Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Long Covid: Το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη

Άνθρωποι που προσβλήθηκαν παρά το εμβόλιο ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν επίμονα συμπτώματα.

Ενισχύονται οι ενδείξεις ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο από επίμονα συμπτώματα σε περίπτωση που προσβληθούν τελικά από κοροναϊό.

Ισραηλινή μελέτη που πραγματοποιήθηκε νωρίς στη διάρκεια της πανδημίας διαπιστώνει πως το εμβόλιο της Pfizer

μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο της λεγόμενης long Covid.

Η συχνότητα της μυστηριώδους πάθησης δεν είναι ακόμα σαφής, ωστόσο σύμφωνες με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και το 30% των ασθενών του κοροναϊού θα συνεχίσουν να υποφέρουν από συμπτώματα για εβδομάδες, μήνες ή χρόνια.

Κόπωση, δύσπνοια, πόνοι και δυσκολία συγκέντρωσης είναι μερικά από τα επίμονα συμπτώματα, τα οποία εκδηλώνονται ακόμα και σε πρώην ασθενείς που είχαν περάσει την Covid-19 σχετικά ήπια.


Η νέα μελέτη, η οποία δεν ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση, αφορά 3.000 εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα άτομα στο Ισραήλ που κλήθηκαν να αναφέρουν αν εμφάνισαν τα συνήθη συμπτώματα της μακράς Covid μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου 2021. Όλοι οι εθελοντές είχαν υποβληθεί σε εξέταση για κοροναϊό.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι εθελοντές που νόσησαν από Covid-19 ήταν 54% λιγότερο πιθανό να αναφέρουν πονοκεφάλους, 64% λιγότερο πιθανό να αναφέρουν κόπωση και 68% λιγότερο πιθανό να αναφέρουν μυαλγίες.

Μάλιστα οι πλήρως εμβολιασμένοι ήταν εξίσου πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα με εθελοντές που ουδέποτε διαγνώστηκαν με κοροναϊό (ένα μικρό ποσοστό από κάθε ομάδα ήταν στατιστικά αναμενόμενο να αναφέρει συμπτώματα που δεν συνδέονται με την Covid-19 αλλά με ψυχικούς ή άλλους παράγοντες).

Τα ευρήματα «προσφέρουν ακόμα έναν λόγο να εμβολιαστείτε» σχολίασε στον δικτυακό τόπο του Nature ο Μάικλ Έντελσταϊν του Πανεπιστημίου Μπαρ Ιλάν στο Ισραήλ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, σύμφωνα με τον οποίο η μελέτη είναι η πιο «ολοκληρωμένη και ακριβής» που έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα για την long Covid.

Ο ερευνητής επισήμανε ακόμα ότι τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με άλλες μελέτες, όπως μια περυσινή βρετανική δημοσίευση που διαπίστωνε ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μακράς Covid-19 στο μισό.

Παραμένει ωστόσο ασαφές ποιος είναι ο μηχανισμός που προστατεύει τους εμβολιασμένους. Μια πιθανότητα είναι ότι το εμβόλιο μειώνει τη διάρκεια της λοίμωξης και συνεπώς τις επιπτώσεις της.

 

Πηγή: In.gr 

 

7 σχόλια:

Καραγκιαουρης νικολαος είπε...

Δεν πιστεύουμε τους Εβραίους!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Άρθρο το οποίο προτείνεται να διαβαστεί από πολλούς και από τον παραπάνω!

https://perpetual.gr/goodstuff/oi-50-kaluteres-atakes-pou-exoun-eipwthei-gia-thn-antrwpinh-vlakeia/

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύουμε μόνο τους γνοίσηους Αίλυναις.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά τα λέει ο παραπάνω

Καραγκιαουρης νικολαος είπε...

Δεν ασχολούμαστε με τους εβραιους

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά, κανένας δεν ασχολείται μαζί σου. Με τους Εβραίους πάλι, ειδικά σήμερα, όλος ο κόσμος!

Καραγκιαουρης νικολαος είπε...

Μιλάνε όλοι μιλάνε και οι ανώνυμοι. Χα! Χα! Χα!

Το Προφίλ μας