Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Φωτοβολταϊκό πάρκο 200 MW στην Πτολεμαΐδα

Την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πτολεμαΐδα, που θα περιλαμβάνει επένδυση φωτοβολταϊκού σταθμού πολύ μεγάλου βεληνεκούς, σε συνδυασμό με τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων, εξήγγειλε από την Κοζάνη ο Πρωθυπουργός.
Όπως ανέφερε, το πάρκο θα είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 200 MW, μεγαλύτερη από οποιοδήποτε φωτοβολταϊκό πάρκο λειτουργεί ήδη μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Μεταξύ άλλων τόνισε πως πρόκειται για ένα έργο-οδηγό για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα δημιουργήσει άμεσα θέσεις απασχόλησης και θα δώσει μια νέα αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή.


Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 600 εκατομμύρια ευρώ και για την υλοποίησή της θα αξιοποιηθεί έκταση 5.200 στρεμμάτων εξαντλημένου ορυχείου στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως Θα επιδιωχθεί η υλοποίηση του έργου να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή. Η ΔΕΗ είναι έτοιμη να δημοσιεύσει τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
«Η Δυτική Μακεδονία από ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας στα συμβατικά καύσιμα καθίσταται επίκεντρο της προσπάθειας ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Τ. Μπιρμπίλη: H Δυτική Μακεδονία θα παραμείνει η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας
Από την πλευρά της η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, ανέφερε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία δύο μονάδων λιγνίτη νέας τεχνολογίας (Πτολεμαίδα 5, Μελίτη 2) και δεσμεύθηκε ότι θα υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση των οικισμών Ποντοκώμη, Μαυροπηγή, Ακρινή και Αγιοι Ανάργυροι.
Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Δυτική Μακεδονία θα παραμείνει η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας και θα αναπτυχθεί σε κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, σημείωσε ότι το έργο κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου αναμένεται να αρχίσει το καλοκαίρι του 2011 και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.
Τέλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, τάχθηκε υπέρ της αρμονικής συνύπαρξης περιβάλλοντος και ανάπτυξης, ενώ ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, είπε ότι η αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξει οικονομικό κόστος για την περιοχή και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.
ΝΔ: Κομματική φιέστα του κ. Παπανδρέου
Για «κομματική φιέστα του κ. Παπανδρέου στην Κοζάνη», η οποία, όπως αναφέρει, «μόνον θλίψη προκαλεί» κάνει λόγο η ΝΔ.
Κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι «με το να απαξιώνει προκλητικά τον πρώτο εκλεγμένο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, ''ξεχνώντας'' να επισκεφθεί την Περιφέρεια για να ακούσει τις προτάσεις και τις θέσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, την ώρα που βρίσκει χρόνο και συναντιέται με κομματικούς του φίλους, ένα μόνο επιτυγχάνει: Την υποκατάσταση του θεσμικού του ρόλου που θα όφειλε να έχει ως πρωθυπουργός, από το μανδύα του κομματάρχη, περασμένων εποχών».
Τονίζει ακόμη ότι «ο κ. Παπανδρέου, προφανώς αγχωμένος από την ανυπαρξία οποιασδήποτε αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εξαγγέλλει για δεύτερη φορά, τη δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, έργο που η κυβέρνηση της Ν.Δ. προετοίμασε, αλλά ο ίδιος σταμάτησε λίγο μετά τις εθνικές εκλογές».
«Κατανοούμε την αγωνία του, αλλά καλό θα ήταν και για τον ίδιο να κατανοήσει την αγωνία του ελληνικού λαού και ειδικότερα των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, για την έκρηξη της ανεργίας στο 17,2 % από 9,3 % που ήταν πριν έναν χρόνο και για τα εκατοντάδες λουκέτα, που η πολιτική της κυβέρνησής του έχει προκαλέσει», καταλήγει η ΝΔ.
naftemporiki.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΦΑΣΙΣΤΆΚΙΑ του ΚΕΡΑΤΆ πως γίνεται να βγάζετε τόσο χολή έστω και σε μια εξαγγελία που ρίχνει μια αχτίδα ανάπτυξις στον τόπο μας. Όλα τα προετοιμάζατε και τίποτα δεν κάνατε 5,5 χρόνια για την περιοχή, αν είχατε λίγο ντροπή θα μοιάζατε και με ανθρώπους

Ανώνυμος είπε...

Μπορείτε να μας πείτε πόες χιλιάδες συμβασιούχους προσλάβατε και είχαμε μειωμένη ανεργεία.Νομίζετς πως δεν σας πήραν χαμπάρι το 6/ο των πολιτών πιστευει οτι μπορείτε να κυβερνήσετε τη χώρα Λαμόγια του Κερατά.

Το Προφίλ μας