Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Το κίνημα της φασαρίας

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη από ΤΟ ΒΗΜΑ
Στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 το κίνημα της «Αυτονομίας» στην Ιταλία ξεκίνησε σχεδόν αθώα. Δεν πλήρωναν διόδια, εισιτήρια και ηλεκτρικό. Αποδοκίμαζαν και παρεμπόδιζαν τις δημόσιες εμφανίσειςόσων δεν γούσταραν. Κατηγορούσαν τον καπιταλισμό και την κοινωνία με την αλαμπουρνέζικηφλυαρία της άκρας Αριστεράς. Αλλά κυρίως εισήγαγαν στην κοινωνική καθημερινότητα μια λεκτική βία, καθώς και μορφές πιο βίαιης παρέμβασης (όπως, ας πούμε, ο εγκλεισμός και οι απειλές...) στο όνομα διαφόρων διεκδικήσεων και δικαιωμάτων.
Τη συνέχεια την ξέρετε. Από τέτοιες συμπεριφορές και κινήματα ξεπήδησαν οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» , η «Πρίμα Λίνεα», οι «Μαχόμενοι Κομμουνιστικοί Πυρήνες» και μια πλειάδα τρομοκρατικώνοργανώσεων που αιματοκύλισαν την Ιταλία για περισσότερο από δέκα χρόνια. Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες. Χιλιάδες κατεστραμμένες ζωές.

Κατά πάσα πιθανότητα οι πρώτοι νεαροί της «Αυτονομίας» που δεν πλήρωναν διόδια ή γιουχάιζαντους καθηγητές στα αμφιθέατρα δεν είχαν στο μυαλό τους το μακελειό που θα ακολουθούσε.Ενδεχομένως και να αποστασιοποιήθηκαν σοκαρισμένοι όταν το αίμα άρχισε να τρέχει. Αλλά το πρόβλημα με αυτά τα κινήματα «αγανάκτησης» ή «ανυπακοής», ή όπως αλλιώς θέλετε να τα πείτε, είναι ακριβώς αυτό: ότι ποτέ δεν ξέρεις (ούτε οι ίδιοι ξέρουν...) πού θα οδηγηθούν και τι θα γεννήσουν. Επωάζουν ένα «αβγό του φιδιού», αλλά όταν το φίδι ξεπεταχτεί από το κέλυφός του κανείς δεν μπορεί να το ελέγξει. Ο βλαμμένος δεν δίνει λογαριασμό.
Δεν ξέρω ποιοι εγκέφαλοι έχουν βαλθεί να μεταφέρουν στην Ελλάδα του 2011 το σενάριο της Ιταλίας- αν και έχω τις υποψίες μου... Πολύ φοβούμαι όμως ότι βαδίζουν έναν δρόμο που οδηγείαπλώς στην καταστροφή.
Και δεν αναφέρομαι μόνο στην κακόγουστη και απάνθρωπη βεντέτα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Θ. Πάγκαλο.Αναφέρομαι στην ξεκάθαρη επιλογή μιας «στρατηγικής τής έντασης», η οποία βάζει την ελληνικήκοινωνία σε μια διαρκή αναταραχή και την εθίζει με ένα όλο και πιο αυξημένο επίπεδο βίας. Προ εβδομάδων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να δήλωσε: «Μεγάλη φασαρία, θαυμάσια κατάσταση». Η αναφορά δεν είναι καν δική του και τη λέει λάθος. Ανήκει στον Μάο και η σωστή διατύπωση είναι: «Μεγάλη αναταραχή,υπέροχη κατάσταση». Είναι προφανές ότι άλλο φασαρία, άλλο αναταραχή.
Αλλά είναι εξίσου εμφανές όμως ότι στη σημερινή Ελλάδα κάποιοι συγχέουν τη φασαρία με την αναταραχή ή, ακόμη χειρότερα, χρησιμοποιούν την πρώτη για να προκαλέσουν τη δεύτερη. Δεν είμαι βέβαιος ότι καταλαβαίνουν τι κάνουναλλά δικό τους θέμα... Πολύ φοβούμαι όμως ότι αρχίζω να καταλαβαίνω τι μπορεί να συμβεί.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γελοιες αναλυσεις κοινωνικων φαινομενων με ορους γκεμπελικης προπαγανδας απο τον μισθοφορο των εργολαβων.
Ειναι αναγκη να τον διαβαζουμε και στα blogs;

ακρη ελασσονας μανιταρια ελασσονας κοντοτασιος νικος είπε...

τελικα ο κομπλεξικος ειναι για πολλα ληγμενα γιαουρτια καλησπερα

γιώργος είπε...

καλά αυτό με αυτόν τον μαλάκα μας έχεις πρήξει. Ο λακές της εξουσίας προσπαθεί για μια άλλη φορά να μας μπερδέψει λέγοντας τις βούρτσες για πουτσες. Ξέρει την αλήθεια, αλλα λέει ψέματα, ότι τις βόμβες και όλη αυτή την ίστορια την άρχισε το κίνιμα της διαμαρτυρίας των φοιτιτών και των εργατών. Η πρώτη βόμβα που μπένει στην ιταλία και συγκεκριμένα στην αγροτική τράπεζα στην piazza fontana το 1969 στο Μιλάνο είναι έργο της αστυνομίας και των φασιστικών οργανώσεων που δρούσαν παρράληλα. το ιταλικό κράτος είχε τόσο πολύ φοβηθεί από την έκταση του κινίματος που έπεξε το τελευτέο του χαρτί αυτό της τρομοκρατίας. και δεν δίστασε να θυσιάσει έως και τον πρωθυπουργό του τον Aldo Moro. Η Ιταλία λειτούργισε εκείνα τα χρόνια και συνεχίζει να είναι ένα εργαστήριο πολιτικής για όλη την ευρώπη. Η εκμετέλευση και χειραγώγιση της τρομοκρατίας απο το κράτος, στην Ιταλία έγινε στον ανώτερο βαθμό με σκοπό βέβαια να περάσει αντιλαικά και αστυνομοκρατικά μέτρα. Όμως να ξέρει ο ανωτέρω πουλιμένος δημοσιογράφος, ότι ψέματα και να πεί η αλήθεια είναι πλέον γνωστή. και ότι οι μέρες της εξουσίας είναι πλέον μετρημένες. τα αδικά και εξοντοτικά μέτρα που παίρνοντε, κατεβάζουν και θα κατεβάζουν κάθε μέρα περισότερο κόσμο στο δρόμο όπου εκεί συνιδιτοποιούν τη δύναμή και τη δυναμική τους μέχρι τελικής πτώσης αυτού του άχρηστου και επιβλαβούς πράγματος που είναι το κράτος και η εξουσία.

Ανώνυμος είπε...

Πέτρες και γιαούρτια ανακατεμένα.
Σας φτύνουμε ρεεεε,δεν βρέχει.

Το Προφίλ μας