Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι η παραγωγή βρισκόταν στο στάδιο της συγκομιδής, όπως με τα ροδάκινα με αποτέλεσμα οι αγρότες να μείνουν χωρίς παραγωγή άρα χωρίς εισόδημα. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τους αγρότες, καθώς έχουν ήδη κάνει το σύνολο των καλλιεργητικών εξόδων και μάλιστα σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής (πετρέλαιο-λιπάσματα-αγροτικά εφόδια) έχει αυξηθεί πάρα πολύ.
Την ίδια ώρα αναδεικνύεται ότι οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της συγκεκριμένης περιοχής βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων προστασίας της παραγωγής τους από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και με την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών που θα μπορούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τις ζημιές της αγροτικής παραγωγής, παρά τις υποσχέσεις που μοίραζαν όλες οι κυβερνήσεις, είτε οι προηγούμενες είτε η σημερινή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγρότες στην περιοχή του Βελβεντού είναι η έκτη συνεχόμενη χρόνια που τέτοια περίοδο αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστροφές στην παραγωγή τους.
Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος.
Με βάση όλα τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:
- Να καταγραφούν - εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές, να δοθούν προκαταβολές και να αποζημιωθούν οι αγρότες στο 100%, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες.
- Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την εξόφληση των αποζημιώσεων για τις ζημιές της παραγωγής τους.
- Να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής και αντιχαλαζικής προστασίας.
Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου