Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026

Ο πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Αγίου Διονυσίου Βελβεντού Τζινίκος Ιωάννης του Νικολάου πήρε, ‘’με γενικό βαθμό άριστα’’ το ‘’Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής’’ από τη ‘’Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης’’. Άξιος!

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

 Ο πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Βελβεντού Τζινίκος Ιωάννης του Νικολάου φοίτησε στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής ‘’Διονύσιος Ψαριανός’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης (υπό την αιγίδα του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Παύλου) με διευθυντή της Σχολής τον Άρχοντα Υμνωδό της Μ.Χ.Ε. Πάρη Γκούνα με καταγωγή από την Αιανή.

 

Και πήρε το πτυχίο του, με εξετάσεις, από την αναγνωρισμένη από το κράτος ‘’Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης’’, ‘’με γενικό βαθμό άριστα’’. Από τον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού και εν γένει από το Βελβεντό όλο αναφωνούμε το ‘’Άξιος’’!

 

Αισθανόμαστε και διαπιστώνουμε με ικανοποίηση και ελπίδα τη ζωντανή συνέχεια της μουσικής και ψαλτικής τέχνης, όπως τη βιώσαμε στα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια στα Αναλόγια των Ενοριών της γενέτειράς μας: Της Κοίμησης της Θεοτόκου Βελβεντού (ψάλτες Γεώργιος Χωλόπουλος, Θωμάς Κουτρότσιος και Χορωδία υπό τη διεύθυνση Μάρκου Κουτρότσιου) και του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού (ψάλτες Δημήτριος Φικιάρης και Γεώργιος Ηλιόπουλος). Να δω τους ποιητές - ψάλτες των Αναλογίων μας, και χορωδών στο Βελβεντό - πρόλαβα εγώ. Μνήμη ανεξίτηλη.

 

Συμμετέχουμε στη χαρά, αναγνωρίζουμε την τιμή, αισιοδοξούμε με το δίκτυο – το χαιρετίζουμε - συνεργασίας των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην καλλιέργεια, διδασκαλία, προβολή και ανάδειξη της καθ’ ημάς φωνητικής μουσικής, της ψαλτικής τέχνης, με μήτρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους σπουδαίους δασκάλους, που μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη το ύφος του ‘’ψάλλειν’’ ακόμα και στις εκκλησιές και των πιο μικρών Ενοριών, των: Αθανάσιου Καραμάνη, Χρύσανθου Θεοδοσόπουλου, Χαρίλαου Ταλιαδώρου, Αβραάμ Ευθυμιάδη και των συνεχιστών τους, σήμερα και επάξια, Γκούνα Πάρη, Ζαχαρίου Στυλιανού, Νανάκου Ευάγγελου και πολλών άλλων αξιόλογων μαθητών των μεγάλων δασκάλων.    

 

Στο Βελβεντό – αλλά και γενικότερα – ελπίζουμε σε μια επανα-ανακάλυψη της αξίας και της σημασίας των Αναλογίων της Εκκλησίας. Με ό,τι αυτά περιέχουν και επαγγέλλονται: Μουσική, Γλώσσα, Θεολογία. Είναι μικροί μεν, δυναμικοί δε, όταν λειτουργούν στο πλαίσιο της εκκλησιαστικότητας, πυρήνες, ανυπολόγιστης ωραίας αλλαγής του ανθρώπου και της κοινωνίας του. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητρόπολής μας, προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Ένα δείγμα είναι η παρουσία των μαθητών της Σχολής στο κόψιμο της πίτας της Μητροπόλεως στον Άγιο Κωνσταντίνο Κοζάνης, όπου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο ακροατήριο. Συγχαίρουμε!

 

Στο Βελβεντό χαιρόμαστε για τους επάξια πτυχιούχους της Σχολής, τον πρωτοψάλτη του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού Γιάννη Τζινίκο και τον λαμπαδάριο του ιδίου Ναού Γιώργο Σεραφείμ. Και ευχόμαστε τα καλύτερα για το Βελβεντό ολόκληρο.         

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας παπαδάσκαλος, 27-1-2026

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας