Σύμφωνα με την παράδοση το έθιμο της κοπής της Βασιλόπιτας γινόταν μετά την λειτουργία της Πρωτοχρονιάς.
Την παραμονή της
Πρωτοχρονιάς η νοικοκυρά ετοίμαζε την Βασιλόπιτα.
Η Βασιλόπιτα
αποτελείτο από δύο φύλλα ζύμης με γέμιση τυριού
φέτας, το φλουρί ήταν νόμισμα των 10 λεπτών (δεκάρας) ή 20 λεπτών
(εικοσάρας) ή ακόμη και 50 λεπτών (πεντούλι).
Μετά
την λειτουργία της Πρωτοχρονιάς μαζεύονταν όλη η οικογένεια γύρο, από ένα πολύ
χαμηλό τραπέζι (σοφράς) και ο μεγαλύτερος σε ηλικία αναλάμβανε να κόψει την
πίτα σε κομμάτια, αφού πρώτα την σταύρωνε με το μαχαίρι, όσα ήταν τα μέλη της
οικογένειας συν κομμάτι για τον Αγιο Βασίλη, τον Χριστό και την
Παναγία κα ένα για το σπίτι.






















