Η παραπάνω δυνατότητα διευκολύνεται με βάση την διατύπωση που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο βρίσκεται προς διαβούλευση μέχρι τις 12.9.2024. Ειδικότερα στο άρθρο 30 αναφέρεται ότι επιτρέπεται η «εγκατάσταση έργων παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα εντός Πυρήνων των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης». Στη διατύπωση δεν αναφέρεται ονομαστικά η καύση για προφανείς λόγους, αλλά φωτογραφίζεται πέραν κάθε αμφιβολίας.
Η παραπάνωδιάταξη του άρθρου 30 στοχεύει στηδιευκόλυνση της «Ενεργειακής Εγνατίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων», η οποίαβασίζεται σε μονάδες καύσης απορριμμάτων και συζητείται εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, αυτές οι μονάδες και μέθοδοιέρχονται σε σύγκρουση με την κυκλική οικονομία, έχουν μεγάλο κόστος λειτουργίας και εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, καθώς και διοξίνες και φουράνια (όταν ο έλεγχος της καύσης είναι ελλιπής). Επιπλέον δεν χρηματοδοτούνται από τους ευρωπαϊκούςπόρους, όπως αναφέρει στις παρατηρήσεις που κατέθεσε το Green Tank στα πλαίσια της σχετικής διαβούλευσης. link
Η συγκεκριμένη πρόταση για μονάδες καύσης σκουπιδιών ουδέποτε κατατέθηκε ή συζητήθηκε στα πλαίσια του σχεδιασμού για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της περιοχήςούτε προβλέπεται στο αντίστοιχο Πρόγραμμα ΠΔΑΜ 2021-2027 ούτε στα εγκεκριμένα ΕΣΔΙΜ. Αποτελεί έναν ακόμη αιφνιδιασμό και προστίθεται στον μακρύ κατάλογο προτάσεων και πολιτικών που δρομολογούνται χωρίς ενημέρωση και συμμετοχή της κοινωνίας και των τοπικών φορέων.
Τέλος προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό ότι μία ημέρα πριν τη λήξη της διαβούλευσης (12-9-24) η Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και δήμοι) δεν έχει καταθέσει στο open.gov ούτε μια αντίρρηση για τις μονάδες καύσης σκουπιδιών. Είναι αυτονόητο ότι το θέμα πρέπει εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και -τουλάχιστον- στους λιγνιτικούς δήμους.
Από την πλευρά μας θα επαναλάβουμε με την ευκαιρία αυτή για άλλη μια φορά να εγκαταλειφθούν τα σχέδια της καύσης απορριμμάτων (όχι μόνο εδώ, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα)και να δρομολογηθούνλύσεις βιώσιμης διαχείρισης(μείωση απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση).
Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης υπέβαλε σχόλια για το άρθρο 30 του παραπάνω σχεδίου νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση.
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
12.9.2024
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου