Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Δυστοπία ante portas – Mε αφορμή δηλώσεις του Δημάρχου Σερβίων περί προσωπικών δεδομένων

του Ανδρέα Τσιφτσιάν

Το ερώτημα δεν είναι καινούριο αν και, ειδικά στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον της πληροφορίας, θα μας απασχολήσει με πιο αμείλικτο τρόπο στο μέλλον:

Ασφάλεια vs Δημοκρατία.

Τί και πόσο είμαστε σε θέση να θυσιάσουμε, σε συνάρτηση με αυτό που θέλουμε πρωτίστως να εξασφαλίσουμε. Ο μεγαλύτερος βαθμός συλλογικής ασφάλειας μπορεί να περιορίσει τις ατομικές ελευθερίες. 

Η γενική αποδοχή και ανεκτικότητα της οργανωμένης κοινωνίας σε περιοριστικά μέτρα εξαρτάται κάθε φορά από την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού της να θέλει να αυτοσυντηρηθεί, να προστατέψει δηλαδή τον εαυτό της. Στην προκειμένη περίπτωση της πανδημίας covid ήταν η εθνική ασφάλεια, η δημόσια υγεία, η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας, η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ

και βέβαια η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Πού ακριβώς βρίσκονται κάθε φορά αυτά τα όρια, ανάλογα με τη βαρύτητα της έκτακτης ανάγκης, δεν θα μπορέσει να το απαντήσει κανείς με σιγουριά. Ακόμη και αυτά αναθεωρούνται και αλλάζουν γρήγορα από τους ίδιους που τα επιβάλουν.

Υπάρχει μια ευαίσθητη ισορροπία σε όλα, μια χρυσή τομή με όρια, προϋποθέσεις κι έναν με σαφήνεια προσδιορισμένο, επιδιωκόμενο σκοπό. Όταν ειδικά τότε οι κόκκινες γραμμές καταρρέουν, οι οποίες κατακτήθηκαν με αίμα αγώνων για τη Δημοκρατία, οι κοινωνίες εξαγριώνονται. Στον αντικειμενικό σκοπό τους, να συνεχίσουν να υπάρχουν, ανήκει επίσης και η διασφάλιση της κοινωνικής τους συνοχής. Όποιος μιλάει για περιορισμούς, οφείλει να λάβει και αυτή τη μεταβλητή υπόψη του.

Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του, περί κατάργησης των προσωπικών δεδομένων, εύχομαι ο Δήμαρχος Σερβίων κύριος Ελευθερίου να ενδιαφέρεται πάντως και για τέτοιες «λεπτομέρειες». Προσωπικά, ποτέ και από κανέναν δεν έχω ακούσει μέχρι σήμερα για ανάγκη κατάργησης προσωπικών δεδομένων, έστω και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ας με διορθώσει κάποιος αν έχει υπάρξει όντως ιστορικό προηγούμενο τέτοιων δηλώσεων. Ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί οπαδοί της πολιτικής ελέγχου δεν έχουν τολμήσει να ξεστομίσουν κάτι τέτοιο. Αυτό είναι πρωτάκουστο!

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Όσοι δεν κάνουν το εμβόλιο είναι λιποτάκτες».

«Σε καιρό πολέμου, σε καιρό πανικού, είναι δυνατόν να μιλάμε για προσωπικά δεδομένα;»

«Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ο Δήμαρχος (σημ. ποιοι είναι εμβολιασμένοι); Κάποιοι θα έπρεπε να γνωρίζουν ποιοι είναι ανεμβολίαστοι και ποιοι όχι; Θεωρώ πως ναι. Δυστυχώς, πατάμε σε κάποιους νόμους, οι οποίοι σε καιρό πολέμου θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί. Δεν μιλάμε για προσωπικά δεδομένα όταν πεθαίνουν άνθρωποι».

Λέξη κλειδί: Ποιοι, (όχι πόσοι).

Όσον αφορά στους «λιποτάκτες», το τραγικό είναι ότι δυστυχώς πολλοί από αυτούς δεν είναι πια εν ζωή για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους για τον χαρακτηρισμό. Όσον αφορά στους υπόλοιπους, o Δήμαρχος έκανε ένα βασικό επικοινωνιακό λάθος: Δεν βρίζεις ποτέ αυτούς που θέλεις να πείσεις. Όταν τους βρίζεις καταργείς de facto κάθε δυνατότητα διαλόγου μαζί τους. Εφόσον έχεις επιλέξει να τους περιθωριοποιήσεις, τότε δε θες πια και να τους αλλάξεις γνώμη.

(Αλήθεια, τους λιποτάκτες σε καιρό πολέμου τί τους κάνουμε;)

Μπορεί ένα κράτος να θέλει ευλόγως να γνωρίζει πόσοι ή ποιο ποσοστό του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, δεν μπορεί όμως να δημοσιεύει ή να θέτει υπόψη στις αρχές, ποιοι ακριβώς είναι αυτοί επώνυμα. Η γνώση για το ποιος συγκεκριμένα είναι ή όχι εμβολιασμένος δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν αντικειμενικό σκοπό (όπως θα μπορούσε να είναι επί παραδείγματι η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ) παρά μόνο ο γενικός αριθμός των εμβολιασμένων. Σημασία θα είχε το πόσοι και όχι το ποιοι.

Παρότι πράγματι, το δικαίωμα στην προστασία προσωπικών δεδομένων δεν είναι απόλυτο εξαιτίας του δημόσιου συμφέροντος, οφείλει να εκτιμάται σε σχέση με τη λειτουργία του στην κοινωνία και να σταθμίζεται πάντα με άλλα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και σύμφωνα πάντως με την αρχή της αναλογικότητας (ελαχιστοποίηση δεδομένων), όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 25, παρ.1 του Συντάγματος.

Ερωτώ λοιπόν, τί θέλει σε αυτό να αναθεωρήσει ή να καταργήσει ο Δήμαρχος Σερβίων;

Πέρα όμως από την νομική διάσταση του θέματος, για την οποία οι νομικοί θα μπορούσαν να μιλήσουν καλύτερα από μένα, υπάρχει και η πολιτική του διάσταση.

Η συζήτηση περί προσωπικών δεδομένων είναι συζήτηση που αφορά στον πυρήνα της Δημοκρατίας, όπως τονίζει ο καθηγητής νομικής του πανεπιστημίου του Oldenburg, Volker Boehmer-Nessler:

«Η Δημοκρατία απαιτεί πολλές προϋποθέσεις. Μία από αυτές είναι ότι χρειάζεται Δημοκράτες για να την πραγματοποιήσουν. Κεντρικός πυρήνας της είναι ο ανταγωνισμός ιδεών και απόψεων. Από αυτόν τον ανταγωνισμό προκύπτουν στην ιδανική περίπτωση οι αποφάσεις. Η διαφορετικότητα απόψεων είναι σημαντική, διότι χωρίς αυτή, όσο ενοχλητικές και ασυνήθιστες είναι αυτές, θα είχαμε ένα (λιμνάζον) mainstream κυρίαρχης ιδεολογίας.

Η ζωογόνος δύναμη της δημοκρατίας είναι η διαμάχη. Συνεπώς, ένα ελάχιστο κοινωνικό θάρρος είναι απαραίτητο για αμφιλεγόμενες συζητήσεις. Οι δημοκρατικές προσωπικότητες πρέπει να είναι σε θέση να αντιστέκονται στην πίεση των ηγεμονεύουσας γνώμης και να διαφωνούν πραγματικά με τη γνώμη της πλειονότητας. Επομένως, η αυτονομία είναι το βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχουν οι πολίτες στις δημοκρατίες.

Κανείς δε γεννιέται Δημοκράτης. Η Δημοκρατία μαθαίνεται ως βίωμα ζωής στην πράξη, έχει παιδευτικό χαρακτήρα. Οι δημοκρατικές προσωπικότητες πρέπει να αναπτυχθούν και αυτό απαιτεί χρόνο. Χωρίς προστατευμένη ιδιωτική σφαίρα όμως δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη της αυτονομίας. Οι άνθρωποι χρειάζονται μια περιοχή που δεν παρακολουθείται μόνιμα. Μόνο εκεί μπορούν να αναπτύξουν ανεξάρτητες, ίσως αποκλίνουσες, ενοχλητικές, παράλογες ή καινοτόμες απόψεις και προοπτικές. Σε αυτόν τον προστατευμένο χώρο, αναπτύσσεται η αυτοπεποίθηση και το θάρρος, τα οποία είναι απαραίτητα στη δημοκρατία.

Τα ολοκληρωτικά κράτη αφήνουν σκόπιμα στους πολίτες τους όσο το δυνατόν λιγότερη ιδιωτικότητα. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους. Με αυτόν τον τρόπο, η ανάπτυξη των δημοκρατικών αρετών έχει ήδη καταπνιγεί στον πυρήνα της.

Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία χωρίς προστασία προσωπικών δεδομένων».

Υπάρχει λοιπόν άμεση συνάφεια μεταξύ τους.

Η ανοχή και αποδοχή της κοινωνίας μπορεί να εκληφθεί ως «παράθυρο ευκαιρίας» για έλεγχο που ξεπερνά κάποιον αντικειμενικό σκοπό. Η ασφάλεια χρησιμοποιείται τότε ως πρόσχημα, «κατασκευάζεται» ως αφήγημα ώστε να νομιμοποιήσει περιορισμούς. Η κοινωνία παθαίνει τότε το σύνδρομο του βατράχου. Αν ρίξεις τον βάτραχο σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό, θα πηδήξει να σωθεί. Αν όμως αρχικά τον ρίξεις σε χλιαρό νερό και αυξάνεις τη θερμότητα σταδιακά, θα μείνει μέσα μέχρι να βράσει. Έλεγχος της κοινωνικής ή ιδιωτικής ζωής σημαίνει εξουσία επί της γνώσης και πληροφορίας, σημαίνει ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στη δημιουργία «συστημικών κινδύνων». Αυτοί αποτελούν απειλή για την καθεστηκυία τάξη να μπορεί να παράγει σχέσεις εξουσίας. Αυτό δεν είναι κάποια αντισυστημική θεωρία συνομωσίας. Τεκμαίρεται αβίαστα από το γεγονός ότι η Δημοκρατία δε χαρίστηκε ποτέ σε κανέναν Λαό. Κατακτήθηκε.

Ο κόσμος όπου ένας Δήμαρχος ή άλλη αρχή μπορεί να έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα πολιτών είναι κόσμος δυστοπίας. Και η δυστοπία δεν μπορεί να είναι επιλογή καμιάς κοινωνίας, ειδικά δε σε περίπτωση πολέμου, διότι τότε δεν εξασφαλίζει την αυτοσυντήρηση, αλλά πυροδοτεί την αυτοκαταστροφή της. Τότε έχει καταργηθεί κάθε όριο, κάθε αντικειμενικός σκοπός και έχει παρεκκλίνει σε μία και μόνο πορεία:

Στην επιστροφή στη βαρβαρότητα.

Ανδρέας Τσιφτσιάν
Οικονομολόγος

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ο Δήμαρχος παγιδεύτηκε από τους δημοσιογράφους και βρέθηκε απολογούμενος για κάτι που δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη. Κατόπιν με αμετροέπεια και για να φανεί βασιλικότερος του βασιλέως επιδίωξε να εμφανιστεί σκληρός και συστημικός. Δυστυχώς γι αυτόν εκτέθηκε πάρα πολύ με το να υποστηρίζει ολοκληρωτικά μέτρα. Αμφιβάλλω αν κατάλαβε καλά καλά τι έλεγε. Κρίμα για τον Ανώτατο Άρχοντα του τόπου, αλλά πολύ περισσότερο για τον ίδιο τον τόπο...

Ανώνυμος είπε...

κανένας δεν παγιδεύτηκε από κανέναν. Θα μπορούσε απλά να πει ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το θέμα της εκκλησίας στον Βαθύλακκο. Προτίμησε να μας παρουσιάσει τον εαυτό του σε πανελλήνια θέαση μαγεμένος από την προβολή που του δίνει το αξίωμά του. Αν παρακολουθήσει κάποιος μια συνεδρίαση του συμβουλίου θα διαπιστώσει ακριβώς τα ίδια κατά την γνώμη μου. Μια αντιδημοκρατική συμπεριφορά, εριστικότητα, ειρωνεία, έπαρση . Την ίδια συμπεριφορά επέδειξε το καλοκαίρι σε όποιον τολμούσε να ασκήσει κριτική στις συναντήσεις στα χωριά και ας ήταν σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι από τους ψηφοφόρους του όπως μου μεταφέρθηκε από συγγενή μου. Τον έχουν καταγγείλει και όχι μια φορά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Αυτή η Σπυρίδου τι έχει ακούσει! Άλλωστε μέχρι και ένωση δημοσιογράφων έβγαλε ανακοίνωση καταγγέλλοντας ακριβώς αυτά , επίσης και για σεξιστικούς χαρακτηρισμούς το δεξί του χέρι, τον πρόεδρο του συμβουλίου τον οποίο άλλωστε πρότεινε. Τι άλλο να πούμε, ο πρόεδρος εκλέχθηκε με 8 ψήφους στους 27!

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά κατάλαβε

Ανώνυμος είπε...

Ομιλεί και ο... Εξ αποστάσεως, με μακροσκελές κείμενο, άνευ περιεχομένου. Εκ του ασφαλούς άλλωστε, διαμενων εν... Αθήναις, δίδει συμβουλές και ερωτήματα προς τον κκ Δήμαρχο, λες και ο Δήμαρχος δεν είχε άλλη δουλειά και θα καθόταν να ασχοληθεί με τον Εξ αποστάσεως κύριο, που ρητολογει ασκοπως, προς πάσαν κατευθυνσιν. Ο δήμαρχος δεν ασχολείται με αναλυτές, που απλά ονειροπολουν στα κείμενα τους....

Ανώνυμος είπε...

Το εξ αποστάσεως γιατί είναι κακό; Εκεί ζει, εκεί εργάζεται και από εκει γράφει και μπράβο του που ενδιαφέρεται για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Κατά την άποψή σου ψευτο-πρωτευουσιάνε πρέπει να μην φεύγουν τα παιδιά από τον τόπο τους; Πρέπει να μην σπουδάζουν; Πρέπει να μην δουλεύουν αλλού;

Ανώνυμος είπε...

19:03 καθεσαι και ασχολείσαι τώρα με τον Άρχοντα των 8 ψήφων που μπήκε μέσα για να προβοκάρει. Δεν τους νοιάζει τι γραφει ο άλλος. Στο προσωπο θα επιτεθούν. Τους τσούζει και το δείχνουν, τι δεν καταλαβαίνεις; Η ζήλεια και η μικροπρέπεια μαράζωσαν τα Σέρβια. Τους φταίει τώρα το παιδί που είναι στην Αθήνα. Θα τους δώσει και λογαριασμό. Μίλησε ο "αντ'αυτού" στον "εξ αποστάσεως". Πονάνε οι άνθρωποι, ας τους στον πόνο τους. Τσούζει τι να κάνουμε.

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικό κείμενο! Πολύ σωστές οι επισημάνσεις του κου Τσιφτσιάν. Ποιός είναι ο λόγος για να ξέρει ο κος Ελευθερίου ποιοί είναι εμβολισμένοι και ποιοί όχι; Τι σκοπεύει δηλαδή να κάνει αν το ξέρει; Να βρει τους "λιποτάκτες"; Και αν τους βρει δηλαδή τι θα τους κάνει; Τους λιποτάκτες σε καιρό πολέμου τους βάζουν ισόβια και παλαιότερα τους εκτελούσαν. Πολύ λυπηροί οι συνειρμοί από τον κο Δήμαρχο και τα λεγόμενά του. Καλά, ανθρώπους να τον προστατεύσουν δεν έχει; Από τα γελοία 3Α στον Τσίπρα, τις αστοχίες για Black Friday, τον Ρεχάγκελ και τα ξεθαμμένα κρανία, τώρα μας έσκασε αυτό! Με σπασμένα τα φρένα πάει το φορτηγό!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε ΝΜ - μάλλον εσείς είστε, αν κρίνω απο το επιτηδευμένο και συμπλεγματικό ύφος γραφής - θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Για πείτε μας παρακαλώ, συμφωνείτε και εσείς με τον κύριο Δήμαρχο για την κατάργηση των προσωπικών δεδομένων; Πάντως θα σας πρότεινα να πάρετε μαθήματα γραφής από τον "εξ αποστάσεως", καθώς στην προσπάθειά σας να γράψετε ως ο λόγιος Κατακουζηνός των Σερβίων διαπράττετε το ένα γλωσσικό ατόπημα μετά το άλλο: ο κύριος κύριος Δήμαρχος, η καινοφανής λέξη "ρητολογώ"... Εύχομαι να μη μας διαβάζει ο Μπαμπινιώτης, θα βάλει βγάλει σπυράκια ο άνθρωπος...Πάντως κι από απόσταση δεν δυσκολεέυεται να σας δημιουργεί πανικό ο εξ αποστάσεως.

Ανώνυμος είπε...

Και εσύ τι είσαι βρε 18:48; Γιουσουφακι; ομίλων εκ μέρους του Ανωτάτου Όντος; Εάν θέλει ο κιτσαρας ας απαντήσει εσύ τι παριστάνεις; Τέτοια πείνα έχει πέσει η τέτοια λαχτάρα για θεσουλα;

Ανώνυμος είπε...

19:03 το πρόβλημα τους είναι ότι ξέρουν ότι πουθενά αλλού εκτος Σερβίων δεν έχουν υπόσταση. Όχι ότι έχουν στα Σέρβια ! Μεχρι πριν αναρριχηθούν λόγω συγκυρίας ανύπαρκτοι ηταν

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά καταλάβαινε τι έλεγε 13:45 αν κρίνεις και από το γεγονός ότι βγαίνουν και τον υπερασπίζονται και συμφωνούν με την άποψη του. Ο κόσμος σωπαίνει είτε γιατί φοβάται είτε γιατί δεν μπορεί να απαντήσει επειδή δεν έχει τις γνώσεις. Γι'αυτό παρεμβάσεις σαν κι αυτή του Τσιφτσιάν είναι σημαντικές. Κάποιος πρέπει να μιλήσει.

Ανώνυμος είπε...

Θα σας κλείσω τα μικρόφωνα. Δεν μπορείτε να εκφράζεστε με αυτόν τον τρόπο προς τον Πρόεδρο του δ.σ. Σεβαστείτε τον θεσμικό του ρόλο και αφήστε κατά μέρος, το... Πήρε 8 ψήφους. Και ένα να έπαιρνε, πάλι θα είναι Πρόεδρος δ.σ. Μην περιτολογειται και ασχοληθείτε με τον εαυτό σας και τον... Λεβέντη σας, τον εν Αθήναις κατοικούντα....

Ανώνυμος είπε...

ΠεριτολογειτΑΙ!...........αρε τσακαλακια μορφωμενα

Ανώνυμος είπε...

περιτολογείται χαχαχαχαχαχα
"Γίνετε, ναι γίνετε .- " να κατακρεουργείς την ελληνική γλώσσα και να νομίζεις ότι είσαι τουλάχιστον ο Μπαμπινιώτης!

Ανώνυμος είπε...

Κλασσικό και προβλέψιμο φαινόμενο! Όταν αδυνατώ να ανταπεξέλθω επάξια, το ρίχνω στην ορθογραφία. Χαχαχα, σας γλεντάνε εξ αποστάσεως.. Αναρωτιέμαι, στον προφορικό λόγο, τί "αι" κ "ε" θα διορθώνετΕ. Με κάνετε κ γελάω εξ αποστάσεως!

Το Προφίλ μας