Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Συνταγματικές οι συνενώσεις των Δήμων και Κοινοτήτων αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας!

Συνταγματικές και νόμιμες είναι οι συνενώσεις των Δήμων και Κοινοτήτων, που έγιναν με τον «Καλλικράτη», αποφάσισε -κεκλεισμένων των θυρών- η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόφαση ελήφθη με ευρύτατη πλειοψηφία. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει Δήμοι και Κοινότητες, και ειδικά ορεινών περιοχών, κατά του «Καλλικράτη» (νόμος 3852/2010) και κατά...
αποφάσεων του υπουργού Εσωτερικών, με τις οποίες καθορίζεται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας, ο οποίος και μειώθηκε.
Οι Δήμοι υποστηρίζουν ότι ο «Καλλικράτης» είναι αντίθετος στις συνταγματικές επιταγές.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας, δεχόμενοι τις εισηγήσεις των συναδέλφων τους Ν.Μαρκουλάκη και Παναγιώτας Καρλή, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι «δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος νόμος με τον οποίο προβλέπεται η κατάργηση, ακόμη και σε ευρύτατη έκταση, πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συνένωση ή συγχώνευσή τους σε ενιαίους (μεγαλύτερους) Οργανισμούς και η ανάθεση στους Οργανισμούς αυτούς της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων των καταργούμενων Δήμων και Κοινοτήτων, βάσει τοπικών δεδομένων και κριτηρίων, τα οποία συναρτώνται κατ' αρχήν με τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των οικείων περιοχών, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος».
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάσκεψη, οι συνενώσεις των Δήμων έγιναν με βάση δέσμη κριτηρίων, που αντιστοιχούν στα κριτήρια του άρθρου 101 του Συντάγματος, αλλά και βάσει επιπλέον ειδικών κριτηρίων που εφαρμόστηκαν στο σύνολο των συνενώσεων σε όλη τη χώρα.
Ακόμη, οι δικαστές δέχτηκαν ότι η διάταξη του άρθρου 102 του Συντάγματος επιτρέπει κατά την ενάσκηση νομοθετικής ή κανονιστικής εξουσίας, την ευρεία συνένωση των ΟΤΑ στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, απερρίφθη ο ισχυρισμός των Δήμων ότι ο Ν. 3852/2010 είναι αντίθετος στα άρθρα 26, 95 και 102 του Συντάγματος, καθώς οι καταργήσεις και ενσωματώσεις των Δήμων, ανά την Ελλάδα, έγιναν με τον ίδιο το νόμο, χωρίς να προβλέπεται η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων ή άλλων αποφάσεων διοικητικών οργάνων.
Έτσι, υποστήριζαν οι Δήμοι, με τον τρόπο αυτό δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να ζητήσουν δικαστική προστασία και έλεγχο της νομιμότητας των συνενώσεων, καθώς ευθέως ο Ν. 3852/2010 δεν μπορεί να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρά μόνο αποφάσεις (υπουργικές, νομαρχιακές κ.λπ.), που εκδόθηκαν σε εκτέλεση του εν λόγω νόμου.
Ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε, καθώς οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι εκδόθηκαν διοικητικές πράξεις (αποφάσεις υπουργού, νομαρχών κ.λπ.), που μπορούν να προσβληθούν με αίτηση ακύρωσης στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει αδυναμία προσβολής «εκτελεστών πράξεων» (όπως λέγονται), από την πλευρά των Δήμων.
Έτσι, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε όλες τις αιτήσεις των Δήμων και Κοινοτήτων που ζητούσαν να ακυρωθούν οι συνενώσεις, οι οποίες έγιναν σύμφωνα με τον «Καλλικράτη».
Η μειοψηφία υποστήριξε ότι οι συνενώσεις είναι αντισυνταγματικές, καθώς δεν διευκρινίζονται με ειδική αιτιολογία τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την κάθε μία συνένωση, όπως είναι μορφολογικές ιδιορρυθμίες της κάθε περιοχής, οι χιλιομετρικές αποστάσεις που θα πρέπει να καλύψουν οι δημότες για να μεταβούν στη νέα έδρα του Δήμου, οι οικονομικές συνθήκες της κάθε περιφέρειας κ.λπ.

Μεταξύ των Δήμων που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του «Καλλικράτη», είναι:

Ο Δήμος Σοχού Θεσσαλονίκης, ο οποίος ενσωματώθηκε στο Δήμο Λαγκαδά, μαζί με τους Δήμους Λαχανά, Ασσήρου, Καλλινδοίων, Κορώνειας και Βερτίσκου.
Ο Δήμος Σταυρούπολης του Νομού Ξάνθης, ο οποίος καταργείται και ενσωματώθηκε στο Δήμο Ξάνθης.
Ο Δήμος Ευρυμενών Νομού Λαρίσης, ο οποίος υπήχθη στο Δήμο Αγιάς
Ο Δήμος Αποδοτίας, ο οποίος ενσωματώθηκε στο νέο Δήμο Ναυπακτίας μαζί με τους πρώην Δήμους Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Πυλήνης, Πλατάνου και Χάλκειας
Η Κοινότητα Σμίξης Γρεβενών, η οποία καταργείται και ενσωματώθηκε στο Δήμο Γρεβενών
Η Κοινότητα Αγίου Κοσμά Γρεβενών, η οποία καταργείται και ενσωματώθηκε στο Δήμο Γρεβενών
Η Κοινότητα Αβδέλλας Γρεβενών, η οποία καταργείται και ενσωματώθηκε στο Δήμο Γρεβενών.


Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.
fimotro.blogspot.com

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Βελβεντό ούτε καν προσέφυγε.
Γιατί άραγε?

Ανώνυμος είπε...

Καί τώρα κ Μ.Κ.Ο. πάρτε τόν μπούλο και από τό Συμβούλιο επικρατείς γιατί τελείωσατε καί δικαστικά . Από εδώ και στό εξής Μ Ο Υ Γ Κ Α καί τήν ουρά στά σκέλια .

Ανώνυμος είπε...

Οι Βελβεντινοί ποτέ δέν μιλήσαμε γιά αντισυνταγματικότητα τού νόμου.Λέμε ότι μπορούμε νά σταθούμε μόνοι μας(ακριβώς αντίθετα από τά Σέρβια πού χρειάζονται δεκανίκια), πληρώντας καί τά κριτήρια πού μάς έβαλε ό Ραγκούσης, όσο καί άν δέν τά δέχεστε(άλλωστε γι' αυτό μάς άφησαν ανεξάρτητους πέρυσι τόν Απρίλη).

Ανώνυμος είπε...

Άστους 9:28, δεν αξίζει. Χαίρονται. Γιατί? Μόνο αυτοί χαίρονται. Και σε κάτι που δεν ενεπλάκη το Βελβεντό. Στη χώρα που το μνημόνιο χαίρει άκρας συνταγματικότητας τίποτα δεν εκπλήσσει. Ούτε καν και η χαιρεκακία των 2 πρώρων σχολίων.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΡΑ; ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΤΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ; ΒΡΕ ΔΕΝ ΠΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ. ΜΗ ΜΑΣ ΤΑ ΖΑΛΙΖΕΤΕ ΜΟΝΟ

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ο Καλλικράτης είναι καλός και άγιος. Γι' αυτό δεν καταθέσατε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας. Μόνο τα Σέρβια σας βρωμάνε. Σαν να μην μας τα λέτε καλά. Εσείς δεν λέγατε ότι ο Καλλικράτης φτιάχνει αχανής Δήμους που δεν κυβερνιούνται; Στα ψηφίσματα που κάνετε το πρώτο πράμα που διαμαρτύρεστε είναι ο Καλλικράτης. Τους βουλευτές δεν τους θέλετε στο χωριό σας γιατί ψήφισαν τον Καλλικράτη. Στο πανό σας γράφει Καλλικράτη γιατί; Κάτι άλλο παίζεται και τώρα βγαίνουν όλα στη φόρα.

ενας βελβεντινος είπε...

το ελληνικο κρατος ευλογαει τα γενια του και νομιμοποιει τον καλλικρατη.συγχαρητηρια.ενα ξερω παντως.ο καλλικρατης δεν εφαρμοζεται στο νομο κοζανης οπως στους υπολοιπους ηπειροτικους νομους.
αυτη η διαφορετικη εφαρμογη επιρεαζει αμεσα το βελβεντο.η κοινωνια του βελβεντου δεν αποδεχεται τη διαφορετικη αυτη εφαρμογη,ουτε αυτους που την πρεσβευουν.Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ανώνυμος είπε...

ΚΡΙΤΙΡΙΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΕΙΤΕ
Αντίστοιχη πρόνοια υπάρχει και για το ορεινό ανάγλυφο της Ελλάδας. Ο χαρακτηρισμός ενός νέου δήμου ως ορεινού βασίζεται στο χαρακτηρισμό των δημοτικών διαμερισμάτων αυτού από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, όχι από το Υπουργείο Εσωτερικών, όχι από την Επιστημονική Επιτροπή. Έτσι ο νέος συνενωμένος δήμος να εξαιρεθεί από το εθνικό πληθυσμιακό κατώφλι που ισχύει για τους μη ορεινούς Δήμους, εφόσον δηλαδή χαρακτηρίζεται με συνυπολογισμό όλων των δημοτικών του διαμερισμάτων, των δημοτικών του κοινοτήτων πλέον, τελικά ως ορεινός με ποσοστό άνω του 50%. Ειδικά για τους ορεινούς Δήμους εφαρμόζεται διακριτό πληθυσμιακό κατώφλι που προσδιορίζεται στους 2.000 κατοίκους.

Ανώνυμος είπε...

9.28 εάν τυχόν η σημερινή Δημοτική αρχή δέν αλάξη τό ονομα του Δήμου τότε ολα ολα δεκανίκια θά ξεσηκωθούν απαιτούμε τό ονομα νά ειναι σκέτο ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ χωρίς παραληπόμενα .

Ανώνυμος είπε...

Σας ανεχθήκαμε πάρα πολύ . Επιτέλους καθήστε στά αυγάσας καί αφήστε τίς Βελβενδινομαγκίές γιατί δέν ξέρετε από αυτά . Τό μόνο πού ξέρετε ειναι νά γαυγίζετε κατά αλλά ειστε πολύ πίσω καί στό τέλος θά σας πάρουνε μέ τά αυγά οι ιδιοι οι κατοικοι τού Βελβενδού ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ κύριοι τις Μ.Κ.Ο Μούγκα από δω καί στό εξής .

Ανώνυμος είπε...

10.36.Δέν σού μίλησε κανείς γιά Καλλικράτη.Άλλωστε πάει κατά διαόλου όπως καί όλη ή χώρα μέ τίς αποφάσεις τού πεφωτισμένου Γιώργου, πιστεύοντας ότι έχει τό αλάθητο τού πάπα καί δέν ακούει κανέναν.Εμείς λέμε, είτε μέ Καλλικράτη, είτε χωρίς Καλλικράτη, τό Βελβεντό μπορεί νά σταθεί ένώ τά Σέρβια όχι.(Καί δέν μάς βρωμάνε τά Σέρβια όπως λές).Μακάρι νά τά καταφέρνατε καί 'σείς.11.06.Άν δέν πληρούσαμε τά κριτήρια, δέν θά μάς άφηναν ανεξάρτητους πέρυσι τόν Απρίλη.Ξέρεις πολύ καλά ότι μάς έκοψαν επειδή ξεσηκώθηκαν οί πάντες καί τά πάντα.(Κατα δήλωση τών πολιτικών)

Ανώνυμος είπε...

11.21 καλά δέν πήρατε χαμπάρι οτι ο δικόσας βουλευτής από τό Βελβενδό σας δούλευε . οσο γιά τό ποιός ξεθηκώθηκε αυτά νά τά λέτε μεταξύσας γιά νά εχετε νά λέτε . Σας πήρανε στό ψιλό κάι δέν τό καταλαβένετε ανθρωποι τις Μ.Κ.Ο

Ανώνυμος είπε...

11.21 Πού το ξέρεις εσύ ότι δεν μπορούν να σταθούν τα Σέρβια; Και πού το ξέρεις ότι μπορεί να σταθεί ο Βελβενδός στις νέες συνθήκες; Τα πράματα άλλαξαν, δεν είναι όπως παλιά. Ο Καλλικράτης δεν αλλάζει και μην σαν παραυραμυθιάζουν. Άμα σας έκοψαν επειδή ξεσηκώθηκαν οι πάντες γιατί δεν κάνατε προσφυγή στο επικρατείας για να σταματήσουν να ξεσηκώνονται οι πάντες;

Ανώνυμος είπε...

Ο 10.36

Ανώνυμος είπε...

Εδώ ο κόσμος κάιγετε καί Μ.Κ.Ο χτενίζετε . ποιός ασχολείτε μέ εσας . τό παιχνίδι τό χάσατε καμιά δεκαριά ειστε ολοι καί ολοι στό τέλος θά ειναι μόνο τό λουρί τού Παπά

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΣΕΡΒΙΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΛΦΙΚΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΕΛΒΕΝΤΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΦΙΛΙΕΣ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΙΚΡΟΧΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΒΕΛΒΕΝΤΙΝΟΥΣ ΕΙΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕΚΑΡΙΑ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΠΑΣΟΚ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΒΙΛΒΙΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΛΦΙΚΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΦΙΛΙΕΣ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΙΚΡΟΧΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΕΡΒΙΩΤΕΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΡΟΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕΚΑΡΙΑ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΜΚΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΜΚΟ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ρέ 11.37.1)Στό ξαναλέω.




Δέν μιλάμε γιά αντισυνταγματικότητα.Τί νά κάνουμε στό επικρατείας.Δέν προσφύγαμε γιατί τό περιμέναμε ότι θά συμβεί αυτό.Δηλαδή τό επικρατείας θά σταμάταγε τούς ξεσηκωμούς τών ζηλοφθώνων;2)Σού είπα μακάρι νά τά καταφέρετε καί 'σείς.Μέ τά μέχρι τώρα δεδομένα όμως τό Βελβεντό μπορεί καί στέκεται όρθιο, ενώ εσείς έχετε πάμπολλα προβλήματα.Γι' αυτό καί είστε στά 'κόκκινα' παρασέρνοντας μαζί σας καί μάς.

Ανώνυμος είπε...

MEXRI SIMERA O KA8E DIMOS EIXE TIN DIKI TOU POREIA - APO TA KAMVOUNIA EOS TO VELVENTO---KAI ANALOGOS SE ALLA MERH.-ZHTATE STO VELVENTO AUTONOMIA DEN EXETE APOKLISTIKOTITA SE AUTO !!!EINE KAI ALLOI POU 8A I8ELAN....APO POU KAI OS POU ESEIS EISTE POU 8A KRINETE AKSIOUS -KAI ANAKSIOUS !!!! PSAXTITE LIGO EKEI STO VELVENTO GIA TIN DIAFANEIA TOU PROIN DHMOU SAS....KAI AFISTE TA PARAMU8IA ......-( VARUTONOS )

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι τη λύση στη χώρα δεν θα την δώσει η δικαιοσύνη. Το ίδιο και στο Βελβεντό. Η λύση και για τα δύο θα είναι πολιτική, η οποία θα έρθει μέσα από τον αγώνα του κόσμου. Η δικαιοσύνη θα έπρεπε να έχει βγει μπροστά. Δεν το έκανε, και δεν θα το κάνει. Ο Μανώλης Γλέζος έχει πιο σωστή κρίση για το δίκαιο και το μέτρο του αγώνα, πιθανό δε ομοεθνείς του να τον έλεγαν τότε, που κατέβασε την σημαία από την ακρόπολη, "τραμπούκο". Συνεχίζουμε...

Ανώνυμος είπε...

Με επιτυχία στέφθηκε και η πρόβα της ΑΦΙΣΟΚΟΛΗΣΗΣ
στα πλαίσια της οργάνωσης της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η εταιρία κατα την εναρξη του επίσημου προεκλογικού αγώνα για την διεκδίκηση του δήμου Σερβίων-Βελβεντού, στην οργάνωση-ξελάσπωμά του οποίου η συνεισφορά μας (εταιρία) είναι πολυεπίπεδη με την συμφωνημένη? απουσία μας.

apo to ola

Ανώνυμος είπε...

Κατάλαβες τι λες 8.28, ή έρχεσαι από το υπερπέραν?

Ανώνυμος είπε...

προς 12.26μ.μ. της 25ης Μαϊου

Η Μ.Κ.Ο. μέχρι τώρα έχει βγάλει δεκάδες ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου. Και στην ηλεκτρονική της σελίδα (Κοινωνία Πολιτών Βελβεντού), αλλά και στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ" αναρτά και δημοσιεύει κάθε μήνα τα νέα και τις δραστηριότητές της. Πουθενά δεν έχει γραφεί ή αναφερθεί ότι οι γείτονές μας (οι Σερβιώτες) είστε "τεμπέληδες και ανεπρόκοποι". Το Δ.Σ. της Μ.Κ.Ο. σε όλους τους τόνους έχει κατ΄επανάληψη δηλώσει ότι θέλουμε την ανεξαρτησία μας , θέλουμε τη δική μας δημοτική αρχή, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι θα πορευτούμε καλύτερα στο μέλον και όχι γιατί εσείς είστε χειρότεροι. Και αν γράφονται σε ιστοσελίδες ή αναφέρονται κάποιοι περί του αντιθέτου και αρνητικά προς εσάς, η Μ.Κ.Ο. δεν συμφωνεί και το τονίζει και προς αυτούς.
Ναί, συνεχίζουμε έναν αγώνα. Τον πιστεύουμε, όπως πιστεύουμε ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.
Προς τον ΟΛΑ. Ξεκόλα επιτέλους από τη μόνιμη επωδό, ότι δηλαδή γίνεται ένας αγώνας (έχουν κατ΄εσέ παρασύρει την κοινωνία του Βελβεντού)από κάποιους που θέλουν - και μ΄αυτό τον τρόπο επιδιώκουν - να διαγκωνιστούν στο παιχνίδι της εξουσίας του διευρυμένου Δήμου, στις εκλογές του 2014. Αυτό και δεν ισχύει και δεν πρόκειται να συμβεί 9να είναι δηλαδή υποψήφιοι). Ψάξε άλλα "επιχειρήματα" για να απαξιώσεις τους μόνιμους στόχους σου (τα συγκεκριμένα δηλαδή πρόσωπα)

Ανώνυμος είπε...

8.28Στρατηγική μπορει νά κανετε Στρατηγούς εχετε γιατι μέχρι τώρα ουτε Στρατηγούς ειχατε ουτε στρατηγική . Τό μόνο πού μπορει νά κανετε ειναι νά λουφάξετε γιατί ειστε γιά τά καλαμπόκια καί γιά κουπατσαριά πονηρούληδες .

Ανώνυμος είπε...

XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA APO TO KOZAN
Εναλλάσσοντας το ένα κανάλι μετά το άλλο, «έπεσα» τυχαία σε εκπομπή τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, που έφερε στο κάτω άκρο της οθόνης την ηλεκτρονική λεζάντα: «Βελβεντό – Καλλικράτης, ένα χρόνο μετά».

Πολύ φοβάμαι – κρίνοντας και από το πράσινο (συνταγματικό, πέρα ως πέρα) φως στον Καλλικράτη από το Συμβούλιο Επικρατείας - ότι τέτοιου είδους εκπομπές θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αποκτώντας ένα είδος «μαύρης» επετείου.

Για παράδειγμα: «Βελβεντό – Καλλικράτης, τριακόσια χρόνια μετά».
Ο Μανολίξ που ήταν o επίτιμος προσκεκλημένος στη συγκεκριμένη εκπομπή, αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στο δίκαιο αίτημα των Βελβεντινών, χρησιμοποιώντας – στρεβλά - το απόφθεγμα του Μανώλη Γλέζου περί «Aυτοδιοίκησης και Eτεροδιοίκησης».

Ας του πει κάποιος ότι με αυτή τη προσέγγιση και τα τοπικά διαμερίσματα της Αγίας Κυριακής, Καταφυγίου και Πολυφύτου, ετεροδιοικούνταν τόσα χρόνια από τον πρώην Δήμο Βελβεντού, όμως κανείς δε διαμαρτυρήθηκε, ούτε σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης.

Η «αυτοδιοίκηση» αγαπητέ Μανολίξ την οποία επιθυμείς να προσαρμόσεις στις ανάγκες του φιλόξενου Βελβεντού, δεν προσμετράται με τοπικιστικά αίολα (και συνάμα έωλα) επιχειρήματα ώστε να παραμείνει κάποιος αφεντικό του χωριού.

Κατά βάση όλοι οι δήμοι ανά την Ελλάδα ετεροδιοικούνται από την κεντρική κυβέρνηση, αφού ο προγραμματισμός τους εξαρτάται από τη χρηματοδότηση ή μη του κράτους. Συνεπώς η προοπτική και η ανάπτυξη ενός τόπου δεν καθορίζεται από την αυτοδιοίκηση μιας κοινωνίας ή μιας μερίδας πρόσωπων που επιχειρηματολογεί ρηχώς περί του δίκαιου αιτήματος της «ανεξαρτησίας» του, όταν - επί της ουσίας - ήδη υπόκειται στον έλεγχο άλλων.

Το πρόβλημα προφανώς είναι ότι αυτοί οι «άλλοι» τυγχάνει να βρίσκονται εντός της περιφερειακής ενότητας της Κοζάνης και ως φαίνεται κάποιοι δεν μπορούν να το αντέξουν.

Ανώνυμος είπε...

TZIFOS KAI STHN GEORGAKOPOYLOY
Η Γενική Γραμματέας, από την πλευρά της, αφού τους ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους για αυτονομία του Δήμου Βελβεντού καθώς είναι υπέρμαχη των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται με τον «Καλλικράτη», τους διαβεβαίωσε πως θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλουν για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου τους.

«Όλοι συμφωνούμε ότι ο Καλλικράτης αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, τη μεγαλύτερη τομή σε θέματα αποκέντρωσης, ανάπτυξης και λειτουργίας του κράτους, ειδικότερα σήμερα, που η χώρα διέρχεται από μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Συνεπώς, μην περιμένετε από εμένα να δεσμευτώ απέναντί σας για κάτι το οποίο δε θα μπορέσω να πραγματοποιήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματέας απευθυνόμενη στην αντιπροσωπεία των Βελβεντινών.

Ανώνυμος είπε...

O Καλλικράτης «αφανίζει» τις ορεινές περιοχές
Παρασκευή, 27 Μάιος 2011 11:55 | PDF | Εκτύπωση | E-mail


kallikratis-enetΣύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το Καρπενήσι, η Δίρφυς, το Αμύνταιο, τα Καλάβρυτα, η Δημητσάνα, η Μάνη, το Μπέλες, ο Χολομώντας, το Πάικο, το Βέρμιο, τα Πιέρια, ο Κίσαβος, το Φεγγάρι της Σαμοθράκης, το Υψάριο της Θάσου, ακόμη και ο Ολυμπος εξαφανίστηκαν διοικητικά από τα ορεινά της χώρας. Οι ημιορεινοί και ορεινοί δήμοι της χώρας από 61,6% επί «Καποδίστρια», έπεσαν ...μόλις στο 9,5% με τον «Καλλικράτη».


Πανεπιστημιακοί του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών», του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου -το μοναδικό μεταπτυχιακό για θέματα ορεινών περιοχών στην Ελλάδα- με επιστολή διαμαρτυρίας κάνουν λόγο για «έγκλημα που σβήνει την ορεινή Ελλάδα από τον διοικητικό χάρτη».
Υποστηρίζουν πως η «Καλλικράτεια» συνένωση, με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγήσει σε περαιτέρω περιθωριοποίηση και μαρασμό των ορεινών περιοχών. Η επιστολή απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση και συνυπογράφεται από τον πρύτανη του ΕΜΠ, καθηγητές του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕΜΠ, καθώς και από τους δημάρχους Καρπενησίου, Δίου -Ολύμπου, Γορτυνίας, Παγγαίου, Κιλκίς, Διρφύων-Μεσσαπίων, Ανατολικής Μάνης, Σαμοθράκης, Καλαβρύτων και Αμυνταίου.
Μπορεί το ελληνικό τοπίο να είναι ταυτισμένο, ακόμα και στον παγκόσμιο κοινό νου, με το δίπολο «ήλιος-θάλασσα», όμως η Ελλάδα είναι μια χώρα κατά βάση ορεινή. Εκτεταμένες οροσειρές, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, και περισσότερες από 3.000 καταγεγραμμένες βουνοκορφές συνιστούν το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της ελληνικής γεωγραφίας: την ορεινότητα.
Πάμπολλοι ορεινοί δήμοι σε όλη τη χώρα επί «Καλλικράτη» διαλύθηκαν μέσα σε πεδινούς. Αλλά και αυτό, από μόνο του, δεν φτάνει για να εξαφανιστεί η ορεινότητα της χώρας, που σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. ξεπερνά το 70%.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Καλιαμπάκος, συντονιστής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Περιβάλλον και Ανάπτυξη Ορεινών Περιοχών», σημειώνει: «Το να παύει ένας δήμος να χαρακτηρίζεται ορεινός δεν είναι μια απλή, τεχνική υπόθεση. Κάποιοι ίσως αναρωτηθούν, εφόσον η γεωγραφική υπόσταση δεν καταργείται, προς τι ο ντόρος. Πρώτον, υπάρχουν σημαντικές οικονομικές συνέπειες. Για τους εξαιρετικά ευάλωτους οικονομικά ορεινούς δήμους, το ζήτημα της πρόσβασης ακόμη και σε αυτά τα αδύναμα μέτρα στήριξης των ορεινών περιοχών είναι ζωτικής σημασίας.
»Αλλά πρέπει να αναλογιστούμε και τις βαθύτερες πτυχές του ζητήματος. Η ορεινότητα δεν είναι μόνο γεωγραφικό χαρακτηριστικό. Η ορεινότητα είναι ταυτότητα και συνείδηση για τους ορεσίβιους. Άλλες ορεινές χώρες, συνειδητοποιώντας την αξία των βουνών και των κοινωνιών που κρατιούνται, παρά τις αντιξοότητες, γαντζωμένες σε αυτά, έχουν θεσπίσει, εδώ και χρόνια, πολιτικές για την προστασία και την ενίσχυσή τους. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα όχι μόνο δεν προστατεύει αλλά και με νόμο έρχεται να "σβήσει" διοικητικά τα βουνά».
Υπό τα πεδινά

Ανώνυμος είπε...

Η Στέλλα Γιαννακοπούλου, αρχιτέκτων μηχανικός, υποψήφια διδάκτωρ του ΕΜΠ, αναφέρει: «Ο "Καλλικράτης" συνενώνει ανομοιογενείς περιοχές. Ορεινές με πεδινές, ενίοτε και με καθαρά αστικές. Οι ανάγκες και τα προβλήματα κάθε περιοχής είναι διαφορετικά. Οι ήδη περιθωριοποιημένοι ορεινοί οικισμοί θα βυθιστούν βαθύτερα στη σκιά των πεδινών. Το ορεινό οδικό δίκτυο, οι πετρόχτιστες στέγες, τα πέτρινα γεφύρια δεν θα βρίσκονται στις προτεραιότητες των "πεδινών" προϋπολογισμών, ειδικά σε συνθήκες κρίσης.
»Οι αναιμικοί πόροι θα κατευθυνθούν στην ικανοποίηση των άμεσων αναγκών των περιοχών όπου είναι συγκεντρωμένοι οι πολλοί, δηλαδή στα πεδινά. Η καλλικράτεια συνένωση, με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγήσει σε περαιτέρω περιθωριοποίηση και μαρασμό των ορεινών περιοχών».
Παίρνουν τα βουνά

Την τάση επιστροφής των ανθρώπων στα βουνά υπογραμμίζει ο Νίκος Κατσουλάκος, μηχανολόγος μηχανικός, υποψήφιος διδάκτωρ του ΕΜΠ, ο οποίος τονίζει: «Ορεινοί οικισμοί, που είχαν εγκαταλειφθεί, ξαναζωντανεύουν.
»Όμως, πολλοί ορεινοί οικισμοί δεν αποτελούν πια έδρες δήμων και αυτό είναι σημαντικό πλήγμα. Όχι μόνο γιατί χάνονται κάποιες θέσεις εργασίας, πολύτιμες για τις περιοχές αυτές. Αλλά, κυρίως, γιατί στερούνται τις υπηρεσίες εκείνων των ανθρώπων που παλεύουν με νύχια και με δόντια για να κρατηθούν αυτές οι κοινωνίες ζωντανές. Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους, η όποια προσπάθεια ανάκαμψης της ορεινής Ελλάδας μπαίνει ξανά σε τέλμα, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της κρίσης».

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 26.5.2011

Ανώνυμος είπε...

O 8.22 tis 25 Maiou stis 8.30 to proi egrapse: "Καί τώρα κ Μ.Κ.Ο. πάρτε τόν μπούλο και από τό Συμβούλιο επικρατείς γιατί τελείωσατε καί δικαστικά . Από εδώ και στό εξής Μ Ο Υ Γ Κ Α καί τήν ουρά στά σκέλια".
ΑΠΑΝΤΗΣΗ και τωρα ανόητε 8.22 εμείς είμαστε οι μόνοι που δεν θα παρουμε κανενα Μπούλο από κανένα Συμβούλιο Επικρατείας γιατί δεν πήγαμε κατά κεί. Όλοι οι διαμαρτυρόμενοι που έκαναν προσφυγή δεν κατάλαβαν ότι τα βάζουν με ένα πολύ σκληρό-σκληρό κράτος. Πήραν όλοι μια απόριψη. Εμας όμως δεν μας βαραίνει τίποτα και καμιά απόρριψη. Και στο τέλος θα δικαιωθούμε. Αλλά που να τα πιάσεις εσύ αυτά! Έξυπνε!

Το Προφίλ μας