμα θα περιοριστεί στο 1,3%, μέσα στο 2012.
Η άποψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει το πρόβλημα χρέους της είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, τα στοιχεία όμως εμφανίζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.
«Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή ύφεση στην Ελλάδα, η επιτυχία της εξυγίανσης της οικονομίας κατά το περασμένο έτος είναι πολύ εντυπωσιακή», δήλωσε ο Rolf Schneider, οικονομολόγος στην ασφαλιστική εταιρεία Allianz.
Όσον αφορά την ανάπτυξη, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για καθαρή ανάπτυξη ύψους 0,6% το 2012. Εξίσου
αισιόδοξες είναι και οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις: η Ελλάδα μπορεί να
επιτύχει ανάπτυξη ύψους 2,4% το χρόνο, από το 2015 και για δέκα χρόνια.
Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος η σφιχτή νομισματική πολιτική από πλευράς ΕΚΤ, να εμποδίσει σε σημαντικό βαθμό την ανάκαμψη της χώρας, καταλήγει το δημοσίευμα.
2 σχόλια:
Οπως φαίνεται, οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν πλέον την ελληνική κοινωνία παράδειγμα προς αποφυγήν, βασίλειο παθητικότητας. Στα μάτια τους είμαστε καρπαζοεισπράκτορες που δεν βρίσκουν την τόλμη –ή τους τρόπους– να πουν ένα ηχηρό «όχι» στους μαινόμενους εντολοδόχους εισπράκτορες που αποκαλούνται «ελληνική κυβέρνηση».
Εχουν δίκιο που μας βλέπουν έτσι; Απόλυτο –και παρακαλώ ξεχάστε εκείνο τα αυτάρεσκο «εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε» του Σαββόπουλου. Στη χώρα στην οποία ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα «γδέρνεται», αλλά τον παρηγορεί η χαιρεκακία για το «γδάρσιμο» του γείτονα δημόσιου υπάλληλου των 1.400 ευρώ, περισσότερο ταιριάζουν... άλλες εκφράσεις. Στον νου μου έρχεται εκείνη που αρχίζει με τη λέξη μαγκιά, συνεχίζει με μια δύσοσμη σωματική λειτουργία και τέλος μετρά έναν πρωκτό σε διαστάσεις φινιστρινιού...
Τι ξέρουν οι Ευρωπαίοι και μας θεωρούν κάκιστο «προηγούμενο»; Σίγουρα δεν γνωρίζουν όλα τα ψέματα με τα οποία έχουμε βομβαρδιστεί. Εικάζω, μάλιστα, πως αν είχαν υπόψη τους τον συνδυασμό των αμέτρητων παραμυθιών με τις λίγες διακριτικές ομολογίες των «ηγετών μας», θα μας οίκτιραν ακόμα περισσότερο. Σκεφθείτε ένα Γάλλο να μαθαίνει ότι από τα χείλη της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, ξέφυγε μια φράση: «Η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα είναι στο 26%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 6%». Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόταν ο Γάλλος είναι «καλά, κάθονται ακόμα οι Ελληνες κι ακούν την κυβέρνησή τους; Κι αν δεν ακούν, ακόμα... κάθονται;».
Τι ξέρουν λοιπόν Ισπανοί, Γάλλοι κι άλλοι; Ξέρουν πως σε καμία άλλη (πλην Ελλάδας) δυτική χώρα δεν εφαρμόστηκε τόσο ισοπεδωτικό και βάναυσο πρόγραμμα λιτότητας, διότι απλούστατα πουθενά αλλού οι κυβερνώντες δεν αποδείχθηκαν τόσο άβουλοι «yesmen». Κι ας μην πει κανείς πως «εδώ η κατάσταση ήταν εξαρχής χειρότερη» κι άλλα ανυπόστατα. Στο καλημέρα της κρίσης η Πορτογαλία εμφάνιζε σε αδρές γραμμές τους ίδιους δημοσιονομικούς δείκτες με τους δικούς μας, αλλά είχε το μισό (!) ΑΕΠ σε σχέση με το ελληνικό –χώρα με τον ίδιο πληθυσμό.
Τι ήταν αυτό που έβαλε κάποιο «χαλινάρι» στα όσα υπέστησαν μέχρι τώρα οι Πορτογάλοι; Μήπως καμία «συναίνεση», όπως ουρλιάζουν εδώ τα «παπαγαλάκια»; Το αντίθετο: το «χαλινάρι» το έβαλε η (σχετική, έστω) απείθεια της πλειονότητας του πολιτικού κόσμου, τα «βότσαλα που έπεσαν στη λίμνη», η ίδια η αναταραχή που οδήγησε στη... νυχτιάτικη πτώση της κυβέρνησης Σόκρατες. Οι διεθνείς τοκογλύφοι αξιώνουν ολοένα και περισσότερα όταν ακούν μόνο «ναι». Στα «όχι» αναδιπλώνονται.
Οι Ισλανδοί αρνήθηκαν δύο φορές σε δημοψήφισμα να πληρώσουν οι ίδιοι τα 5,6 δισ. δολάρια (σχεδόν το μισό ΑΕΠ της χώρας), δηλαδή το ποσό που άρπαξαν τραπεζίτες τους από Βρετανούς και Ολλανδούς καταθέτες. Την εποχή της υπακοής στο ΔΝΤ και τις αγορές (2009) το ισλανδικό ΑΕΠ έπεσε κατά 7%, ο πληθωρισμός έφθασε 19%, η κορόνα υποτιμήθηκε μέχρι 58%. Επειτα από το πρώτο κιόλας «όχι» ο πληθωρισμός έπεσε στο 1,8%, η κορόνα πλησιάζει στα επίπεδα που είχε πριν από την κρίση, το ΑΕΠ πήρε την «πάνω βόλτα» και τα CDS μειώθηκαν κατά 80%!
Γιατί δύο δημοψηφίσματα; Διότι ισάριθμες φορές ο Ισλανδός πρόεδρος Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον πρόβαλε βέτο στα κυβερνητικά σχέδια που ουσιαστικά φόρτωναν στην κοινωνία τις αμαρτίες των Ισλανδών τραπεζιτών. Τι ρωτήσατε; Αν ο Γκρίμσον είναι κανένας βόρειος... Ούγκο Τσάβες; Δεξιός είναι ο άνθρωπος. Και προφανώς, σύμφωνα με τη «λογική» του ΓΑΠ, ο Γκρίμσον είναι... «σπιθαμιαίος» ηγέτης. Ο ΓΑΠ πάλι, που φτιάχνει την Ελλάδα των σπιθαμιαίων μισθών, σπιθαμιαίων συντάξεων, σπιθαμιαίων κοινωνικών δαπανών και σπιθαμιαίων παραγωγικών προοπτικών, είναι... πολιτικός γίγαντας. Εχουμε πρωθυπουργό «ΑΑ». Αδίστακτος και Αβερελ –μαζί. Κι όσο τον έχουμε, ας μη λέμε σε κανέναν Ευρωπαίο πως ξυπνήσαμε!
Όπως τα είπε ο προηγούμενος είναι & πουθενά δεν αστόχησε. Όσον αφορά το τίτλο του άρθρου, δε δικαιολογεί τον κ.κ. Υπουργό που βλέπουμε παραπάνω να κάνει δαπάνες 150.000 Ευρώ για ταξίδι στη Ν.Υόρκη και παίρνει μαζί όλο το σόϊ του για να κάνει βαρκάδες στο Μανχάταν τράνσφερ και ψώνια στη 5η λεωφόρο-την ώρα που ο πρόεδρος της Ε.Κ.Τ. Τρισέ για το ίδιο ταξίδι σπαταλά μόλις 10-15.000 Ευρώ με αεροπλάνο της γραμμής όπως κι εγώ ο κοινός θνητός!!! Μέγας υποκριτής την ώρα που η πραγματική ανεργία είναι το ΔΙΠΛΑΣΙΟ ποσοστό απ' αυτό που μας "ταΐζουν" τα Μ.Μ.Ε. Την ώρα που το έθνος ψυχορραγεί έβαλαν για πρόεδρο του ΟΔΔΗΧ (Οργ. Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) πρώην στέλεχος της Goldman Sachs (ή Sucks όπως λένε) Την ώρα που για να δικαιολογήσουν τα πτυχία τους θα έπρεπε να διασφαλίσουν Εθνική κυριαρχία και Δημόσια Περιουσία και όχι να μας υποθηκεύουν στους αιώνες των αιώνων... Στο μόνο που θα το κατανοούσα είναι στο πως όσο αυτός προσπαθεί να βάλει τάξη στο δημόσιο, τόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι δουλεύουν λιγότερο και τα δημόσια έσοδα εμφανίζουν έλλειψη. Κι η καρέκλα του τρίζει γιατί τα έχει συγκεντρώσει όλα επάνω του και μπορεί να έχει τη τύχη του "Φοραδοτραγιάσκα". Έυχομαι μόνο να μην το αντικατάστησουν με κάποιον πιο ανίδεο & αποτυχημένο έμπορα όπως τον παραπάνω!
Δημοσίευση σχολίου