Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

“Τύπο” στα νιάτα

Του Θέμη Απατσίδη
Να καταργήσει την έκδοση της δημοτικής εφημερίδας-όνειδος του Δήμου Πτολεμαΐδας και αντ’ αυτής να στηρίξει την έκδοση εντύπου από το Τοπικό Συμβούλιο Νέων, ζητά με επιστολή του από τη Δήμαρχο και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας, ο Θέμης Απατσίδης.   
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της «Δημιουργικής Εορδαίας» τεκμηριώνει τους λόγους κατάργησης του παλιού εντύπου και παρουσιάζει την αναγκαιότητα ανάδειξης ενός νέου, στην παρακάτω επιστολή του:
«Ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας, πρέπει να είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και του κύρους των δημοκρατικών θεσμών, που καταστρατηγήθηκαν από τους προκατόχους του. 



Απαιτείται, λοιπόν, μια συμβολική και ουσιαστική πράξη καταδίκης των αντιδημοκρατικών πρακτικών του παρελθόντος αφενός και σηματοδότησης της έναρξης μιας νέας εποχής, που θα διαπνέεται από τα ιδεώδη της ανοικτής κοινωνίας και της ελεύθερης έκφρασης αφετέρου.
Τα προηγούμενα χρόνια ο πρώην Δήμος Πτολεμαΐδας εξέδιδε μια εφημερίδα που είχε αδικαιολόγητο τιράζ, απίστευτο κόστος και περιεχόμενο που προσέβαλε κάθε έννοια πλουραλισμού και αισθητικής. Η ύλη της ήταν αποκλειστικά προπαγανδιστικού και όχι ενημερωτικού χαρακτήρα, δεν είχε ποτέ καμία προκήρυξη θέσεων εργασίας, ούτε καν τις προκηρύξεις του Δήμου. Ενώ οι εκατό και πλέον φωτογραφίες ανά τεύχος, του ιδίου προσώπου, την κατέστησαν παγκόσμιο μνημείο αλαζονείας. Πριν παραπεμφθεί το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, για να διεκδικήσει την αποζημίωση του Δήμου που φορτώθηκε το κόστος ενός προσωπικού εντύπου, θα πρέπει να υπάρξει καθαρή απόφαση κατάργησης, με ολοκληρωμένο πολιτικό σκεπτικό.    
Προτείνω, λοιπόν, στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας να λάβει απόφαση κατάργησης της εφημερίδας-όνειδος για τα δημοκρατικά μας ήθη και αντ’ αυτής να στηριχθεί η έκδοση εντύπου από το Τοπικό Συμβούλιο Νέων, που έχει παρουσιάσει απτές αποδείξεις της αίσθησης ευθύνης που το διακρίνει. Οι νέοι του Δήμου μας, μπορούν ελεύθερα και ακηδεμόνευτα να δημιουργήσουν ένα ευέλικτο, συμμετοχικό, εναλλακτικό έντυπο, με αυτονομία στην επιλογή και την παρουσίαση των θεμάτων και ασυγκρίτως χαμηλότερο κόστος. Ένα νεανικό έντυπο, εφημερίδα ή περιοδικό, πέρα από εργαλείο έκφρασης της νέας γενιάς είναι ένα χρήσιμο για το Δημοτικό Συμβούλιο, εργαλείο ανάλυσης της καθημερινότητας από μια διαφορετική οπτική.
Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να εκφράσει το αναγκαίο και το εφικτό, έχει όμως απόλυτη ανάγκη και τη νεανική προσέγγιση που μπορεί να εκφράσει το επιθυμητό και το ανέφικτο. Για να γκρεμίσουμε το καθεστώς των ισόβιων αρχόντων, που εναλλάσσονται χρόνια τώρα στην τοπική πολιτική σκηνή έχουμε ανάγκη το ανατρεπτικό χιούμορ των νέων. Χρειαζόμαστε την ασυμβίβαστη ματιά τους».     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας