Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Βασίλη Κωνσταντόπουλου για τις συναντήσεις στην Αθήνα

Σημαντικές συναντήσεις για θέματα του δήμου είχε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Σερβίων Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα Μ.Μ.Ε. ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στις επισκέψεις και στις επαφές στα Υπουργεία Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Οικονομικών, Εσωτερικών, καθώς και στη Δ.Ε.Η.
Ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού συμμετείχε στη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων όπου και συζητήθηκε το θέμα των συγχωνεύσεων  - καταργήσεων εκπαιδευτικών μονάδων. Όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν υπήρξε ανακοίνωση για το ποια σχολεία θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα Γυμνάσια Λιβαδερού και Τρανοβάλτου θα συνεχίσουν την ανεξάρτητη λειτουργία τους σε αυτή τη φάση ενώ το ζήτημα θα τεθεί πάλι, μόνο σε περίπτωση που κατασκευαστεί ο δρόμος Λιβαδερό – Μικρόβαλτο.
Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να συγχωνευθούν τα Γυμνάσια Λιβαδερού και Τρανοβάλτου. Επαφές στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα των συγχωνεύσεων είχε και την επόμενη ημέρα με την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου και την Γενική Διευθύντρια του υφυπουργείου όπου εκ νέου ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους το 3ο Δημοτικό Σχολείο Σερβίων θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του.
Παράλληλα στη σύσκεψη έγινε συζήτηση για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Κεντρικό Κράτος, τις πρώην Νομαρχίες και πρώην Περιφέρειες προς τους δήμους ώστενα ξεκινήσει  χωρίς προβλήματα η νέα εκπαιδευτική χρονιά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες εύρυθμα και προς όφελος των παιδιών.
Η συνέχιση λειτουργίας της Εφορίας Σερβίων ήταν το θέμα της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.
«Το σκεπτικό από την πλευρά του υπουργείου είναι οι εφορίες να παραμείνουν στις έδρες των Καλλικράτειων Δήμων και να λειτουργούν ως κέντρα εξυπηρέτησης των πολιτών ενώ παράλληλα ο έλεγχος των φορολογικών υποθέσεων να γίνεται σε κεντρικό επίπεδο στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Κοζάνη.  Όταν ξεκινήσει ο διάλογος  εμείς θα καταθέσουμε την άποψή μας σχετικά με τις λειτουργίες που πρέπει να παραμείνουν στην εφορία Σερβίων. Επιπλέον θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτή τη στιγμή το υπουργείο δεν ανοίγει θέματα αναδιάταξης των υπηρεσιών» ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος σχετικά με το θέμα της εφορίας στα Σέρβια
Επίσης ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού στις συναντήσεις του στο υπουργείο οικονομικών έθεσε το θέμα της μεταφοράς των φορολογικών υποθέσεων στην εφορία Σερβίων των δημοτών από τις Τοπικές Κοινότητες Βαθυλάκκου, Μεσιανής, Ροδίτη, Λευκάρων και Νεράιδας οι οποίοι φορολογικά εξυπηρετούνται από την εφορία Κοζάνης.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο «στόχος είναι η  λειτουργία του δήμου να ενοποιηθεί έτσι ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται άμεσα και γρήγορα για όλες τις υποθέσεις στην έδρα του δήμου».


Ο τρόπος εξυπηρέτησης του χρέους του πρώην Δήμου Σερβίων ήταν το βασικό θέμα που συζήτησε ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού με τον υφυπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιο Ντόλιο.
Όπως ανέφερε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Κωνσταντόπουλος το χρέος αγγίζει τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 3,5 περίπου είναι υποχρεώσεις προς τρίτους. Από το υπουργείο προτάθηκε ο δανεισμός για να καλυφθεί το χρέος καθώς κρίνεται σκόπιμο ο δήμος να μην μπει στη διαδικασία των υπερχρεωμένων δήμων. Σε κάθε περίπτωση πάντως διευκρινίστηκε από τον κ. Κωνσταντόπουλο ότι το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου θα επιβαρύνει τον πρώην Δήμο Σερβίων.
Το θέμα εκχώρησης γης προς χρήση στο Δήμο από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. τέθηκε στη συνάντηση του Δημάρχου Σερβίων – Βελβεντού με τον Διευθυντή Παραγωγής κ. Ιωάννη Κοπανάκη. Ο κ. Κωνσταντόπουλος συζήτησε τη δυνατότητα να παραχωρηθούν στο δήμο απαλλοτριωμένες εκτάσεις που βρίσκονται πέρα από το ανώτερο όριο στάθμης (όριο πλημμυρίδας)  της λίμνης Πολυφύτου ώστε ο δήμος να προχωρήσει στην αξιοποίηση των συγκεκριμένων εδαφών.
Επίσης έθεσε το θέμα της μείωσης των τιμολογίων της Δ.Ε.Η. σε σχέση με τους Τ.Ο.Ε.Β του Δήμου δηλαδή των Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων, Βελβεντού και Μεσιανής – Ροδίτη. «Είναι ένα ζήτημα ευαίσθητο και χρειάζεται αρκετή προεργασία για την τεκμηρίωσή του και την υποστήριξή του»  είπε ο κ Κωνσταντόπουλος. Στο τέλος της συνέντευξης τύπου ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε και στις Αποκριάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στο δήμο στέλνοντας ανοιχτή πρόσκληση προς όλους να επισκεφτούν το δήμο και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Αναφερόμενος στο οικονομικό κομμάτι των εκδηλώσεων έκανε λόγω για μείωση στα έξοδα κατά 50% σε σχέση με πέρυσι στοιχείο πάντως που δεν επηρέασε ούτε τον αριθμό ούτε την ποιότητα των εκδηλώσεων. Αντίθετα δόθηκε ιδιαίτερο βάρος σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις που συνδυάζονται με την προβολή του δήμου όπως οι φανοί οι παρελάσεις της Μεγάλης Αποκριάς σε Σέρβια Βελβεντό και Πλατανόρευμα καθώς και στη μεγάλη γιορτή στη λίμνη Πολυφύτου την Καθαρά Δευτέρα.




5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γνωρίζετε αν ήταν και ο πρώην Δήμαρχος Βελβεντού μαζί?

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και έχει μείωση 50% στις αποκριάτικες εκδηλώσεις καθώς Βελβεντό και Πλατανόρευμα δεν προσθέτουν έξοδα στο Δήμο αφού οι πολίτες κυρίως και οι φορείς καλύπτουν το κλόστος των εκδηλώσεων. Μία βοήθεια προς τη δημοτική αρχή για δημιουργία θετικού ταμείου στην αρχή της θητείας της.
Δικιά της προσφορά θα είναι ο εξονυχιστικός έλεγχος του δανείου που θα συνάψει εντός του έτους, και η κατοχύρωση χαμηλής δόσης ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται το ταμείο για τα επόμενα 15-20 χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

ayto to thema tha prepei na to doume apo to kozan.gr: 5,5 εκ. ευρώ το χρέος του Δήμου Σερβίων - Βελβεντού - Σε νέα δανειόδοτηση προς εξόφληση των οφειλών προσανατολίζεται η νέα δημοτική αρχή
Στα 5,5 εκ. ευρώ υπολογίζεται το χρέος του νέου Δήμου Σερβίων - Βελβεντού. Πρόκειται για 3.200.000 ευρώ για χρέη προς τρίτους και προμηθευτές, 1,6εκ, χρέη για παλαιότερο δάνειο καθώς και για κάποιες άλλες υποχρεώσεις ύψους (περίπου) 700.000 ευρώ.



Η νέα δημοτική αρχή προσανατολίζεται και σε νέα δανειοδότηση (με προοπτική απλοπληρωμής τα 15 έτη), ώστε να πληρωθεί το παλαιό χρέος αλλά και για να μπορέσει να παράγει νέο έργο στα χρονικά όρια της θητείας της.

Ανώνυμος είπε...

η ο Ξεφωνών πήρε ο κ Δήμαρχος η ο κ Δήμαρχος πήρε από τόν Ξεφωφών . γιά τά ΜΜΕ λέω.

Ανώνυμος είπε...

KALA ESY PARALIMNIE O XENOFON SOY EGINE EFIALTHS.
PANTOY VLEPEIS TON XENOFON . XA !!!! XA!!! XA!!!
DEN TO EMPEDOSES AKOMH POY O XENOFON S' EXEI XESM...NO ? XA!!! XA!!! XA!!! XA!!!

Το Προφίλ μας