Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ρεύµα από τον ήλιο για µία πόλη Το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης θα καλύπτει τις ανάγκες 55.000 νοικοκυριών

Το µεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσµο δηµιουργείται στην Κοζάνη. Θα εξασφαλίσει ηλεκτρικό ρεύµα από τον ήλιο σε 55.000 νοικοκυριά και θα µετατρέψει τη ∆υτική Μακεδονία σε περιοχή-πρότυπο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές.

Σε µια κίνηση µε συµβολική σηµασία, ο ΠρωθυπουργόςΓιώργος Παπανδρέουεξήγγειλε χθες από την Κοζάνη την κατασκευή του έργου που θα σηµατοδοτήσει, όπως είπε, «τη µεγάλη µετάβαση από τον ρυπογόνολιγνίτη στη νέα εποχή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύµατος µε φιλικές προςτο περιβάλλον εναλλακτικές πηγές ενέργειας».

To έργο θα είναι τοµεγαλύτερο του είδους στον κόσµο καιθα αναπτυχθεί σε έκταση 5.200 στρεµµάτων ανενεργών ορυχείων της ∆ΕΗ, ηοποία θα το κατασκευάσει από κοινούµε ξένο επενδυτήέπειτα από διεθνή διαγωνισµό,που προκηρύσσει άµεσα.

Στον διαγωνισµό µάλιστα θα περιλαµβάνεται όρος ότι θα προτιµηθεί ο όµιλος που θα δώσει στη ∆ΕΗ δυνατότηταευρύτερης συνεργασίας και σεάλλα έργα Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), εντός ή εκτός Ελλάδος. ∆είγµα ότι ηεπιχείρηση δεν αναζητά µόνον εταίρο για το φωτοβολταϊκό πάρκο τηςΚοζάνης, αλλά στρατηγικό επενδυτή στον τοµέα των ΑΠΕ. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, ανεπίσηµο ενδιαφέρον στη∆ΕΗ για συνεργασία έχουν εκδηλώσει µερικοί από τους µεγαλύτερους κατασκευαστές πάνελ διεθνώς, όπως η κινέζικη Yingli Solar, η γερµανική Q-Cells AG, και η αµερικανική SunPower.

Μοντέλο για όλη τη ΝΑ Ευρώπη
Απευθυνόµενος οΠρωθυπουργός σε εκπροσώπους φορέων της περιοχής, ανέφερε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι µέσωτης επένδυσης– που θαπεριλαµβάνει εκτός από το γιγαντιαίο έργο και µονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ – νααναβαθµιστεί οενεργειακός άξονας Κοζάνης - Πτολεµαΐδας - Φλώρινας και να αποτελέσει πρότυπογια ολόκληρη τη χώρα.

«Το σχέδιό µας για τη ∆υτική Μακεδονία είναι ναπαραµείνειτο ενεργειακό κέντρο της χώρας στα πρότυπα της πράσινης ανάπτυξης», είπεο Πρωθυπουργός,ενώ υπογράµµισεότι το µεγαλύτερο σεπαγκόσµιο επίπεδο φωτοβολταϊκό πάρκο Κοζάνης θα προσελκύσει τα βλέµµατα ξένων επιστηµόνων και επενδυτών αφού θα αποτελέσει µοντέλο πρότυπης ανάπτυξης για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη.

Από το βήµατης εκδήλωσηςκάλεσε τηνεκπαιδευτικήκοινότητατου ΠανεπιστηµίουκαιτουΤΕΙ∆υτικής Μακεδονίας να συνεργαστούν και να συµβάλουν στην επιτυχία της επένδυσης, που θα δηµιουργήσει εκτός των άλλων και περισσότερες από200 νέες θέσεις εργασίας, σε µια περιοχή όπου η ανεργία αυξάνεται συνεχώς.

Σύντοµα ο διαγωνισµός
Κορωνίδα στον τοµέα των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειαςχαρακτήρισε τοέργο, ισχύος 200 MW, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας καιΚλιµατικής Αλλαγής Τίνα Μπιρµπίλη, η οποίαέκανε γνωστό ότιη ∆ΕΗ µελετά σχέδιο αποκατάστασης των πεδίων σε Κοζάνη και Πτολεµαΐδα, που έχουν υποβαθµιστεί από τις εξορύξεις λιγνίτη, µε την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.

Σύντοµα θα ανακοινωθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξεύρεση, µέσω ανοικτού διεθνούς διαγωνισµού, του στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει την κατασκευή, είπε ο επικεφαλής της ∆ΕΗ Αρθούρος Ζερβός. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, η κατασκευή θα αρχίσει στα τέλη του 2011και, όπως είπε ο κ. Ζερβός, θα τελειώσει σε περίπου 18 µήνες.

Προηγήθηκε ένταση...
Ενταση επικράτησε έξω από το πολιτιστικό κέντρο του ∆ήµου Κοζάνης, όπου διοργανώθηκε η εκδήλωση για την εξαγγελία κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Λίγη ώρα πριν αφιχθεί ο Πρωθυπουργός οµάδες φοιτητώναπό το Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας άρχισαν να φωνάζουν συνθήµατα, αντιδρώντας στον νέο νόµο πλαίσιο. Κάποια στιγµή επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον χώρο της εκδήλωσης, αλλά αστυνοµικές δυνάµεις τούς αποµάκρυναν κάνοντας χρήση χειροβοµβίδων κρότου - λάµψης. Εκτός από τους φοιτητές, κοντά στο πολιτιστικό κέντρο διαδήλωσαν κάτοικοι του ∆ήµου Βελβεντού Κοζάνης, οι οποίοι διαµαρτύρονται για τον«Καλλικράτη», αλλά και οι ιδιοκτήτες καφετεριών για την εφαρµογή του αντικαπνιστικού νόµου.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

600.000.000 για το ρέυμα μια πόλης 55000 ? Πολλά δεν είναι; (και αυτά λειτουργούν μόνο 20 χρόνια) Θα πληρώνουμε το ρέυμα γαι χρυσό; Ας συνέλθουμε λίγο

Ανώνυμος είπε...

Πολλά λέγονται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο θα φτιάξει η ΔΕΗ , αλλά κανείς δεν αναφέρει πόσο θα κοστίσει επιπλέον στους καταναλωτές.

Πολύ χοντρικά μπορούμε να υπολογίσουμε ότι το ρεύμα θα κοστίζει στους καταναλωτές 16 εκ ευρώ το χρόνο, θεωρώντας ότι θα λειτουργήσει σε 2 χρόνια.
Η τιμή θα είναι περίπου 40 ευρώ η MWh,
ΑΝ δουλεύει κατά μέσο όρο 2000 ώρες το χρόνο, οι καταναλωτές θα πρέπει να συγκεντρώσουν 200*2000*40=16 εκ ευρώ μόνο για αυτό το φωτοβολταϊκό.

Εάν υπολογίσουμε τα έσοδα (16 εκ ευρώ) με το ανακοινώσιμο κόστος κατασκευής 600 εκ ευρώ
μιλάμε για μία επένδυση η οποία θα αποσβεστεί σε (600 / 16) 38 χρόνια (!!!!!) την στιγμή που σήμερα το όριο λειτουργίας των φωτοβολταικών panel δεν ξεπερνάει τα 18-20 χρόνια...

Ανώνυμος είπε...

Κανένας δεν μίλησε για φθηνό ρεύμα όλοι γνωρίζουν ότι ειναι ακριβό αφού σήμερα οι παραγωγοί ενέργειας απο φωτοβολταικά πληρωνοντα περίπου 50 λεπτά. Εμαθα πως ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους φίλους από το βελβεντά ότι θα τους ανακηρύξει ανεξάρτητο ΚΡΑΤΟΣ αφού έχουν πλήρη επάρκεια σε όλα τα αγαθά που χρειάζεται να ζήσει ένα κράτος και να μεγαλουργήσει. Εξαγωγές φρούτων Κρασί αγγινάρες Κουκιά Κόκινες καλές ντομάτες και ότι αλο τα παιδία παίζειν. Καλή τύχη στο Νέο κράτος που θα δημιουργηθεί.

Ανώνυμος είπε...

3:13
Εγώ λέω ότι θα τους ανακηρύξει ανεξάρτητο κράτος για να μην πληρώνει τόσες πολλές επιδοτήσεις.

Ανώνυμος είπε...

καλά ρε 3:13 μόνο το βελβεντό σε απασχολεί? υπάρχουν τόσα θέματα που αναρτώνται και καλό είναι να συζητιούνται μόνο το βελβεντό είναι το θέμα μας? εντάξει δε λέω ο αποπροσανατολισμός μιας συζήτησης λογικά έχει το λόγο του αλλά βαρεθήκαμε πια...

Ανώνυμος είπε...

2.45 όταν δεν κατέχεις καθόλου ένα αντικείμενο, μην κάνεις οικονομικές αναλύσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Δεν είναι λιγνιτικές μονάδες τα φωτοβολταϊκά.

Ανώνυμος είπε...

ωραία. εσύ που το κατέχεις περισσότερο για κάνε μας μια πρόχειρη οικονομική ανάλυση που έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

200 νέες θέσεις εργασίας! ενδιαφέρον!

Το Προφίλ μας