Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Η ονοματολογία

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Κάθε φορά πριν τις εκλογές παίζεται το γνωστό παιχνίδι. Μάντεψε ποιος. Ονόματα πέφτουν στο τραπέζι, άλλοτε για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, άλλοτε για να αλιεύσουν εντυπώσεις.
Στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, το τοπίο θα είναι ακόμα πιο θολό. Το γεγονός ότι ο βασικός λόγος αφορά στο δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο και είναι πιθανόν τα θέματα της καθημερινότητας να μην παίξουν καθοριστικό ρόλο, θα δώσει προβάδισμα και πάλι στην εικόνα σε σχέση με την ουσία της πολιτικής.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει τελικά το νέο εκλογικό σύστημα για την αυτοδιοίκηση, μαζί με το γεγονός ότι τοπικές και ευρωεκλογές θα γίνουν μαζί, με βασικό διακύβευμα το κεντρικό πολιτικό στοίχημα, αποδυναμώνουν περαιτέρω την αυτονομία των ζητημάτων των τοπικών εκλογών.
Κι εκεί είναι η ουσία της υπόθεσης. Οι τοπικές εκλογές πρέπει να έχουν το δικό τους χαρακτήρα που θα εστιάζει στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών που διαχειρίζονται οι αυτοδιοικητικοί φορείς. Ειδικά φέτος, όμως, αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο, ενώ όσοι ασχοληθούν με τις εκλογές θα έχουν να ισορροπήσουν μεταξύ περίεργων καταστάσεων που θα απαιτούν κυρίως χειρισμούς τακτικής και λιγότερο ουσιαστικές πολιτικές αποφάσεις. Κι αυτό προφανώς είναι κάτι που επηρεάζει και την επιλογή των προσώπων που θα ηγηθούν των συνδυασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας