Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Υπέρ της ανωνυμίας στο διαδίκτυο η Ν.Δ....

Στη δημοσιότητα έδωσε η Νέα Δημοκρατία σύντομο κείμενο με τις θέσεις της για το νομικό καθεστώς του διαδικτύου. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «σε αυτό τον χώρο θα πρέπει ο πολίτης να έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται και ανώνυμα αν το επιθυμεί».

Επίσης, προτείνει την ... άρση του απορρήτου της επικοινωνίας για πλημμελήματα, μόνον υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπως είναι η έγκριση Δικαστικού Συμβουλίου. Όσον αφορά στην εφαρμογή των διατάξεων του θεσμικού πλαισίου περί Τύπου στο διαδίκτυο, η Ν.Δ. αναφέρει ότι "το θεσμικό κενό μπορεί να καλυφθεί με μια ρύθμιση που θα ορίζει ότι οι διατάξεις περί Τύπου θα εφαρμόζονται στα διαδικτυακά μέσα, μόνο αν αυτά είναι επαγγελματικής/επιχειρηματικής μορφής".

Ως ενδεικτικά κριτήρια για το διαχωρισμό επαγγελματικών και ερασιτεχνικών ιστότοπων αναφέρει την παρουσία διαφημίσεων, την παραγωγή περιεχομένου που να προϋποθέτει αποκλειστική απασχόληση ενός ή περισσοτέρων ατόμων, τη δυνατότητα σχολιασμού των δημοσιευμάτων (θέτει ως προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί ερασιτεχνικός την ανάρτηση σχολίων από αναγνώστες, προσθέτοντας όμως ότι " η παρουσία σχολιασμού δεν σημαίνει ότι απαραίτητα το μέσο είναι ερασιτεχνικό, καθώς ο σχολιασμός μπορεί να υπάρχει και σε επαγγελματικά μέσα") και η διεύθυνση του ιστότοπου. Η Ν.Δ. υποστηρίζει πως ό,τι αναρτάται σε διεύθυνση της μορφής .gr, .eu κ.λπ. δεν μπορεί να θεωρηθεί ερασιτεχνικό/προσωπικό ιστολόγιο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσεται υπέρ της ουδετερότητας του δικτύου (net neutrality), σημειώνοντας ότι θα πρέπει ο νόμος να επιβάλλει στους παρόχους να αντιμετωπίζουν την κίνηση των δεδομένων με ουδετερότητα, απαγορεύοντας ρητώς την παροχή προτεραιότητας σε συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Τέλος, σημειώνει ότι το θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να συμπεριλάβει μέριμνα για την ασφάλεια των δεδομένων και των δικτύων, καθώς και να συμπεριλάβει μέριμνα για τη διασφάλιση ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, ειδικότερα για τα παιδιά.

Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας του κόμματος.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας