Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Υποδυόμενοι τους τραγικούς ήρωες

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Υπάρχει κάτι γκροτέσκο και ταυτόχρονα ανησυχητικό στον τρόπο, με τον οποίο ένα πρόσωπο (δηλαδή ο Χριστόδουλος Ξηρός) επιχειρεί να ξανασυστηθεί στην ελληνική κοινωνία μέσα απο ένα βίντεο που ανάρτησε.
Σ’ αυτό ο Ξηρός, σα να διαβάζει κείμενο γραμμένο σε ότο-κιου, άψυχα και άχρωμα, με την ίδια υποκριτική επιτυχία που είχε ο φωσκολικός ήρωας «Ευλογητός» μας ζητά να κάνουμε την ανατροπή και να προχωρήσουμε στη σύγκρουση.

«Ραβδί και φτύσιμο σε υπουργούς, βουλευτές, δημοσιογράφους, συνδικαλιστές όπου τους πετυχαίνουμε. Ραβδί και φτύσιμο στους σεκιουριτάδες, τους μπάτσους, τους ελεγκτές, τους προπαγανδιστές, του εχθρού, τους έμπορους ναρκωτικών και σε κάθε πληρωμένο τσανάκι…». Oχι δεν είναι αυτά λόγια του «Ευλογητού», ούτε άλλου ήρωα σαπουνόπερας που θέλει να καθαρίσει την κοινωνία απο τα λαμόγια. Είναι λόγια ενός εγκληματία τρομοκράτη που έχει καταδικαστεί και βρίσκεται σε λαϊκίστικο παραλήρημα. Αυτά που λέει δεν απέχουν πολύ απο αυτά που έλεγε η 17Ν, ούτε, όμως, και απο τις αρλούμπες που λένε πολλοί άλλοι ευρισκόμενοι σε οίστρο, με τόνους μελοδραματισμού και διάθεση τραγικού ήρωα.
Η δημοκρατία κινδυνεύει περισσότερο απο τη γελοιότητα, παρά απο κάθε Ξηρό που την έχει δει ήρωας και επαναστάτης. Ωστόσο, θα βοηθούσε πολύ αν επιτέλους σταματούσαμε να ασχολούμαστε σοβαρά με τις ανοησίες του καθενός που θέλει να αναπαράγει τσιτάτα και να τα προμοτάρει στα μέσα, γιατί νομίζει ότι είναι κάποιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας