Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ομιλία Γ. Βλατή στο Ν/Σ «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή»


Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις έχουν μείνει μακριά από τη χώρα μας. Στις χρόνιες παθογένειες, όπως η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια ήρθε να προστεθεί τον τελευταίο χρόνο η οικονομική κρίση και όλα τα πραγματικά και πλασματικά αποτελέσματά της, τα αρνητικά δημοσιεύματα για τη δυνατότητα της χώρας να βγει από την κρίση και όλη αυτή η φιλολογία και η παραφιλολογία που αναπτύσσεται γύρω μας τους τελευταίους μήνες.
Όλοι οι Έλληνες έχουμε αντιληφθεί ότι η χρονιά που μόλις ξεκίνησε θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Ωστόσο, το δεύτερο εξάμηνο του 2011 μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη, αν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών, ελληνικών και ξένων επενδύσεων. Αυτή είναι η προσπάθεια της Κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες, η τόνωση της πραγματικής οικονομίας.
Η εισροή ξένων κεφαλαίων επιχειρηματικότητας και τεχνογνωσίας είναι σε θέση να υποκαταστήσει την έλλειψη εισροών από την εγχώρια επιχειρηματικότητα, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να συμπληρώσει την περιορισμένη εσωτερική επενδυτική δραστηριότητα, να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας και εν τέλει να διευκολύνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και του συνόλου της οικονομίας.
Εφ’ όσον ο στόχος μας είναι η παραγωγή πλούτου, το μέσο είναι η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Τρία είναι τα ζητούμενα για την επίτευξη του στόχου μας: η αύξηση της παραγωγικότητας, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής.
Τρεις είναι οι τρόποι επίτευξής του: Η αξιοποίηση και ο συντονισμός των διαθέσιμων πόρων -το ΕΣΠΑ επιτέλους πρέπει να κινηθεί, οι πόροι του ΕΤΕΑΝ-. Η αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης και ο μετασχηματισμός των ελληνικών περιφερειών. Τέλος η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Οι μέχρι σήμερα επενδυτικοί νόμοι δεν τα κατάφεραν να προσελκύσουν επενδυτικά σχέδια υψηλής ποιότητας ή τέλος πάντων δεν τα κατάφεραν τόσο καλά. Παρά την πληθώρα τους, η χώρα μας παρέμενε μία χώρα με διαρκώς συρρικνούμενες εξαγωγές και αυξανόμενες εισαγωγές, μία χώρα  μη ανταγωνιστική που παράγει ελάχιστα.
Τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα περιορισμένης και μη καινοτόμας επιχειρηματικότητας είναι πλέον ορατά, πολλά έξοδα και ανύπαρκτα έσοδα. Η έλλειψη διαφάνειας βέβαια δεν βοήθησε ποτέ την κατάσταση.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας προσπαθεί να θέσει νέες βάσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Σε συνδυασμό δε με το ΕΤΕΑΝ θα βάλουν την ελληνική οικονομία σε κίνηση και σε ανοδική τροχιά.
Ποιο κατά τη γνώμη μου είναι το σημαντικό κομμάτι αυτού του νομοσχεδίου;
Αφενός η κατηγοριοποίηση των επενδυτικών σχεδίων σε γενικά επενδυτικά σχέδια, σχέδια τεχνολογικής ανάπτυξης, σχέδια περιφερειακής συνοχής και ειδικά επενδυτικά σχέδια … Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή συνοχή, είναι σίγουρα το ζητούμενο, ειδικά σε μία περίοδο που γίνεται περισσότερο εμφανές από ποτέ πόσο διαφοροποιείται η επιχειρηματικότητα στο κέντρο και την περιφέρεια...
Τα σχέδια περιφερειακής συνοχής περιλαμβάνουν επενδυτικά σχέδια που αντιμετωπίζουν τοπικές ανάγκες ή αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα με περιβαλλοντικά βιώσιμες τεχνολογικές εφαρμογές. Για την υπαγωγή στην κατηγορία αυτή, τα κριτήρια της πράσινης ανάπτυξης παίζουν καθοριστικό ρόλο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η ελληνική περιφέρεια έχει και μεγάλες ανάγκες αλλά και πολλές προοπτικές.
Η ελληνική περιφέρεια είναι πλούσια σε πόρους και μπορεί να γίνει ανταγωνιστική. Τα τελευταία χρόνια είδα την οικονομία του νομού μου και γενικότερα της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας να συρρικνώνεται σημαντικά. Το 2003 κατείχε την τέταρτη θέση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Μέσα σε επτά μόλις χρόνια έχει πέσει στην ενδέκατη θέση. Οι χαμηλές αποταμιευτικές καταθέσεις των πολιτών της περιφέρειας αλλά και οι συνεχώς αυξανόμενοι δείκτες ανεργίας δηλώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η περιοχή μας βρίσκεται σε τέλμα.
Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μία ευκαιρία και για την ιδιαίτερη πατρίδα μου όπως και για πολλές άλλες περιφέρειες της χώρας, μία ευκαιρία να ορθοποδήσουν, να αποκτήσουν προοπτική.
Για το νομό Κοζάνης αλλά και για όλη την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας ο συγκεκριμένος επενδυτικός νόμος είναι ένα ισχυρό εργαλείο για μία νέα αναπτυξιακή πορεία. Νέες σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα καταστήσουν την περιοχή ενεργειακό κέντρο της χώρας και για το μέλλον. Αυτή τη φορά μας δίνεται η δυνατότητα να είμαστε ενεργειακό κέντρο χωρίς να υπάρχουν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών όπως στο παρελθόν. Η πράσινη ανάπτυξη για την οποία τόσος λόγος γίνεται μπορεί να πάρει σάρκα και οστά στην περιοχή μας.
Σε συνδυασμό δε με μια δυναμική προώθησης της επιχειρηματικότητας στον τομέα του εμπορίου και των υπηρεσιών μέσω των φοροαπαλλαγών και των ισχυρών κινήτρων, υγιείς επιχειρήσεις, τόσο τοπικές όσο και άλλες, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια σύγχρονη εξωστρεφή ανταγωνιστική τοπική οικονομία.
Διανύουμε μια περίοδο κρίσης. Η κρίση, όμως, έχει δύο πλευρές. Η μία πλευρά είναι η οικονομική δυσπραγία και οι δυσκολίες. Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά που είναι η αξιολόγηση, η κριτική και τέλος η ευκαιρία για την έξοδο από την κρίση. Αυτήν την πλευρά στοχεύουμε να ενισχύσουμε μ’ αυτό το σχέδιο νόμου και γι’ αυτό και το υπερψηφίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας