Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Κοζάνη;

Του Σπύρου Κουταβά από το vetonews.gr
H επίσκεψη του πρωθυπουργού την Κοζάνη, στην παρούσα συγκυρία είναι σημαντική. Εντός ολίγων ημερών στις 14 Φεβρουαρίου πρέπει ο αρμόδιος επίτροπος στην ΕΕ να αποφασίσει για το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων και την πώληση η ενοικίαση στους ιδιώτες των φιλέτων της ΔΕΗ. Ως εκ τούτου έχει καλές αλλά κρύβει και κακές ειδήσεις για την περιοχή η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου.
  Ας αρχίσουμε από τις καλές.
Ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την δημιουργία ενός φωτοβολταϊκου πάρκου – γίγαντα, ισχύος 200 MW και την ίδρυση μονάδας που θα κατασκευάζει πάνελς. Για τις δυο αυτές μεγάλες επενδύσεις, θα επιδιωχθεί να γίνουν σε συνεργασία με κάποιο ξένο οίκο. Με την ανακοίνωση αυτή ο πρωθυπουργός ανάβει το πράσινο φώς ώστε να μετατραπεί η περιοχή του ενεργειακού λεκανοπεδίου σε κέντρο πράσινης Ανάπτυξης.
Αυτό από μόνο του κρύβει και δυσάρεστες εκπλήξεις για το λιγνίτη και το μέλλον της περιοχής .
Οι κακές ειδήσεις
Η ανακοίνωση της επένδυσης και όσα σχεδιάζονται επικουρικά η συμπληρωματικά σε αυτήν, σηματοδοτούν την αρχή του τέλους μιας εποχής με τον λιγνίτη όπως τον ξέραμε. Ας λάβουμε υπόψιν, ότι τις επόμενες ημέρες θα αποφασισθεί το μέλλον πολλών λιγνιτικων μονάδων της ΔΕΗ ακόμη και των φιλέτων που διαθέτει η επιχείρηση. Σε 2,5 χρόνια θα έχει κλείσει ολόκληρος ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και το 2020 θα έχουν κλείσει ο σταθμός του ΑΗΣ Καρδιάς, την ίδια τύχη θα έχει και ο ΑΗΣ Αμυνταίου. Δεν ξέρω εάν θα σωθούν τελικά οι τέσσερις από τις 5 μονάδες του Αγ. Δημητρίου. Το 2020 το ενεργειακό κέντρο δεν θα θυμίζει σε τίποτα απ’αυτο που ξέραμε μέχρι σήμερα. Και όπως γίνετε κατανοητό αυτό θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία και τις θέσεις εργασίας στην περιοχή.
Ελπίδα οι μετεγκαταστάσεις και η 5η μονάδα
Μοναδική ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης για την περιοχή αποτελούν οι σχεδιαζόμενες μετεγκαταστάσεις 4 χωριών. Αυτό σημαίνει ότι την δεκαετία που έχουμε μπροστά μας μόνο από τις αποζημίωσες θα έχουμε ποσά ύψους περίπου 400 εκ €. Πρόκειται για σημαντικό οικονομικό μέγεθος που θα θέσει σε κίνηση το ''πεθαμένο'' σήμερα κλάδο της οικοδομικής δραστηριότητας.
Εάν προσθέσουμε και την επένδυση της 5ης μονάδας, θα μιλάμε για ένα σημαντικό οικονομικό γεγονός, που θα προσφέρει θέσεις εργασίας, διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών, σε μια εποχή που άλλες περιφέρειες της χώρας θα έχουν κυριολεκτικά «στεγνώσει» από την παρατεταμένη ύφεση.
Ο Α. Ζερβός
Χθες τα βράδυ ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός μιλώντας σε κλειστή συγκέντρωση συνδικαλιστών για τις τελευταίες εξελίξεις διαβεβαίωσε ότι η μονάδα θα γίνει και ότι εάν χρειασθεί θα δοθεί παράταση δυο εβδομάδων στις ενδιαφερομένους ομίλους προκειμένου να προετοιμασθούν καλυτέρα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Epikyndyna pragmata gia tin euryteri perioxi ta fotovoltaika, me tin ennoia oti epeidi den xreiazontai oute syntirisi oute tipota allo gia trianta xronia, den boi8oun stin anaptyksi tis perioxis pou plitetai apo tin anergia. Ante, to poly-poly kanena fylaka...
Ektos autou, einai kai to katafanestato simadi tou telous tis epoxis tou ligniti kai i arxi tis apobiomixanisis....

Ανώνυμος είπε...

ase mas re koutaba...me tis maimou kai kathodiogumenes analiseis sou...ntropi sou!

Τηλέμαχος είπε...

Μάλλον έχεις κάποιες άποψης στο μυαλό σου σχετικά με το άρθρο και τον σχεδιασμό στην περιοχή, μπορείς να της μοιραστής μαζί μας. (Στον ανώνυμο 20/1/2011 11:20)

Το Προφίλ μας