Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Κατάργηση όλων των «χαρατσιών» υπέρ της Υγείας των Ατόμων με Αναπηρία

Ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αγωνίζεται για την ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης, μόρφωσης, εργασίας, ποιότητας ζωής των Ατόμων με Αναπηρία, ιδρύθηκε το 1985 και αριθμεί 2200 μέλη και στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης είναι ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος που εκπροσωπεί τα ίδια τα Α.μεΑ.. Είναι μέλος Εθνικής Συνομοσπονδίας Α.μεΑ. και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Α.μεΑ. Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης 12 της υποπαραγράφου ΙΒ.2 της παραγράφου ΙΒ του άρθρου πρώτου του Νόμου 4093/2012 «Από 1.1.2014 ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, καθώς και η καταβολή του ποσού των είκοσι πέντε (25) ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ..»
Εμείς ως εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος της περιοχής μας διαμαρτυρόμαστε κάθετα για το μέτρο αυτό. Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι φοροεισπρακτικός μηχανισμός της Πολιτείας.
Το ότι γίνεται διαχωρισμός να μην πληρώνουν ανάπηροι από 80% και άνω αυτομάτως βγάζει έναν μεγάλο αριθμό ατόμων εκτός της ρύθμισης. Αν σκεφτούμε πως με τον εν ισχύει ΚΕΒΑ (ΦΕΚ 1506 Β /04-05-2012) πολλές αναπηρίες (παραπληγία, τετραπληγία, ακρωτηριασμός) λαμβάνουν ποσοστό 67% τουλάχιστον.
Προσφάτως πληροφορηθήκαμε πως πολίτης με καρκίνο δεν νοσηλεύτηκε γιατί ήταν ανασφάλιστος και απεβίωσε. Σκεφτείτε πόσοι πολίτες με ή χωρίς αναπηρία υπάρχουν και τι πρόκειται να γίνει στο προσεχές διάστημα.
Επίσης κάποιος που προμηθεύεται καθημερινά φάρμακα λόγου χρόνιου νοσήματος ενώ δεν έχει να τα αγοράσει λόγω οικονομικής αδυναμίας να επιβαρύνεται επιπλέον με το «χαράτσι» του ενός (1) ευρώ αν και στην συνταγή αναγράφονται μόνο τρία (3) σκευάσματα.

Κάποιοι παράγοντες της περιοχής φώναζαν για την έδρα των Νοσοκομείων. Σήμερα μέχρι στιγμής δεν είδαμε – ακούσαμε να διαμαρτύρεται κανείς γι’ αυτό το «χαράτσι» το οποίο θα οδηγήσει πολλούς πολίτες με και χωρίς αναπηρία στον Καιάδα.
Θα πρέπει να πληρώσουν αυτοί που τα έφαγαν και κάνανε offshore εταιρίες και κυκλοφορούν με τζιπάκια πολυτελείας στο Κολωνάκι. Τι φόρους πληρώνουν αυτοί; Είναι αδιανόητο να πληρώνουν φόρους αυτοί που δεν έχουν και αυτοί που έχουν να μην τους πειράζει κανείς. «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει».
Η Υγεία είναι το παν και εμείς τα Άτομα με Αναπηρία το γνωρίζουμε καλύτερα από όλους πως είναι να στο στερούν.
Το Σύνταγμα στο άρθρο 21 παρ 3 λέει: «Το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων.»
Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο και κινητοποιήσεις με όλους τους Φορείς ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση.



Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Μήγγος Μιχάλης
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Συμεωνίδης Μάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας