Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητής κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους της AHEPA, τόνισε την ανάγκη για ένα ίδρυμα εξελισσόμενο και πιο εξωστρεφές, με βασικούς πυλώνες τη διεθνοποίηση και τη δικτύωση. Υπογράμμισε τη σημασία του αναπτυξιακού ρόλου του Πανεπιστημίου στη Μετάβαση, τονίζοντας τη συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη, αλλά και την προσφορά του σε ακαδημαϊκή εμπειρία υψηλού επιπέδου. Επιπλέον, επεσήμανε τη στρατηγική σημασία σύνδεσης με διεθνή πανεπιστήμια μέσα από ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών.
Για τους τομείς συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της AHEPA μίλησε ο κ. Σάββας Τσιβίκος ενώ εξέφρασε την πρόθεση της οργάνωσης να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο της AHEPA στην προώθηση ελληνικών θεμάτων, γλώσσας και πολιτισμού σε Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη μέσα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Από την πλευρά της η Αντιπρύτανις Εξωστρέφειας, Διεθνών Σχέσεων και Ολιστικής Μέριμνας, καθηγήτρια κ. Ελένη Γρίβα, παρουσίασε το έργο και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, δίνοντας έμφαση στο Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας ΤΗΜΕΝΟΣ, το οποίο λειτουργεί τα τελευταία πέντε χρόνια με ιδιαίτερα σημαντική δράση. Τόνισε τη σημασία του ομογενειακού ελληνισμού και υπογράμμισε ότι η διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Πανεπιστημίου. Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας κοινών αξόνων συνεργασίας, ώστε το Πανεπιστήμιο να συνδεθεί ακόμα πιο στενά με την AHEPA για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο.
Η AHEPA αποτελεί μια διεθνή οργάνωση με περισσότερα από 400 παραρτήματα σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ευρώπη με περισσότερα από 40.000 μέλη παγκοσμίως, που εργάζεται για την προώθηση ελληνικών ζητημάτων και ενίσχυση της ομογένειας. Έχοντας καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς, συνεισφέρει σημαντικά στη διάδοση της ελληνικής ταυτότητας διεθνώς.
Η συνάντηση αυτή αποτελεί την απαρχή μιας συνεργασίας που αποσκοπεί στη δημιουργία νέων προοπτικών σε ζητήματα διεθνοποίησης και προώθησης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην ορογένεια, με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου