1. Να παραταθεί και να δίνεται προτεραιότητα στην λειτουργία των Μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου για όσο χρόνο λειτουργεί η τηλεθέρμανση για να τροφοδοτείται απρόσκοπτα με την απαραίτητη θερμική ενέργεια, μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνδεση της με τον πάροχο φυσικού αερίου.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ., προκειμένου να ανταποκριθεί στην ζήτηση των καταναλωτών, προσπαθεί να καλύψει το έλλειμμα των θερμικών φορτίων με τα εφεδρικά λεβηστοστάσια της, που ως καύσιμο τους έχουν το πετρέλαιο, τα οποία:
α. αδυνατούν να καλύψουν τις ποσότητες θερμικής ενέργειας που απαιτούνται για να τροφοδοτηθεί πλήρως το σύστημα τηλεθέρμανσης, και
β. η λειτουργία τους προϋποθέτει ένα δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος, λόγω και του διαρκώς αυξανόμενου κόστους του πετρελαίου.
2. Να χρηματοδοτηθεί στο 100% το κόστος κατασκευής των έργων διασύνδεσης με την ΣΥΘΗΑ.
Πρόκειται για ένα κόστος που η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. αδυνατεί, αντικειμενικά, να αναλάβει, αφού αφορά μια επενδυτική επιλογή στην οποία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει όχι από δική της επιλογή αλλά λόγω της Κυβερνητικής απόφασης για την απολιγνιτοποίηση.
3. Να ενταχθεί και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. στην χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να καλυφθεί το αυξημένο κόστος των τηλεθερμάνσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Για τα δίκαια αυτά αιτήματα ενημερώθηκαν όλοι, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση, και η συντριπτική πλειοψηφία σωματείων, συλλόγων, φορέων και των εκπροσώπων των πολιτών τάχθηκε στο πλευρό μας, ζητώντας την ικανοποίηση τους.
Δεν μπορούμε όμως σε καμιά περίπτωση να κατανοήσουμε, αλλά ούτε και να δικαιολογήσουμε, ότι την ώρα που όλοι ενωμένοι δίνουμε αυτό τον αγώνα προς κάθε κατεύθυνση, μέσα απ’ τον οποίο θέλουμε να διασφαλίσουμε την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης αλλά και την βιωσιμότητα της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ως έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής που διαχρονικά εξασφαλίζει την ύπαρξη και την σωστή λειτουργία σύγχρονων βασικών και απαραίτητων υποδομών για δεκάδες χιλιάδες πολίτες, υπάρχουν ορισμένοι που ενισχύουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, επενδύουν στον διχασμό και στρέφονται εναντίον των εργαζομένων.
Και το κάνουν χρησιμοποιώντας αυθαίρετες και αστήριχτες προσωπικές εκτιμήσεις που μπορεί να δημιουργούν εντυπώσεις, αλλά αντί να βοηθήσουν στην λύση των προβλημάτων περισσότερο συσκοτίζουν και δυσχεραίνουν την κατάσταση.
Πρόσφατα, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, ακούστηκαν ορισμένες απόψεις που αν δεν οφείλονται σε άγνοια, προκαλούν πολλά και δικαιολογημένα ερωτήματα για την σκοπιμότητα τους. Ειδικά μάλιστα όταν όσοι τις εξέφρασαν εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ και θα μπορούσαν να τα είχαν θέσει εκεί, για να πάρουν τις απαραίτητες απαντήσεις και να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να μπουν, επιτέλους, τα πράγματα στη θέση τους παραθέτουμε μια σειρά στοιχεία, μέσα απ’ τα οποία φαίνεται ξεκάθαρα τι ακριβώς ισχύει στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ.
1. Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. είναι Δημοτική Επιχείρηση, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που συστάθηκε με τον ειδικό Νόμο 1069/80, κάτι που σημαίνει πως δεν χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά βασίζεται εξ ολοκλήρου στα όποια έσοδα της.
2. Είναι Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας, μεριμνά και εξασφαλίζει την ύπαρξη και την σωστή λειτουργία βασικών υποδομών του σημερινού Δήμου Κοζάνης στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αντιπλημμυρικής προστασίας, της επεξεργασίας λυμάτων και της θέρμανσης.
Το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ. κατανέμεται ως εξής:
§ Τομέας ύδρευσης- αποχέτευσης- Βιολογικών Καθαρισμών: 71
§ Τομέας τηλεθέρμανσης: 33
§ Τομέας διοίκησης :36
Θα πρέπει, ακόμα, να ληφθεί υπόψη το εξής σημαντικό στοιχείο:
o Σήμερα που η ΔΕΥΑΚ εξυπηρετεί τον Καλλικρατικό Δήμο Κοζάνης, με τις πενήντα μία (51) Δημοτικές & Τοπικές Κοινότητες, έχει 140 εργαζόμενους!
3. Στους εργαζόμενους των Δ.Ε.Υ.Α. όλης της χώρας, όπως και της Κοζάνης, επιβλήθηκαν ποσοστιαίες μειώσεις των μισθών τους κατά 10% το 2010 και στη συνέχεια, στις 31-12-2012, και άλλη μείωση έως 25%.
Από το 2013 προβλέφθηκε η εφαρμογή σε βάρος των εργαζομένων Νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα περαιτέρω μείωση, γνωστή ως «υπερβάλλουσα μείωση». Οι εργαζόμενοι όλων των Δ.Ε.Υ.Α., πανελλήνια, όπως και άλλων Νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προσέφυγαν δικαστικά διεκδικώντας να μην εφαρμοσθεί αυτήν η «υπερβάλλουσα μείωση». Αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις (Μονομελές Πρωτοδικείο, τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας) αναγνώρισαν τις μειώσεις που διαχρονικά είχαμε υποστεί (κατά 10% και 25%) και διατήρησαν τις αποδοχές μας στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί στις 31-12-2012.
Οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. δεν ήταν οι μοναδικοί που προσέφυγαν δικαστικά. Εργαζόμενοι σ’ όλη την Ελλάδα, τόσο σε ΔΕΥΑ όσο και σε άλλες εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. Αναπτυξιακές εταιρείες της Αυτοδιοίκησης) διεκδίκησαν την μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και την μη περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους. Οι αγωγές τους έγιναν δεκτές για συγκεκριμένους λόγους ακόμα και με αποφάσεις του Αρείου Πάγου!
Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις εταιρειών, όπως για παράδειγμα η αναπτυξιακές εταιρείες της Αυτοδιοίκησης, που εξαιρέθηκαν απ’ το ενιαίο μισθολόγιο με νομοθετικές ρυθμίσεις.
Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί μια κρίσιμη και ουσιώδη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην Δ.Ε.Υ.Α., και κάθε Δ.Ε.Υ.Α., και την οποιαδήποτε άλλη Δημόσια ή Δημοτική Υπηρεσία. Αυτές λειτουργούν πάντα με βάση το πρωινό ωράριο ενώ οι υπηρεσίες της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. λειτουργούν σε 24ώρη βάση καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου για να διασφαλίσουν σε κάθε περίπτωση πως θα λειτουργούν σωστά και χωρίς προβλήματα τα διάφορα δίκτυα και οι βιομηχανικές και χημικές εγκαταστάσεις της που εξυπηρετούν τους πολίτες.
4. Το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εργαζομένων στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ. φτάνει στο 32,46% του κύκλου εργασιών της, κόστος στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και όλες οι απαραίτητες και υποχρεωτικές εργοδοτικές εισφορές, όταν ο μέσος όρος του κόστους των εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α. όλης της χώρας ανέρχεται στο 40,88% (και δεν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις όπου το κόστος φτάνει ακόμα και το 100%)
Ένα κόστος που με βάση τα όσα ισχύουν στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας είναι και απόλυτα αποδεκτό αλλά και λογικό, χωρίς σε καμιά περίπτωση να επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία και την βιωσιμότητα της Επιχείρησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου