Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή πολλού λαού, η ιερά πανήγυρις του Ι. Ενοριακού Ναού Αγίου Διονυσίου Βελβεντού. ‘’Πάσης Πιερίας Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά’’. (Γ.Π.)

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Πραγματοποιήθηκε (22 και 23-1-2024) με τη συμμετοχή πολλού λαού (κληρικών και λαϊκών) η ιερή πανήγυρη του Ι. Ενοριακού Ναού Αγίου Διονυσίου (εν Ολύμπω) στο Βελβεντό, της Ιερής Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης.

 

Με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου τελέστηκαν όλες οι προγραμματισμένες ι. Ακολουθίες: Ο Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία και ευλόγηση κολλύβων εορταζόμενου Αγίου. Η Λιτή, ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία, η ευλόγηση και η κοπή πίτας. (Το εορταστικό κέρασμα σε όλους τους πιστούς και στο αρχονταρίκι). Η Παράκληση του Αγίου Διονυσίου, το κτιτορικό Μνημόσυνο.

 

Τις ι. Ακολουθίες τέλεσαν οι πατέρες: Αρχιμ. Συμεών Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου, Πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας Αρχιερατικός της Α.Π.Β. και Εφημέριος Αγίου Διονυσίου, Πρωτοπ. Λουκάς Κουρκούτας Εφημέριος Πλατανορρεύματος, Μοσχοχωρίου και Κρανιδίων, πρωτοπ. Αθανάσιος Γεωργιάδης Εφημέριος Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού, Οικον. Αθανάσιος Παπαϊωάννου Εφημέριος Ίμερας και Αύρας, Οικον. Νικόλαος Κανταρτζής Εφημέριος Μεσιανής και Κουβουκλίων, Οικον. Λάζαρος Βασδέκης Εφημέριος Λευκάρων και Νεράιδας, Πρεσβ. Κωνσταντίνος Παραλής Εφημέριος Νέας και Παλαιάς Καστανιάς και Λάβας. Παρόντες ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Κοσμάς και ο Μοναχός Ιγνάτιος από την Ι. Μονή Αγίου Νεκταρίου.

 

Έψαλαν εορταστικά, μελωδικά, με πειθαρχημένες φωνές και με χορική κατάνυξη οι ψάλτες: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Σεραφείμ, Δήμητρα Κίτση, Βασίλης Καρανώτας, Αριστείδης Σταμάτης, Γιώργος Στεργιόπουλος, Τάκης Τσιαμής.

 

Το Αναλόγιο της Εκκλησίας συνθέτει: Γλώσσα, μουσική, θεολογία. Σχολείο μέγα. Πυρήνας ασύλληπτης δυναμικής. Στην τοπική μας Εκκλησία (Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης) καταβάλλεται προσπάθεια (ας την ενισχύσουμε οι Ενορίες) με τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, για τον εμπλουτισμό των Αναλογίων με νέους ψάλτες, με την συνεπαγόμενη ανάδειξη αυτού του ανεκτίμητου πολυδύναμου πλούτου.    

 

Παρέστησαν, από την τ. Αυτοδιοίκηση: Ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, ο αντιδήμαρχος Ζήνων Ζορζοβίλης, δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Αγίας Κυριακής Δημήτριος Ζουζός, κοινοτικοί Σύμβουλοι των κοινοτήτων του Δήμου Βελβεντού.

 

Από την τ. Εκπαίδευση: Ο υποδιευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού Λάμπρος Κουτσιούκης, δάσκαλοι, δασκάλες. Η διευθύντρια του 2ου Νηπιαγωγείου Βελβεντού νηπιαγωγός Εύα Ζίγκου και νηπιαγωγοί. Εκπαιδευτικοί από το Γυμνάσιο και το Λύκειο Βελβεντού και από τον Παιδικό Σταθμό Βελβεντού. Εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων – Κηδεμόνων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.  

 

Από τον αστυνομικό Σταθμό Βελβεντού: Ο διοικητής, ανθυπαστυνόμος Γεώργιος Κούρας.

 

Εκπρόσωποι των Συλλόγων του πολιτισμού – αθλητισμού, των συνεταιρισμών της παραγωγής - προώθησης αγροτικών προϊόντων, της εμπορικής δραστηριότητας κλπ.: ‘’ΜΟΒ’’_η πρόεδρος Εύα Μαλιούση, ‘’Βελβεντινές Φωνές’’_ο πρόεδρος Νίκος Πιστιώλας, ‘’Γρατσάνη’’_ο πρόεδρος Γιάννης Μυλωνάς, ‘’Τσιούκα’’_η πρόεδρος Ευθυμία Στεφανοπούλου, ‘’Αγία Παρασκευή’’, ΜΕΚ, Αθλητικός Σύλλογος, Ορειβατικός Σύλλογος, ΚΑΠΗ, Κυνηγετικός σύλλογος, ΜΟΤΟΒΕ, ΣΜΑΒ, ποδηλατιστές, τ. Εθνική Αντίσταση. Εκπρόσωποι της απανταχού Ομογένειας - ‘’των Ελλήνων οι Κοινότητες, φτιάχνουν άλλον γαλαξία’’, ΕΚΑΒ κ.ά.

 

Ακολούθησε εορταστικό κέρασμα για όλους. Στο Αρχονταρίκι πατέρες και λαϊκοί έψαλαν το Απολυτίκιο του Αγίου Διονυσίου και δέχτηκαν το κέρασμα: καφές, κλπ.  

 

Στο Φιλόπτωχο: Γεωργάκη Άννα, Παπαγόρα Ανθή, Παπαδημητρίου Άννα. Στο Εκκλ. Συμβούλιο: Κρομμύδα Άννα, Παπαγεωργίου Περικλή, Δουλδούρα Ολυμπία, Στεφάνου Δημήτριο. Στη νεωκόρο Δελνιώτη Θεοδώρα. Συγχαρητήρια για την άψογη διακονία τους. Ευχαριστήριο στις οικογένειες και αρτοποιεία (από το Βελβεντό, Σέρβια, Πλατανόρρευμα και την Κοζάνη) για τις προσφορές – εδέσματα.     

 

Χρησιμοποιήσαμε (για τον Εσπερινό, τη Λιτή, τον Όρθρο και για την Παράκληση) την ασματική Ακολουθία που συνέγραψε ο Υμνογράφος όσιος-άγιος Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης. Ψάλαμε (στη Θεία Λειτουργία και στην Παράκληση) και το Μεγαλυνάριο που έγραψε ο ποιητής αείμνηστος Γιάννης Παπαγόρας:

 

ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΟ

Πάσης Πιερίας Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά, ημών των αναξίων, πρεσβείαις Θεοτόκου, τας αμαρτίας λύσον, ω Διονύσιε. (Γ.Π.).

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

27-1-2024

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας