Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Από το μεγα-αιολικό στο μεγα-φωτοβολταϊκό ο Κοπελούζος


από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Η εξαγγελία από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, σήμερα στην Κοζάνη, της δημιουργίας του μεγα-φωτοβολταϊκού πάρκου, ενός από τα μεγαλύτερα του είδους στον κόσμο, ανοίγει τον δρόμο για άλλο ένα μεγάλο deal του Χρήστου Κοπελούζου στην «πράσινη» ενέργεια μετά το μεγα-αιολικό πάρκο που αναπτύσσει στις οροσειρές της Κρήτης.

Το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο θα στηθεί στην Πτολεμαϊδα, σε έκταση 6.000 στρεμμάτων στα ορυχεία της ΔΕΗ, η οποία πρόκειται να συμμετάσχει με 51% στο έργο, ενώ το 49% θα αποκτηθεί μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας από ιδιώτη, που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η επένδυση, που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια 200 MW αναμένεται να συνοδευτεί και από την δημιουργία εργοστασίου κατασκευής panels, στο οποίο θα συμμετέχει επίσης η ΔΕΗ με μειοψηφικό ποσοστό.

Τα τρία όπλα στη διεκδίκηση της νέας μεγάλης επένδυσης της ΔΕΗ

Η ενεργειακή αγορά θεωρεί φαβορί για την νέα μεγάλη επένδυση τον Χρήστο Κοπελούζο, καθώς διαθέτει τρία μεγάλα «όπλα» για να εξασφαλίσει το έργο. Ποια είναι τα τρία όπλα του Χρ. Κοπελούζου;

Πρώτον: Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η εταιρεία ΕΛΙΚΑ των ομίλων Κοπελούζου, Σαμαρά με την ΔΕΗ για την ανάπτυξη μεγάλων και εθνικά σημαντικών ενεργειακών έργων στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει εκτός των άλλων και το μεγάλο αιολικό έργο της Κρήτης συνολικής ισχύος 850 MW και οποιοδήποτε άλλο έργο αναπτύσσεται από την ΔΕΗ ή από τους δύο ομίλους.

Δεύτερον: Ο όμιλος Κοπελούζου διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την οποία απέκτησε από την δραστηριότητα στο τομέα των ΑΠΕ την τελευταία 15ετία, τεχνογνωσία στην οποία ποντάρει και η ΔΕΗ Αιγύπτου με το project μαμούθ των 9 δις ευρώ.

Τρίτον: Μπορεί να ανταποκριθεί και στην δημιουργία εργοστασίου κατασκευής panels, καθώς δραστηριοποιείται ήδη στην βιομηχανική παραγωγή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού με την εταιρεία "Silcio A.E.» στην περιοχή της Πάτρας. Η "Silcio" μαζί με την «αδελφή» της εταιρεία "Piritium" έχουν τη δυνατότητα καθετοποιημένης παραγωγής φωτοβολταϊκών panels, από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών κυττάρων μέχρι την συναρμολόγησή τους σε φωτοβολταϊκά πλαίσια, έτοιμα για χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας