Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Telos sta greeklish

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ 
Eνα ορθογραφικό λάθος μπορεί να υπονομεύσει την αξία του μηνύματος ή να γίνει αφορμή για να ξεστρατίσει η συζήτηση απο την ουσία στον τύπο ή στο typo. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τόσο η ορθή χρήση της γλώσσας, όσο και η επιλογή του τρόπου γραφής παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή της. Δεν είναι πια μόνο οι συντηρητικοί, κλασικίζοντες φιλόλογοι που ανησυχούν για το αυξανόμενο ποσοστό μαθητών –και ενηλίκων πλέον- που γράφουν στην απερίγραπτη greeklish εκδοχή των ελληνικών.
Όλοι όσοι αγαπούν να εκφράζονται μέσα από την ελληνική γλώσσα, διαπιστώνουν το πόσο καταστροφική είναι αυτή η συνήθεια που ξεκίνησε για πλάκα με στόχο την εξοικονόμηση λέξεων για γραπτά μηνύματα και καταλήγει σε μια μάστιγα για την ελληνική γλώσσα.
Σε παλαιότερη έρευνα του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Κοζάνης, αλλά και σε φιλολόγους, είχε προκύψει ότι οι τελευταίοι είχαν συναντήσει λέξεις γραμμένες σε greeklish σε ποσοστό 64,3%.
Το πιθανότερο είναι πλέον ότι αυτό το ποσοστό έχει φθάσει στο 100%, κι αν δεν γίνει αντιληπτό το πόσο καταστροφικά είναι τα «greeklish», σε λίγο η γλώσσα που γράφουμε θα περιοριστεί σε συντμήσεις, άτονες λέξεις και ανορθογραφίες. Dld tpt xeirotero (δηλαδή τίποτα χειρότερο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας