της Μαίρης Κεσκιλίδου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Υπερβαίνει και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις η αποτελεσματικότητα του αντικαπνιστικού ιατρείου στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας αφού από τους 1926 επισκέπτες που την τελευταία πενταετία προσήλθαν στο ιατρείο για να απαλλαγούν από την νικοτίνη μόνον οι 77 συνεχίζουν να καπνίζουν ενώ περισσότερο εξαρτημένες από τον καπνό φαίνεται να είναι οι γυναίκες έναντι των αντρών.
Τα παραπάνω στοιχεία κατατέθηκαν στη συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας (31/5) που έδωσαν με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος η Αναστασία Μπούρτσου διοικητής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας και η Βασιλική Παπαδοπούλου υπεύθυνη του αντικαπνιστικού ιατρείου – ψυχολόγος που μαζί με την ιατρό – Πνευμονολόγο Αλέκα Μπόζιου προσπαθούν να θεραπεύσουν τους καπνιστές από την «ασθένεια» του τσιγάρου.
Οι Έλληνες δυστυχώς κατέχουν την πρωτιά στον χρήση του καπνού έναντι των άλλων Ευρωπαίων παραβλέποντας τις βλαβερές συνέπειες στην υγεία τους και φυσικά στην τσέπη τους! Από τον προσεχή Οκτώβριο ξεκινά αντικαπνιστική εκστρατεία στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της Πτολεμαΐδας ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές σχετικά με τις επιπτώσεις από τη χρήση του τσιγάρου και να αποφύγουν τον πειρασμό.
Όπως επεσήμανε η κ. Μπούρτσου το κάπνισμα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης κατά την παγκόσμια οργάνωση Υγείας αφού 1 άνθρωπος κάθε 10 λεπτά χάνει τη ζωή του εξαιτίας των ασθενειών που προέρχονται από την χρήση του. Εξήρε την λειτουργία του αντικαπνιστικού ιατρείου που από το 2005 επιτελεί σημαντικό έργο με θετικά αποτελέσματα αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο γιατροί.
Συνειδητές καπνίστριες
Από τις 8-2-2005 ημερομηνία λειτουργίας του αντικαπνιστικού ιατρείου μέχρι και τις 20 Μαΐου του 2010 στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος μπήκαν συνολικά 1926 άτομα εκ των οποίων οι 1288 άντρες και οι 638 γυναίκες ενώ δεν κατάφεραν να κόψουν το τσιγάρο 47 άνδρες και 30 άντρες. Το 2009 καταγράφηκαν 256 επισκέψεις – 150 άνδρες και 106 γυναίκες – με τους 220 να έχουν «θεραπευτεί» από τη συνήθεια του τσιγάρου και όπως επεσήμανε η Βασιλική Παπαδοπούλου οι γυναίκες επιλέγουν συνειδητά το κάπνισμα, δεν προσέρχονται εύκολα στο ιατρείο και δεν το κόβουν εύκολα. Το πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος που εφαρμόζεται στο αντικαπνιστικό ιατρείο του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας περιλαμβάνει τρία στάδια. Κατά την πρώτη επίσκεψη ο ενδιαφερόμενος υποβάλλεται σε ψυχολογικό τεστ ώστε να σταθμιστεί η ψυχολογική του κατάσταση, σε δεύτερο στάδιο διαπιστώνεται ο βαθμός εξάρτησης από τη νικοτίνη ενώ στην τρίτη επίσκεψη οι γιατροί εξετάζουν πόσο εύκολα μπορεί ο καπνιστής να απαλλαγεί από την εξάρτηση ώστε να κόψει τελείως το τσιγάρο για να του παρασχεθεί το είδος της ψυχολογικής υποστήριξης που χρειάζεται. Ακολουθούν τρείς επικοινωνίες μεταξύ των γιατρών και του καπνιστή, η πρώτη στο τρίμηνο μετά την επίσκεψη του στο ιατρείο, η δεύτερη σε έξι μήνες και η τελευταία στα τέλη του έτους για να καταταγεί στους καπνίζοντες ή μη. Η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι το κάπνισμα είναι μία εγκεφαλική διαδικασία και είμαστε πιο ευάλωτοι στον πειρασμό σε περιόδους κρίσης ή όταν η ψυχολογική μας κατάσταση δεν είναι καλή. Διατύπωσε την κατηγορηματική της αντίθεση στα υποκατάστατα του τσιγάρου γιατί εμπεριέχουν νικοτίνη «λογική» που δεν συνάδει με το πρόγραμμα του αντικαπνιστικού ιατρείου γιατί η νικοτίνη συμπεριφέρεται παράξενα στον οργανισμό. «Εισέρχεται στο αίμα και δημιουργεί εθισμό. Είναι θέμα χρόνου κάποιος που συνεχίζει να παίρνει νικοτίνη να την επιζητά σε μεγαλύτερο ποσοστό. Το ίδιο συμβαίνει και με τα light τσιγάρα. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι εμπεριέχουν λιγότερη νικοτίνη, που ωστόσο συντηρούσε την εξάρτηση φθάνοντας στο σημείο οι καπνιστές να προμηθεύονται διπλά πακέτα, άρα περισσότερη νικοτίνη και φυσικά να δαπανούν περισσότερα χρήματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου