Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Γιώργος Παπανδρέου: Στην Κοζάνη το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο

από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  
«Έργο οδηγός» χαρακτηρισε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου το φωτοβολταϊκό πάρκο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.
 Σε πιλοτικό κέντρο και στην πράσινη καθαρή ανάπτυξη, εκτός από τις συμβατικές μορφές ενέργειας αναδεικνύεται η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία με τη δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW και του εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων επισήμανε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στην Αίθουσα Τέχνης του δήμου Κοζάνης.
Όπως είπε, θα γίνεται αντικατάσταση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων με νέες καθαρότερης τεχνολογίας και ταυτόχρονα θα αναπτύσσονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έτσι ώστε να στηριχθούν και η παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή και οι θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για μια μεγάλη στροφή από την εποχή του λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το φωτοβολταϊκό πάρκο είναι έργο οδηγός και η Κοζάνη μας δείχνει τη νέα εποχή που και πώς θέλουμε να πάμε.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η περιοχή της Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα, τα γνωρίζει και θα τα συζητήσει με τους τοπικούς φορείς σε μια νέα επίσκεψη του, μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο.
Η επένδυση είναι ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, θα αξιοποιήσει μια έκταση 5.300 στρεμμάτων, εξαντλημένου ορυχείου στο λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, θα απασχολήσει συνολικά 550 άτομα, θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσει κατά 300.000 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος στην ατμόσφαιρα και θα καλύψει ηλεκτρική κατανάλωση 55.000 νοικοκυριών.
Στην ίδια περιοχή θα λειτουργήσει παράλληλα και εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Το πάρκο θα στηθεί σε έκταση 6.000 στρεµµάτων ανενεργών ορυχείων της ∆ΕΗ, θα είναι συνολικής ισχύος 200 Μεγαβάτ και θα έχει κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα διετίας από την από την έναρξη του.
Στελέχη της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι ανεπίσημα έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το έργο από τρεις εταιρείες διεθνούς προέλευσης.
Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, μέχρι στιγμής, λειτουργεί στο Οντάριο του Καναδά και έχει ισχύ 97 MW.
Προχωρούν οι διαδικασίες για δύο μονάδες λιγνίτη
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, είπε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία δύο μονάδων λιγνίτη νέας τεχνολογίας (Πτολεμαΐδα 5, Μελίτη 2) και δεσμεύθηκε ότι θα υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση των οικισμών Ποντοκώμη, Μαυροπηγή, Ακρινή και Άγιοι Ανάργυροι.
Υπογράμμισε ότι η Δυτική Μακεδονία θα παραμείνει η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας και θα αναπτυχθεί σε κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, τόνισε ότι το έργο κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου αναμένεται να αρχίσει το καλοκαίρι του 2011 και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, τάχθηκε υπέρ της αρμονικής συνύπαρξης περιβάλλοντος και ανάπτυξης.
Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, είπε ότι η αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξει οικονομικό κόστος για την περιοχή και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.
Πρόσθεσε ότι περισσότερο από 25% του ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας οφείλεται στις δραστηριότητες της ΔΕΗ και ενώ το 2002 η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ήταν η 4η πλουσιότερη περιφέρεια της χώρας, σήμερα είναι στην 11η θέση.
Διαμαρτυρία επιχειρηματιών, πολιτών, φοιτητών και εργαζομενών της ΔΕΗ
Κατά την παραμονή του πρωθυπουργού στην Κοζάνη εξελίχθηκαν τέσσερις ξεχωριστές διαμαρτυρίες: των ιδιοκτητών καφετεριών και χώρων εστίασης, οι οποίοι έκαναν πορεία από την κεντρική πλατεία μέχρι την αίθουσα τέχνης του δήμου Κοζάνης, με αίτημα να γίνουν τροποποιήσεις στον νόμο για το κάπνισμα. Κάτοικοι του Βελβεντού που διαμαρτύρονται γιατί συνενώθηκαν με τα Σέρβια, φοιτητές και εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις επικράτησε ένταση ανάμεσα στους διαδηλωτές και δυνάμεις τη αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας