Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Συνένωση ενεργειακών δήμων με κέντρο την Κοζάνη

του Χρ. Βήττα από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ο νέος διευρυμένος «καλλικράτειος» δήμος Κοζάνης είναι ένας ισχυρός δήμος, ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό στη Δυτική Μακεδονία, με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που του δίνουν τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις όχι μόνο της ακριτικής περιφέρειας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στη διαπίστωση αυτή συμφωνούν σχεδόν όλοι οι δήμοι που απαρτίζουν τον νέο δήμο Κοζάνης, ενώ αβαντάζ θεωρείται το γεγονός ότι οι πέντε από τους τέσσερις δήμους -πλην της Αιανής που διεκδίκησε μέχρι τέλος την αυτονομία της- συμφωνούν στη συνένωση των δυνάμεών τους, στο πλαίσιο της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας.

Ο δήμος Κοζάνης ανέκαθεν αποτελούσε το διοικητικό, οικονομικό, εμπορικό κέντρο όλης της Δυτικής Μακεδονίας. Με το νέο αυτοδιοικητικό σχέδιο ενδυναμώνεται ακόμη περισσότερο, καθώς συνενώνεται με τους πρώην δήμους Ελλησπόντου, Δημητρίου Υψηλάντη, Αιανής και Ελίμειας. Αποτελείται δηλαδή από πέντε δήμους (και της Κοζάνης) και 52 δημοτικά διαμερίσματα. Έχει πληθυσμό 70.220 μόνιμους κατοίκους, αν και μαζί μ’ αυτούς που διαμένουν στην Κοζάνη χωρίς να δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι προσεγγίζει τις 90.000. Η έκτασή του είναι 1.054,05 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η πυκνότητα του πληθυσμού 66,22 κάτοικοι ανά τετρ. χλμ. Από τα 52 δημοτικά διαμερίσματα, 21 έχει ο δήμος Κοζάνης, 12 ο δήμος Ελλησπόντου, 8 ο δήμος Ελίμειας, 7 ο δήμος Αιανής και 4 ο δήμος Δημητρίου Υψηλάντη.

Έτοιμος... από καιρό
Αναμφισβήτητα είναι ένας αχανής δήμος, που εκτείνεται από το Χρώμιο του δήμου Αιανής μέχρι τον Πολύμυλο του δήμου Ελλησπόντου, γεγονός που αρχικά δημιούργησε προβληματισμό για την αποτελεσματική λειτουργικότητά του, αλλά οι όποιες επιφυλάξεις διαλύθηκαν στην πορεία. «Όλα τα ζητήματα αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη οργάνωση και την αποκεντρωμένη διοίκηση που προβλέπει ο ‘Καλλικράτης’», τονίζει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. Υπογραμμίζει ότι «ο νέος διευρυμένος δήμος θα είναι λειτουργικός και βιώσιμος», καθώς, όπως λέει: «Από τους πέντε δήμους που συνενώνονται ο παλιός δήμος Κοζάνης έχει αποδείξει ότι διαθέτει την οργάνωση, τη στελέχωση και την υποδομή, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νέου διευρυμένου δήμου». Ο δήμαρχος Κοζάνης προσθέτει ότι «σήμερα με τον ‘Καλλικράτη’ ξεκινάμε από πιο πλεονεκτική θέση, καθώς έχουμε την προηγούμενη εμπειρία της συνένωσης με τον ‘Καποδίστρια’. Αυτή η οργάνωση θα παραμείνει και αύριο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χάνονται ώρες σε μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Θα υπάρχει μία αποκεντρωμένη διάρθρωση του νέου καλλικράτειου δήμου, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα». Ο δήμαρχος Κοζάνης επικαλείται τη διαχειριστική επάρκεια και τη δυνατότητα των δήμων να διεκδικούν έργα από το ΕΣΠΑ.

Οικονομία και πολιτισμός
Μιλώντας για την κοινωνικοοικονομική και παραγωγική δομή του νέου δήμου Κοζάνης, ο Λάζαρος Μαλούτας σημειώνει: «Στα βόρεια του δήμου Κοζάνης περνάει η Εγνατία οδός με τρεις κόμβους. Είναι η περιοχή που προσφέρεται για βιομηχανική ανάπτυξη. Στο νότιο τόξο έχουμε τη λίμνη Πολυφύτου και τις γεωργοκτηνοτροφικές εκτάσεις, οι οποίες με την κατάλληλη υποδομή, τα αρδευτικά κτλ. μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο». Αλλά αυτό που θα δώσει την ταυτότητα στον νέο δήμο Κοζάνης είναι ο πολιτισμός: «Έχουμε την Αιανή με τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα που στηρίζουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, την Κοζάνη με την πλούσια παρακαταθήκη που έχουν αφήσει οι πρόγονοί μας στη βιβλιοθήκη μας, αλλά και τα πολιτισμικά στοιχεία των υπόλοιπων δήμων».

Οι δυνατότητες του νέου δήμου
Ο κ. Μαλούτας έκανε επίσης λόγο για μια «εναλλακτική ανάπτυξη» εκτός από τη ΔΕΗ και τον λιγνίτη. «Ο νέος δήμος Κοζάνης θα είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός δήμος της χώρας. Θα είναι ο δήμος που θα αγωνιστεί για να μεταβεί από τη λιγνιτική στη μεταλιγνιτική περίοδο. Αυτό θα γίνει με την αγροτική ανάπτυξη, με τον πολιτισμό, με τα επώνυμα προϊόντα, με την ανάπτυξη της λίμνης Πολυφύτου».

ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ «Ναι» στη συνένωση
Πεπεισμένος ότι «ο διευρυμένος δήμος Κοζάνης μπορεί να μεγαλουργήσει» εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ελλησπόντου Κώστας Σανίδης, προσθέτοντας ότι «μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στην αναπτυξιακή διαδικασία όχι μόνο της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στα Βαλκάνια». Ο δήμος Ελλησπόντου είναι ένας «ενεργειακός» δήμος, με πολλές δυνατότητες, αλλά και πολλά προβλήματα που δημιουργούν οι δραστηριότητες της ΔΕΗ. Η άποψη του κ. Σανίδη είναι ότι «ένας μεγάλος και ισχυρός δήμος έχει τη δυνατότητα να παλέψει από καλύτερες θέσεις για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή, αφού θα έχει πιο δυνατή φωνή». Ο δήμαρχος Ελλησπόντου τάχθηκε εξαρχής υπέρ του «Καλλικράτη» και διευκρινίζει ωστόσο ότι πιστεύει «σε μια διακομματική διοικητική ομάδα, σε έναν υπερκομματικό δήμαρχο ευρύτερης αποδοχής».

ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ Ισχύς εν τη ενώσει
Στους «ενεργειακούς» δήμους περιλαμβάνεται και ο δήμος Δημητρίου Υψηλάντη. Ο δήμαρχος Κυριάκος Μιχαηλίδης σημειώνει «τα κοινά χαρακτηριστικά» που έχουν οι δήμοι Δημητρίου Υψηλάντη και Ελλησπόντου, που βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. Ως εκ τούτου, τονίζει την ανάγκη «να διατηρήσουμε όλα τα θετικά και να επωφεληθούμε από τα πλεονεκτήματα που δίνει ο ‘Καλλικράτης’». Δεδομένου ότι οι «ενεργειακοί δήμοι» έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης της ΔΕΗ, ο κ. Μιχαηλίδης διευκρινίζει ότι «η νέα δημοτική αρχή πρέπει να φροντίσει ώστε να συνεχίσουν να επενδύονται χρήματα στις ενεργειακές περιοχές, για την εναλλακτική ανάπτυξη και για το περιβάλλον».

ΔΗΜΟΣ ΕΛΙΜΕΙΑΣ «Θα τα καταφέρουμε»
Την απόλυτη συμφωνία του στη δημιουργία του «μεγάλου δήμου Κοζάνης» εκφράζει ο δήμαρχος Ελίμειας Αθανάσιος Ματιάκης, δηλώνοντας: «Πάντα πίστευα στους μεγάλους και οργανωμένους δήμους. Ο νέος δήμος Κοζάνης αποκτά μια νέα δυναμική στην αποτελεσματική λειτουργικότητα και στην αναπτυξιακή πορεία του». Εκτιμά ότι «η συνένωση θα εισφέρει θετικά στην αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής». Μια άλλη θετική παράμετρος κατά τον δήμαρχο Ελίμειας είναι ότι «θα αποκτήσει οικιστική διέξοδο ο δήμος Κοζάνης, αφού θα μπορέσει να επεκταθεί οικιστικά προς τον Κρόκο, δημιουργώντας έτσι μια ανθρώπινη πόλη». Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στη συνένωση ο κ. Ματιάκης υπογράμμισε ότι «δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Πιστεύω ότι ένας ισχυρός δήμος Κοζάνης μπορεί να συμβάλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, να αποτελέσει το επίκεντρο των Βαλκανίων».
 
Κόντρα η Αιανή
Ο δήμαρχος Αιανής Γιώργος Τζέλλος δεν θέλησε να εκφράσει άποψη για τον νέο δήμο Κοζάνης, καθώς, όταν του ζητήσαμε την άποψή του, ήταν ακόμα η ώρα που μαζί με τους δημότες και τη δημοτική αρχή έδινε τη μάχη για να παραμείνει ο ιστορικός δήμος Αιανής ανεξάρτητος δήμος.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«Ο νέος δήμος Κοζάνης θα είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός δήμος της χώρας. Θα είναι ο δήμος που θα αγωνιστεί για να μεταβεί από τη λιγνιτική στη μεταλιγνιτική περίοδο. Αυτό θα γίνει με την αγροτική ανάπτυξη, με τον πολιτισμό, με τα επώνυμα προϊόντα, με την ανάπτυξη της λίμνης Πολυφύτου» ... ΦΟΒΕΡΟ!!

Ανώνυμος είπε...

Kai me tin ypoklopi-prosartisi toy dimoy Belbentou se dio xronia. Gia na exei o Dimos Kozanis kai tin agrotiki anapryksi, pou tou leipei tora.
A re plaka pou exete kozanites.
Den ntrepomaste ligo leo ego.

Ανώνυμος είπε...

ΡΩΤΗΣΤΕ ΛΕΥΚΟΠΗΓΗ ΚΑΙ ΒΑΤΕΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΠΗΓΑΝ ΚΟΖΑΝΗ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ 20ΠΛΑΣΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΠΗΓΗ ΕΒΑΛΑΝ 20 ΜΕΤΡΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΓΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΜΠΕΣ Η ΚΑΜΕΝΕΣ ΕΧΟΥΝ 18 ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΑΛΛΑΧΤΟΥΝ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΠΡΟΙΚΑ .ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΟΛΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΙΓΑ ΤΗ ΘΑ ΠΑΘΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΙΑΤΕΣ ΘΑ ΡΘΟΥΝ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ G.S.

Το Προφίλ μας